TT2017 - Finală: Cronică

 • Interviu Teutonic Steel (Dacia™)


  Clasament Finala TT2017 Teutonic Steel
  Populație: 3774
  Ofensiv: 35
  Defensiv: 670
  Erou: 36
  Profil Teutonic Steel:
  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Cont: Teutonic Steel
  Alianta: Dacia™ [Dacia Forever]
  Rasa: Barbar
  Rol: WW builder + ofensiv activ pentru operatiuni
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales această rasă, stil de joc și poziționare?
  In ultimii ani am jucat mereu barbar ofensiv, mai ales pe turneu (calificari/finala) unde cel mai important factor este cat de puternica este armata pe care o poti instrui intr-o perioada limitata de timp.
  Datorita numarului mare de inamici, este vital pentru mine sa instruiesc mai multe armate pe cont si sa le instruiesc cat mai repede (dpdv al costurilor si al vitezei de instruire doar 'barbarul' imi permite sa fac asta).
  Pe finala recent incheiata am intrat pe server cu 4-5 ore dupa startul oficia ca sa pornesc direct intr-o zona aproape de WW, stiam ca voi fi builderul Dacia si am vrut din start sa fondez si sa securizez zona respectiva pentru a elimina eventuale probleme, ceea ce am si facut cu succes.
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Ma numesc Emilian, prietenii imi spun Emi, am 38 de ani si locuiesc in Scotia cu familia de peste 10 ani. Am o sotie intelegatoare si calma si 2 copii frumosi si sanatosi, multumesc lui Dumnezeu.
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Am descoperit jocul in 2004 in urma unei reclame pe net, am inceput sa joc de la primul server com1 si nu m-am putut opri pana astazi, este o 'boala grea'.
  5. Spune-ne cum a fost drumul parcurs în joc – de la stadiul de începător, până la performanțele actuale.
  Din 2004 si pana in 2011 am jucat doar servere normale (1x) pe domeniul COM. Am fost incepator vro 3-4 ani, am primit instructiuni de la lideri, le-am executat, am invatat cate putin de la fiecare si incepand de prin 2008 am inceput sa conduc si sa coordonez aliante si grupuri mari de oameni. Ca sa fi foarte bun la travian trebuie sa investesti foarte mult timp. Pot spune ca cele mai mari performante si cele mai puternice conturi le-am avut in perioada 2008-2010, cam ala a fost apogeul meu, dar pe atunci nu aveam copii si era mai simplu totul. Astazi, dupa 14 ani de travian pot spune cu mana pe inima ca le-am facut pe toate in jocul asta.
  6. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Motivatia este factorul numarul 1 din spatele performantei tuturor. Pentru mine, singurul server de travian care creaza mediul necesar si suficient ca sa merite investitia de timp si bani, este doar finala mondiala.
  Dar nu as putea juca si mai ales nu as putea sa fac nimic notabil fara ajutorul echipei. Grupul de prieteni pe care mi l-am facut in acest joc si care joaca alaturi de mine de ani de zile.
  Oameni de caracter, care intra pe finala in fiecare an la chemarea mea, care fondeaza unde le spun, care fac 'push' unde le spun, care isi trimit toate trupele unde le spun, fara sa intrebe 'de ce ?' - datorita lor am ramas inca pe travian. In momentul in care nu mai am echipa, o sa dispara si motivatia de a continua cu travianul.
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  7. Cum s-a format echipa ta pentru Turneul/Finala 2017. Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  Confederatia Dacia este alcatuita din mai multe aliante/echipe, fiecare lider si-a adunat oamenii si au intrat pe finala sa dea o mana de ajutor. Echipa mea s-a format in timp, mai ales in ultimii 4-5 ani pe calificari + finale. Sunt foarte putini jucatori in alianta mea care pot spune ca au jucat alaturi de mine 1-2 servere, majoritatea au peste 5 servere alaturi de mine. Chiar daca nu mai suntem tineri si nu mai avem timp de povestit pe skype ore in sir, faptul ca exista un grup de veterani care jucam mereu impreuna si ne cunoastem bine, de ani de zile, faciliteaza foarte mult comunicarea si bunul mers al aliantei. Alianta este formata in jurul meu si ne motivam unii pe altii in fiecare zi sa fim mai buni astazi decat am fost ieri. :)
  8. Numărul jucătorilor Dacia a crescut în comparație cu anii trecuti. Cum ați atras jucătorii în alianțele voastre?
  Inainte de finala asta am investit foarte mult timp in pregatire si marketing. Am jucat rox28 si am promovat finala mondiala in fiecare cadran, am jucat comx si am promovat finala mondiala si acolo in randul jucatorilor romani, am jucat calificarile 2017 si am organizat Dacia destul de bine, tinand lumea activa, motivata si cu sperante pentru viitor. Au fost si alti lideri care s-au implicat inainte de finala si au jucat servere normale ro2, ro4, cu scopul de a recruta jucatori noi, era clar ca avem nevoie de sange proaspat pe finala, pot spune ca runda asta ne-a iesit foarte bine partea de pregatire, drept dovada ca am avut un numar record de participanti romani in aliantele Dacia.
  9. Cum reușiți să scoateți ce mai bun din fiecare jucător? Cum i-ați motivat pe parcursul serverului?
  Ca sa scoatem rezultate bune de la cat mai multi membri am acordat atentie speciala pe partea de comunicare despre evolutia serverului, politica interna, diplomatie, strategie. Inainte de finala personal mi-am facut un blog plin de materiale utile , tutoriale, exemple de jucatori buni, am analizat ce au facut altii mai bine ca noi,unde am gresit si ce putem face sa fie Dacia cea mai tare echipa de pe finala.
  In alianta mea am organizat si concursuri cu premii in gold, am organizat push la peste 30 de defenderi care de obicei nu erau niciodata la primire ci doar li se cerea mereu ajutorul, am monitorizat mereu numarul de trupe pe conturi, le-am dat obiective personale si o buna parte din server am monitorizat cu ajutorul unui document google LIVE si productia totala a conturilor, care a creat intre noi o concurenta benefica... am incercat sa gasesc metode sa implic cat mai multi jucatori si sa-i tin activi si motivati.
  10. Pe baza căror criterii se fac recrutările / repartizarea jucătorilor pentru alianța/ele ta/voastre. A fost naționalitatea criteriul principal?
  In aliantele Dacia, nationalitatea a fost criteriul de baza, toti romanii care au intrat sa ajute Dacia si-au gasit un lider cu care au putut lucra. Daca lui X nu-i place de Emerik, a mers si a jucat in alianta altui lider, cat timp a ajutat si a tras pentru Dacia eu am fost foarte multumit ca a intrat si a pus umarul la aceasta victorie, am depasit stadiul ala cand incercam sa fiu pe placul tuturor si sa fiu un lider popular. Prefer sa fiu antipatic dar sa avem rezultate, nu ai cum sa multumesti pe toata lumea, mai ales ca in calitate de lider trebuie sa iei decizii PRO-echipa, care mereu vor afecta unul sau mai multi jucatori individuali. :)
  11. Atât în Finala 2015 cât și Finala 2017 echipa câștigătoare, din care Dacia a făcut parte, a fost formată din mai multe nationalități. Iei/luați în considerare formarea unor alianțe multinaționale sau extinderea relațiilor diplomatice pe viitor? Te rog să motivezi scurt răspunsul.
  In ultimii ani cehii, ungurii si ucrainenii au fost mai mereu alaturi de noi (Dacia) si avem deja un istoric bun de cooperare cu jucatorii si cu liderii lor. Din pacate toate aceste echipe se afla in declin dpdv valoric, dar mai ales ca numar de jucatori. Anul acesta am mai adus alaturi de Dacia o alianta puternica de croati (Croatian Swingers) si o alianta de 'mercenari' - checkerB (alcatuita din cativa arabi, cativa finlandezi, cativa indieni). Motivul pentru care am apelat la acesti aliati este legat mai ales de endgame. De la inceput stiam ca ne trebuie 40 de milioane deff 'la planuri' si nu ai cum sa obtii asemenea cifre fara o confederatie puternica in spate.
  12. Cum au fost definite rolurile alianțelor și ale jucătorilor în cadrul Finalei 2017? Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  13. Au existat alianțe specializate în cadrul echipei tale? Dacă da, în ce anume?
  De la bun inceput am desemnat roluri clare aliantelor Dacia. De exemplu in echipa mea am avut peste 100 de conturi (2 aliante +) si am intrat cu totii pe server dupa 4-5 ore. AM vrut sa ne dea cat mai departe de centru, pentru ca rolul nostru pre-stabilit era sa fondam in zona WW, sa securizam zona aia si sa pregatim EndGame cu milioane de deff. Pe langa asta ne-am ocupat cu succes si de artefacte, cel putin de la noi din cadran am ratat doar un artefact pacalici, in rest am luat tot ce era si tot ce aveam nevoie. Au fost aliante care au fost trimise in centru la bataie (Dacia K + Dacia E), au fost aliante trimise pe zona tampon pentru sustinere front (Dacia NV, Dacia Z) si am avut aliante care au mers in pustiu si au facut hamere si deff masiv. Poate ca pe parcurs era nevoie de mici ajustari si adaptari la realitatea din teren, dar nu suntem foarte adaptabili :)
  14. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Jucatorii romani de travian au potential foarte bun, trebuie doar sa fie motivati, iar anul acesta proiectul Dacia Forever a fost unul reusit. A contat foarte mult si diversitatea (jucatori romani veniti si de pe serverele normale, si de pe rox, si de pe comx) si concurenta dintre jucatorii de top din aliantele Dacia a fost una benefica, a produs rezultate, multa lume merita felicitata pentru implicare, s-a tras tare si acum suntem campioni mondiali.
  15. În acest interviu oferit lui Safiren, ți-ai exprimat părerea despre celelalte coaliții / alianțe prezente în finală și performanța lor în joc.


  Care este părerea ta despre contribuția și performanța alianțelor care făceau parte din coaliția câștigătoare? Prin ce s-au remarcat și / sau unde există potențial pentru mai mult?
  Cehia - aliatul nostru cel mai vechi, este intr-un declin vizibil. Au avut foarte putini jucatori ofensivi capabili sa participe la operatiunile de atac impotriva rusilor din meta Winter. Au trimis deff la WW mai putin decat cea mai slaba alianta Dacia, deci este loc de mai bine ... daca nu se schimba ceva, repede, nu stiu daca vom mai avea aliati CZ-SK pe viitor.
  Ucraina - cu mici exceptii, majoritatea au jucat deff si au ajutat mult sa protejam planul de constructie WW, au produs si cateva hamere si cateva armate utile, de actiune. Numar mic de jucatori, dar rezultate decente, ca de fiecare data, un partener de baza.
  HUN - alta partener mic ca si numar de jucatori, dar a produs cateva hamere bune/ utile, au trimis deff si crop la WW, i-am simtit prezenti pe server doar in endgame. Dar mai bine mai tarziu, decat niciodata. :)
  !CS! - Croatia a revenit pe turneul final dupa o pauza de 4 ani, i-am gasit pe calificarile COM si i-am invitat la un parteneriat pe finala. Au jucat bine, si-au curatat zona, au instruit foarte mult deff. In endgame am vazut peste 10 milioane de trupe croate pe WWul Dacia si au trimis hrana constant, deci si-au facut datoria de aliati. As fi vrut sa vad de la ei mai multe atacuri impotriva rusilor (s-au batut tot serverul cu grecii din NE pe o zona lipsita de interes) si poate cateva hamere pt endgame. Un aliat foarte important, dar este loc si de mai bine. :)
  CheckerB - alt grup recrutat de pe calificarile COM, i-am adus special sa faca cateva hamere mari si sa ne ajute in endgame, si-au facut datoria cu brio fata de Dacia, dar ce-i drept au avut la dispozitie toate conditiile (trainer 1/2, storage, dieta 1/2, nu au avut un fake tot serverul, nu le-a lipsit nimic).
  16. În anii precedenți te-ai făcut remarcat în Turneul Travian pe câmpul de luptă și în cadrul conducerii Dacia. Ce te-a determinat sa construiești Minunea Lumii în acest an?
  17. Povestește-ne despre experiența ta din acest an, ca deținător al Minunii Lumii. A decurs totul conform asteptărilor / planului? Ce provocări au apărut? Cum ți-a afectat stilul de joc?
  La inceputul acestui server, ca de fiecare data imi doream sa fug de responsabilitatea de a fi WW builder pt Dacia pentru ca stiam ca inseamna foarte multe nopti fara somn, efort sustinut si fizic si material, dar am stat si am analizat mai bine si indeplineam toate conditiile necesare si suficiente ca sa produc cele mai bune rezultate. Am o capacitate de efort imensa, dar cel mai mult si mai important am o capacitate de sacrificiu dusa la extrem, au fost zile fara numar cand am stat acasa toata ziua si nu am mers la munca, ca sa fie totul bine pentru Dacia. Cand am decis sa fiu WW builder Dacia prima data mi-am cumparat un scaun de birou nou nout, comfortabil si cu suport pentru spate, eram constient ca vor fi zile cand voi sta 16-18-20 de ore in fata calculatorului si chiar asa a fost. Am cumparat aur pentru foarte multe conturi din zona WW ca sa avem posibilitatea sa dam NPC pe toate satele, de mai multe ori in fiecare zi si foarte important am reusit sa gasesc cativa oameni dispusi sa ma ajute. Multumesc pe aceasta cale coplayerului meu Dragos (Sugarbeast pe rox), vechiului meu prieten Traian (hitman) care a fost alaturi de mine mereu si m-a sustinut si ajutat cat a putut de mult, si prietenului mai nou, dar la fel de important Ionut (ionut ionut) care a ajutat zi de zi cat a putut de mult, si cu deff si cu hrana si cu multe nopti nedormite.
  Alegand sa joc WW builder mi-a afectat mult stilul de joc. Obisnuit sa joc barbar ofensiv cu minim 3 extinse ofensive, tura asta am facut armata de atac doar pe 2 extinse + capitala, dar undeva prin ziua 70-75 am inceput sa ma preocup mai mult de endgame si in loc sa maximizez armatele de atac am dat drumul la paladini pe toate satele. :)
  18. Ce sfaturi ai oferi jucătorilor care se gândesc să țină Minunea Lumii pentru prima dată?
  Daca vrei sa fii WW builder pe finala iti recomand sa faci incalzirea pe rox/comx pentru a acumula putina experienta. Este necesar sa stii sa folosesti si sa intelegi bine un croptool, este necesar sa ai un buget alocat pentru endgame (am consumat cca 8000 de gold in ultimele 3 saptamani), dar cel mai important este sa ai in jurul tau oameni capabili care sa te ajute. Si este foarte important sa fi calm si sa nu te lasi provocat de alti jucatori. Au fost cateva momente cand am primit mesaje pe cont sau pe skype in care lumea era pusa pe cearta si nu ezita sa ma jigneasca cu usurinta din motive stupide. Daca te certi cu ei, pierzi sustinerea lor in endgame, indiferent ca sunteti de pareri diferite, este important sa zambesti, sa raspunzi mereu politicos la mesaje si sa constientizezi ca ai nevoie de fiecare soldat din echipa sa dea tot ce are mai bun pentru victorie.
  19. Cum a evoluat strategia ta de joc pe parcursul finalei? Dar strategia alianței tale?
  A fost oarecum interesant pentru ca am tras tare pe SIM Mode/Economy la inceput, am dat petreceri peste tot, am cumparat opere de arta la greu, Am ajuns repede la 10 sate si apoi am mers rapid spre 20 de sate, timp in care am dat drumul si la cele 2 extinse ofensive... Dar prin ziua 70 deja am inceput sa cedez satele catre defenderii din jurul WWului pentru ca am vrut sa fiu mic la populatie si sa beneficiez de bonusul de moral (Bonusul de populatie poate ajunge pana la 50%, nu te ajuta cand ai atacuri pe WW, dar este activ cand ai atacuri pe satele suport/NPC, cand esti atacat pe satul de plan sau pe capitala/ 3x / dieta unica etc).
  Am terminat finala cu 6 sate (5600 pop) desi in prima jumatate a serverului cochetam cu Top 40 Populatie :)
  Alianta mea de la bun inceput a stiut care este rolul ei si toata lumea a investit in sate, petreceri - am fost mereu rank 1 sau rank 2 la populatie pe server.
  20. Daca vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Daca voi juca anul viitor pe finala cel mai probabil voi reveni la ultra Ofensive Mode cu 3-4 extinse (sate non-capital pe care instruiesc trupe in cazarma/grajd extins) si voi fi un cosmar pentru inamicii Daciei.
  21. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Nu am fost siguri de victorie decat in ziua 104 dupa ce rusii din BAD /Cerber au lovit WW Dacia fara sa faca damage prea mare. Pana atunci au fost emotii mari si chinuitoare (mai ales noaptea). Dupa ce am trecut de 60 de milioane defence pe minunea lumii am inceput sa respiram usurati :) In Mid-Game daca intrebai pe cineva despre WW 100, toti spuneau ca avem sanse la victorie dar va fi o lupta stransa, nu ne-am asteptat la o victorie asa categorica.
  22. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  Daca as putea schimba ceva ar fi sa aduc mai multi ofensivi cu celula/ defenderi personali in centru , probabil am gresit ca am trimis Croatia la y=80 trebuia sa le recomandam la toti sa fondeze in zona y=40 si atunci Dacia ar fi avut un suport real in luptele la baioneta care s-au dus in centru in ultimele luni de zile. In rest a fost bine :)
  23. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  Mi-a placut mult coordonarea defensiva din WINter / MAFIA / VODKA. Defenderii lor de top: IceScream, Kalibr, ExclusiVe, Witch au jucat foarte bine, scouterii lor au jucat foarte bine, dar probabil meritele cele mai mari le au coordonatorii Panda, PristoL, Tommy Gun. Pe finala recent incheiata, personal am depus eforturi mari sa alcatuiesc o echipa de atac puternica si sa jucam mult pe cartea atacului, dar rusii din meta Winter au fost si ei o nuca foarte greu de spart, bravo lor!
  24. Cine a fost cel mai redutabil adversar (jucător sau alianță) care ai dori să joace alături de tine / echipa ta? De ce?
  Cel mai redutabil adversar a fost Tommy Gun [MAFIA] ofensiv rus cu 3-4 extinse, online la fiecare ora din zi sau noapte, un cosmar pentru toti jucatorii Dacia care au avut sate in preajma lui.
  25. Menționează 1-2 acțiuni din joc în care a fost Dacia implicată și decare iți amintești cu plăcere, fie că ai participat la ele sau nu. Ce anume te încântă la acestea? (atașează rapoarte)
  Sunt mai multe actiuni care imi vin acum in minte, a fost o finala in care am fost in atac foarte des (minim 30 de Operatiuni sincron marca Dacia)
  Poate dintre cele mai interesante si de impact au fost actiunile de succes timpurii, dupa o luna de joc, incepusem deja sa atacam puternic spre centru.
  Tommy Gun era pericolul numarul 1 de la noi din cadran, fondase un sat in zona Dacia E, lipit de White Death si ameninta sa devina o problema mare de tot daca era ignorat:
  Clean White Death: Converter - Rapoarte batalii Travian
  Chiefs Tia&virusz: Converter - Rapoarte batalii Travian
  Chiefs White Death: Converter - Rapoarte batalii Travian
  Armata care era pe satul cucerit: Converter - Rapoarte batalii Travian
  Tot in perioada respectiva, una din primele actiuni majore ale serverului a fost marca Dacia vs VODKA, am reusit sa stergem capitala 15crop a liderului rus si la scurt timp a fondat acolo -Hooligans- din Dacia NV:
  LAU: Converter - Rapoarte batalii Travian
  CDDM Team: Converter - Rapoarte batalii Travian
  Lycans: Converter - Rapoarte batalii Travian
  Teutonic: Converter - Rapoarte batalii Travian
  wicked: Converter - Battle reports Travian
  bomba: Converter - Rapoarte batalii Travian
  Kryna: Converter - Rapoarte batalii Travian
  Muad dib: Converter - Rapoarte batalii Travian
  BraveHeart A&C - Converter - Rapoarte batalii Travian
  Zalmodegikos: Converter - Battle reports Travian
  EraserKing: Converter - Rapoarte batalii Travian
  Dupa aceasta actiune de atac am primit mesaj de felicitari de la liderul BAD - Psycho, care a spus ca este de departe cea mai frumoasa si reusita actiune a finalei de pana atunci.
  O alta operatiune care a adus rezultate a fost cucerirea extinsei lui Bingo Bongo, liderul VODKA, care isi facea de cap pe zona lui si persecuta jucatorii romani.
  Actiune 100% marca Dacia™ :
  Bomba Converter - Rapoarte batalii Travian
  Zalmodegikos Converter - Battle reports Travian
  Muad Dib Converter - Battle reports Travian
  Kryna Converter - Rapoarte batalii Travian
  Hitman Converter - Rapoarte batalii Travian
  Lycans Converter - Rapoarte batalii Travian
  Spargtot Converter - Rapoarte batalii Travian
  Raelag Converter - Rapoarte batalii Travian
  Bingo Bongo (extinsa cu ~ 80.000 maciuci 20.000 teutoni si 5000 berbeci cucerita )
  26. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  27. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  Cand ma gandesc la Finala 2017, ma gandesc automat la 'invazia' romanilor. Jucatorii romani de pe toate serverele domeniului RO au intrat impreuna intr-un singur cadran, am dominat finala mondala din ziua 1 pana in ziua 100 si am castigat de o maniera categorica. Ceva asemanator am reusit in 2010 cand domeniul RO a invadat atunci serverul com5 si am castigat runda respectiva luptand impotriva a 3 cadrane. (pe vremea aia erau serverele com foarte populate si a fost ceva de munca). Au fost si cateva compromisuri, au fost si cateva certuri, ca nu se poate altfel la sangele latin si fierbinte care ne caracterizeaza, dar ramanem cu victoria si cu amintirile placute :)
  28. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Este inca devreme sa ma gandesc la finala urmatoare, un lucru este cert, Rusia isi va aduna si uni fortele + va fi favorita sa castige, iar noi daca vrem sa avem vreo sansa la victorie, ne trebuie o echipa si mai puternica decat cea de anul asta si sincer, ma cam indoiesc ca vom reusi sa castigam iar. Dar se poate juca o finala alaturi de echipa Dacia, si chiar daca nu castigam serverul, sa ne simtim invingatori la final.
  29. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Da, nu este doar o intentie, transferul banilor in conturile Asociatiei Daruieste Viata a fost deja acceptat si zilele astea eu si colegii mei suntem contactati personal pentru a aproba/autoriza donatia. Ma bucur ca echipa Travian Games a fost deschisa la ideea noastra, au avut un avocat care sa se ocupe, au facut un background check si au vazut ca totul este in regula, cred ca le-a placut si lor ideea. Cine a fost cu ideea ? Nu mai tin minte, posibil sa fi fost eu, dar au fost si altii care au sugerat ceva asemanator. Eu am fost unul din promotorii ideii de a dona premiile, cel putin aici in UK, incepand de la clasa I la scoala si efectiv in orice grup si orice comunitate de oameni se incurajeaza astfel de initiative, a devenit ceva normal sa faci un crowd funding si sa sustii o cauza, asa ca am vrut sa fac asta si cu colegii mei din Romania. Sper ca pe viitor sa facem campanii personalizate marca Dacia Travian Romania si sa sustinem diferite cauze nobile, indiferent ca vom castiga sau nu premii de la Travian Games.
  Nu toata lumea a fost de acord cu donatia, din pacate, mai este de lucru la partea de educare a publicului, dar suntem pe directia cea buna.
  Multumesc tuturor celor care au facut posibil acest lucru, de la victoria Dacia pe finala mondiala si pana la donatia de 6800 euro catre Spitalul de Copii bolnavi de cancer, Bucuresti / Asociatia Daruieste Viata.


  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • Interviu Katarina (Dacia K) - l-g  Clasament Finala TT2017 Katarina
  Populație: 2361
  Ofensiv: 118
  Defensiv: 3496
  Erou: 148
  Profil Katarina:
  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Buna. Sunt Gabi. Pe finala am jucat cu nick-ul Katarina. Am jucat barbar, ofensiv in zona planului 1 din NW si anume -18/30. Legat de calificari - am avut un cont de 2-3 sate (doar pentru calificare - fara alianta sau altceva) in grupa Frantei.
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales acest trib, stil de joc și poziționare?
  Nu joc decat barbar, motivul fiind maciucarii. Stil de joc ofensiv, iar ca pozitionare cum am spus mai sus, zona -18/30.
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Pe contul Katarina am jucat 3 persoane: Cosmin, Lucian si cu mine.
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Prin 2006-2007. Reclame sacaietoare la yahoo.
  5. Spune-ne cum a fost drumul parcurs în joc – de la stadiul de începător, până la performanțele actuale.
  Scurt, la al 2-lea server jucat, ca jucator individual eram bun. Ca jucator de echipa, diplomat si astazi mai am de invatat.
  6. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Jucatorii care cred in tine, care te urmeaza convinsi fiind ca iei decizii corecte si poti castiga un server alaturi de ei.
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  7. Cum s-a format echipa ta pentru Turneul/Finala 2017. Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  Absentand finala 2016, am intrat pe ro2 alaturi de Snow si alti cativa veterani de pe finale cu gandul clar de a recruta jucatori pentru finala 2017. Astfel acolo am format aliantele #Rezist, aproximativ 150 de oameni dominand categoric serverul. La final de joc am invitat alaturi de noi pe finala atat jucatori din #Rezist, cat si adversari. Am intalnit pe ro2 oameni foarte foarte ok si astfel pe finala, "grupul" ro2 impreuna cu inca cativa jucatori am format Dacia K.
  8. Numărul jucătorilor Dacia a crescut în comparație cu anii trecuti. Cum ați atras jucătorii în alianțele voastre?
  Cum iti ziceam si mai sus, majoritatea Dacia K am venit de pe ro2, ca ultim server jucat inainte de finala. Emerik de exemplu stiu ca a jucat rox si calificari si a atras jucatori. S-a recrutat dandu-se mass-uri pe toate serverele active, astfel a venit si un grup de pe ro1 si asa mai departe. Dar cred ca foarte mult a contat si faptul ca dupa mult timp, liderii Dacia au iesit pe conferintele mari de Skype si au spus ca nu vor mai exista certuri, dispute si alte cele cum s-a intamplat in trecut. Astfel jucatorii au prins curaj, incredere, nu au vazut o Dacie scindata din start precum in 2016 iar de aici numarul mare de conturi.
  9. Cum reușiți să scoateți ce mai bun din fiecare jucător? Cum i-ați motivat pe parcursul serverului?
  Pe un server de genul, nu cred ca e nevoie sa motivezi pe cineva. Mai important e sa le pastrezi concentarea si sa le ridici moralul in momentele grele, pentru ca sa joci in cadran cu rusii, sa pierzi sate, sa fii catapultat nu e deloc usor. Oricand poate aparea frustrarea, pot aparea tensiuni, reprosuri si de aici pana la delete si haos in alianta nu e decat un pas.
  10. Pe baza căror criterii se fac recrutările / repartizarea jucătorilor pentru alianța/ele ta/voastre. A fost naționalitatea criteriul principal?
  Noi am venit grup format de pe ro2 + inca cativa cu care mai jucasem inainte, Emerik a venit cu grupul sau de pe calificari, Crash si Lubnani au venit cu multi de pe rox din sud, Team Elite a venit cu multi din NE Elite de pe rox, Braveheart cu grupul sau de pe ro1, Winter Solider cu alt grup de pe rox si asa mai departe. Am avut foarte putini straini in Dacia, 10-20 sa zicem, de exempu noi in K am avut 3-4 polonezi.
  11. Atât în Finala 2015 cât și Finala 2017 echipa câștigătoare, din care Dacia a făcut parte, a fost formată din mai multe nationalități. Iei/luați în considerare formarea unor alianțe multinaționale sau extinderea relațiilor diplomatice pe viitor? Te rog să motivezi scurt răspunsul.
  Ca sa castigi un server ai nevoie de cifre. Ori strangi 1500-2000 de romani, ori cauti cumva sa ajungi la cifrele acestea cautand aliati. Dacia pe finala si-a cladit un nume, suntem respectati, avem aliati traditionali deja de ceva ani: Ucraina, Cehia, Ungaria. Anul acesta am avut ca aliati Checkers (arabi), CS (croati). Pe parcurs, am intalnit pe joc o alianta mica de turci (Animals) care au fost incredibili si ne-au ajutat in special la centru ori de cat ori au putut, neconditionat si cu care as juca oricand (sper sa vina finala urmatoare in numar cat mai mare, ei fiind o meta importanta pe speedul turcesc).
  12. Extras din interviul TT2015: ”Pe viitor cu siguranta va fi tot o meta din care echipa Dacia va face parte. In NW sau alt cadran ramane de vazut. Pot spune ca din aceea meta sper sa faca parte Ucraina, Cehia, Ungaria si poate, de ce nu, sa revina vechea echipa a Poloniei.” - l-g. Cum vezi acum situația la nivel diplomatic și posibila evoluție a acesteia?
  SItuatia e neschimbata. Ucraina, Ungaria, Cehia au fost alatii nostri si acum. Ok, cifre mult mai mici pentru aliati ca numar de jucatori fata de finala 2015, dar cu noi. Vechea echipa a Poloniei (TP) nu mai e ce a fost in 2013, dar totusi o parte din jucatorii de atunci au format alianta nTPlo. S-au batut in SE cu toata lumea, de la turci, la rusi, la arabi. Au intrat "no WW, just fun" ca sa citez liderul lor.
  13. Cum au fost definite rolurile alianțelor și ale jucătorilor în cadrul Finalei 2017? Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Da, aici e ceva de povestit, dar incerc sa fiu scurt. Inainte de finala, am studiat forumul rusilor incercand sa le anitcipam strategia. Stiam ca in NW vor ateriza Winter/Mafia care aveau cateva persoane active pe forum, care faceau foarte multa propaganda, invitand toti jucatorii activi, agresivi, care vor bataie sa joace cu ei in NW sa omoare Dacia. Ei mizau pe minim 700 de conturi. Pornind de la acest lucru, credeam ca vor coloniza in tot NW-ul incercand sa il domine. De aici am plecat in pozitionarea aliantelor pe harta. Astfel Dacia K a colonizat in zona -18/30, Dacia E trebuia sa colonizeze in zona (-45|37), Dacia tm in zona WW-ului, Dacia (alianta de hammere) sus de tot, dupa -250/250, Dacia Z, NV intre -50/50 si -100/100. Doar ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, astfel ca ne-am trezit in ziua 1 de joc cu vreo 400 de rusi, doar ca din pacate pentru noi (sau ei) toti colonizand pana in maxim -50/50. Astfel ca au dat fondarile peste cap. Dacia E a pierdut oarecum startul, nu au prins cropere pe zona alocata lor, Dacia K a avut 3-4 ofensivi care am fi vrut sa fondam mai aproape unul de celalalt, dar astfel lasam croperele bune rusilor. Pe finala, in mijlocul rusilor 10-15 casute par un intreg desert, iar un atac la 30 de minute, pare o infinitate.
  14. Au existat alianțe specializate în cadrul echipei tale? Dacă da, în ce anume?
  Dacia K a avut 3-4 ofensivi si restul defensivi. Conform planului initial, cei 3-4 ofensivi Dacia K ar fi trebuit sa se bata cu 3-4-5 ofensivi rusi. Nu a fost sa fie, asa ca am atacat si ne-am aparat cum si cat am putut.
  15. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat - Katarina - interviu oferit lui Safiren
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Da. Katarina suntem noi :)) Satul 2 fondat primul e marca inregistrata, am fondat primii si in 2015.
  Primul artefact 1/2 unic de hrana cucerit de Dacia K.
  Aliantele de hammer/deff WW au avut linistea, suportul si indrumarea necesara sa faca acest lucru.
  Repet, Dacia K a livrat unicul de hrana si unicul de trupe. Cu multa munca, gold, stiinta baietii de pe CSA au reusit sa faca un hammer frumos. Felicitari.
  Cea mai multa defensiva - WOW, atat pot spune. Si bineinteles felicitari tuturor.
  WW level 100 a venit firesc ca o incununare a muncii intregii echipe.
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Munca, sacrificii, nopti nedormite. Faptul ca Dacia nu a pierdut centrul intre 400 de rusi.
  16. Care este părerea ta despre jocul celorlalte coaliții / alianțe prezente în finală și performanța lor în joc?
  Singura coalitie care merita mentionata este Italia. Au dominat Bad/Cerber pe centru in SW destul de clar. Pe rusi nu are rost sa ii mentionam, ii stim de atatia ani, ii cunoastem, stim ce pot, o sa vedem cu ce vor veni in toamna. Ahh, PL&Prime, nu cred sincer ca vor ramane in aceasta formula finala urmatoare. De ei ce sa zic, PS nici un hammer care sa miste WW-ul Dacia, iar Prime, jucatori buni de atac in timpul jocului, dar care au uitat ca serverul se termina cu o cladire la level 100.
  17. În următorul mesaj publicat de Safiren ai adresat zvonurile despre o posibilă colaborare între Dacia și GEP (Great EurAsian Project).


  Oferă-ne te rog mai mult context.
  Am infirmat zvonurile. Eu ma cunosc cu Marcus Seh, unul din liderul Galia. Am colaborat in sensul ca am facut schimb de rapoarte, daca ajungeam pe zona lor cu druizi sau ceva defense nu ezitam sa le trimit, doar atacau Winter care atacau si la noi. La fel a procedat si el. A fost o colaborare intre mine si el, nu la nivel de meta. La nivel de meta, croatii se atacau cu vikings, murfeze din cand in cand mai scapau cate o armata pe noi si asa mai departe. Deci nici vorba de colaborare intre meta Dacia si GEP.
  18. Care este părerea ta despre contribuția și performanța alianțelor care făceau parte din coaliția câștigătoare? Prin ce s-au remarcat și / sau unde există potențial pentru mai mult?
  Trebuie sa imi laud alianta nu? Dacia K s-a remarcat prin faptul ca desi este la prima finala in aceasta formula, a rezistat ok intr-o mare rosie, a luat pentru Dacia doua artefacte unice foarte importante, a fost prima alianta Dacia la defense pana in ziua 100, iar daca nu eram eu prost luam si doua planuri.
  Oricum, toate aliantele Dacia merita felicitari. Mai multe despre ele cred ca vor scrie cei care le-au condus. Potential mai mare exista in fiecare alianta cu siguranta.
  19. Cum a evoluat strategia ta de joc pe parcursul finalei? Dar strategia alianței tale?
  Strategia aliantei a evoluat destul de mult. Adica una e sa intri sa te bati cu una, maxim doua aliante de rusi, si alta e sa te trezesti in mijlocul lor. Contul Katarina a fondat cel mai apropiat croper de -18/30, a fondat sat 2 (extinsa) lipit de acea coordonata, am cucerit acel sat de la zlost, astfel aveam control pe aparitia planului. Dupa care de prin ziua 70-80 am jucat destul de aiurea, asta si din cauza oboselii, noaptea eram doar eu pe cont (noroc pe final cu Demandred), trezit din ora in ora, stat pe la 4-5-6 dimineata cu refresul in lista de atacuri alianta incercand sa salvez sate (noapte de noapte rusii dadeau sa cucereasca sate in Dacia K si nu numai). Practic pe cont faceam doar armata pentru plan si tinut defense sa nu-mi fure extinsa.
  20. Daca vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Ma duc la 350/350 :)))) Nu stiu, depinde. Planuri de atac sigur o sa fac, in rest, zona, obiectiv cont, alianta nu stiu.
  21. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Noi am intrat sa castigam. Nu eram siguri ca o sa castigam, dar am facut totul sa o castigam si am reusit. Dupa ce am auzit de faza cu planurile de anul trecut si vazand ce agresiv au fondat rusii pe centru, ma gandeam ca trebuie sa facem tot posibilul si toate sacrificiile ca sa luam 2 planuri.
  22. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  Sa fii fost in fata calculatorului vineri 23 februarie 2018 incepand cu ora 14:00. Dacia K probabil lua minim un plan. Imi cer scuze colegilor din Dacia K pentru faptul ca nu am luat nici un plan, noi ca alianta. Imi cer scuze aliantelor Dacia & friends pentru acelasi lucru.
  23. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  Snow - Queen
  Wakeful - I love Animlas
  34rrr, Demandred, Moskon, The Impaler, WEX, art point, Daenvgiell Tomcats Runners, IGHI, sam11, Katnis, ugauga, burzum, mecanic, ics86, TaticU, Poxipol, Ketonal, danutflorinel, taboo, wolfair, Kayman, Duszki, Tetel23, daemon, Blackandwhite, Jupan Io, Serenyus, MONOPLOY, galius, jimii, dragosteuta, petru, snd0185, vali, Julius Caesar, popa, Under Pressure,zapada, Ruffian, Superman, beby, ataner, Jarco, ionitza88, RapKtoR, rax, Eckko, zezol, ole, mp27, Burebista, mushu - Dacia K
  24. Menționează 1-2 acțiuni din joc în care a fost Dacia implicată și de care iți amintești cu plăcere, fie că ai participat la ele sau nu. Ce anume te încântă la acestea? (atașează rapoarte)
  Habar nu am. Tommy Gun? :))))) Au fost si altele?
  25. Cine a fost cel mai redutabil adversar (jucător sau alianță) care ai dori să joace alături de tine / echipa ta? De ce?
  Lasa ca e bine asa. Daca le luam si iarna scade consumul de vodka.
  26. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  Cronologic ar fi fondarea satului 2 primii pe server. Apoi ma gandesc ca am luat ban pentru o singura logara aiurea 25% (mult prea mare). Mai ma gandesc la cat de praf eram prin ziua 80 de joc, la cum am ratat planul de la -18/30. Dar toate sunt neimportante cand pe WW 100 scrie Dacia.
  27. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  Cu faptul ca am rezistat intre o mare de rusi la centru, ca nu au fost certuri, ca am facut record de def, cu bug-urile de neacceptat pe un asemnea server. Si raman cu o intrebare: oare hitman daca isi ia pisoi, o sa ii puna numele Tomitza? sau poate Winter Soldier? Hmmm... greu raspuns.
  28. Ești veteran al Finalelor TT2015, TT2016 și TT2017. Mentionează câteva diferențe pe care le-ai observat la nivelul jocului / organizării Daciei de la an la an și care consideri că au avut rol definitoriu în rezultatele obținute.
  2016 nu am jucat. Eu cand joc castigam :)))
  Organizarea Dacia incepand din 2013 a fost una foarte buna. Exceptie au facut anii 2014, 2016 cand au lipsit mai multi lideri importanti. Nu pot sa ma pronunt in legaura cu finalele din acei ani, dar finala din 2013, 2015, 2017 a fost pregatita cu saptamani, chiar luni de zile inainte. Nimic nu a fost lasat la voia intamplarii, fapt dovedit si de castigarea celor trei editii.
  Ce pot sa zic, anul acesta am vazut mai multa lume care joaca offence, dar e mult de munca. Nu e usor sa joci offence, sa ataci la plan si din pacate desi am avut putere de atac mare s-a dat cu armatele in gard in 90% din actiuni datorita executiei proaste. Atentie pe viitor, a juca ofensiv si a ataca in plan tip "trenulet" implica o mare, mare responsabilitate. Gresesti, nu pierde armata doar cel care a gresit, o pierd toti de pe acea grupa.
  Rol definitoriu in rezultatele obinute il are numarul de jucatori, cum sunt conduse aliantele si evident diplomatia.
  29. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Mai este pana la toamna. Vedem. Daca da, in Dacia, logic.
  30. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Nu stiu exact cum a fost, de la o discutie intre Snow si Emerik. Vorbisem si eu cu Snow de aceasta posibilitate si a spus ca ea va propune donarea premiilor in caz ca vom castiga. Acum nu stiu exact cand a prins ideea, important e ca ce s-a vorbit la inceput de joc s-a respectat intocmai.
  Joc & comunitate
  31. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  Raman consecvent: T3.6
  32. Preferi serverele normale sau cele speed?
  2x este ok pentru mine.
  33. Ce părere ai de versiunile actuale ale jocului (Travian: Legends / Travian: Scattered Empire / Travian: Fire and Sand)?
  Nu stiu decat Trvian Legends. Travian Scattered Empire din ce am citit pot spune ca nu imi place, iar Fire and Sand e ala cu hunii? Nu stiu nimic.
  34. Ce schimbări crezi că ar fi folositoare pentru a îmbunatăți experiența de joc?
  Sa nu mai fie bug-uri. Pe finala mondiala, serios? E ca si cum ar juca finala mondiala la fotbal Franta cu Brazilia si pica ncturna in minutul 89 la 0-0 cand scapa Neymar singur cu portarul. Pe bune ca nu se poate ca pe finala sa nu apara buguri? Legat de schimbari, eu zic usor cu ele, sper sa nu avem faraoni pe finala viitoare.
  Aaaa, faceti ceva cu trisorii de pe finala. Toate topurile sunt masluite.
  35. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  Da, m-am intalnit cu foarte multi jucatori de travian in viata reala. Nu pot sa iti dau un singur nume, toti sunt oameni extraordinari de la care ai ce invata.
  36. Care sunt cele mai frumoase amintiri din Travian pentru tine și colegii tăi?
  Victoriile de pe finala. Dar asta din 2017 e cea mai placuta si prin prisma faptului ca donam premiile si toate noptile pierdute au meritat stiind ca putem ajuta niste copii aflati in suferinta.
  37. Ce dorești să le transmiți jucătorilor începători? Dar celor care vor să revină în joc?
  Pentru cei incepatori - sa intrebe ce nu stiu, sa ceara ajutorul si sa accepte ca sunt incepatori si cineva stie mai bine decat ei jocul.
  Celor care vor sa revina - merita sa revii doar ca sa joci finala si sa ajuti Dacia sa o castige pentru a mai dona inca odata premiile.


  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • Interviu ionut ionut (Dacia™)


  Clasament Finala TT2017 ionut ionut
  Populație: 710
  Ofensiv: 2806
  Defensiv: 52
  Erou: 236

  Profil ionut ionut:
  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Salut. Numele contului - ionut ionut. Pe calificari nu am jucat, dar am participat la tombola si am fost norocos sa primesc un cod pt a juca pe aceasta finala de travian.
  Alianta din care am facut parte a fost Dacia Forever.
  Trib - dac
  Stilul de joc - defensiv
  Pozitionare pe harta: am jucat la cordonatele -88/128, cat mai aproape de WW-ul Dacia pt a sutine cu resurse si sa ajut cat mai mult satul cu Minunea Lumii. Dar totodata sa pot muta deff intre WW, suport si satul unde era 3x-ul.
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales aceast trib, stil de joc și poziționare?
  Eu am jucat cu acest trib deoarece viteza de deplasare a defensivei este una ridicata si asa am putut ajuta cu deff mai multi colegi in timp util.
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Imi place foarte mult acest joc. Eu cred ca un cont de travian reflecta cum esti tu in viata de zi cu zi.
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Am inceput sa joc travian acum 5 ani. Am vazut la un prieten care se juca si mi s-a parut interesant. Am zis sa incerc si eu.
  5. Spune-ne cum a fost drumul parcurs în joc – de la stadiul de începător, până la performanțele actuale.
  Aici pot spune doar ca de la server la server inveti ceva nou.
  6. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Nu cred ca am un motiv anume pentru a juca acest joc. Il joc de placere si imi place sa ma implic pentru a ajuta un coleg la nevoie, a ajuta alianta din care fac parte. Daca alianta e invingatoare, aceea e adevarata performanta.
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  7. Aceasta este prima finală a Turneului Travian la care ai participat. Ce așteptări aveai înainte de start? Ce surprize a adus jocul în finală?
  Pentru mine a fost prima finala de travian si am fost foarte entuziasmat. la inceput, inainte de start, ma gandeam daca pot face fata cu bine, dar la final am fost surprins de a fi sitter pe contul de WW. Pentru mine e o realizare foarte mare acest lucru.
  8. Cum s-a format echipa ta pentru Turneul / Finala 2017. Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  Eu sunt jucator de rox, unde joc foarte des. Acolo am auzit de aceasta finala de travian si am vrut foarte mult sa particip si eu. Asa ca am intrebat pe ici, pe colo despre ce e vorba si am ajuns sa vorbesc cu Emerik, unu dintre cei mai mari lideri Dacia. El m-a invitat sa joc alaturi de el si colegii lui, unde am fost primit foarte frumos. Motivat eram deoarece numaram zilele si orele pana la start, imi doream foarte mult sa joc alaturi de cei mai buni.
  9. Desi nou în finală, ai fost nominalizat pentru “best player in Finals”, câstigând un premiu oferit de Safiren.

  [...]
  Player: ionut ionut
  [...] He played defence, and managed to train close to 1 million DEF troops this server.But he's getting the nomination not for the troops he trained, but for his activity, for the fact that he always offered to be a sitter for those in need, for those who had to fed huge amounts of standing deff, for those who need some sleep at night to get some rest, he always sacrificed himself and never complained. He volunteered to build treasury 20 when we need one, two, three .. he volunteered to send defence to multiple locations and feed them all the time day or night, he was always the one who will send most resources when we organize a 'push' etc etc .. i wish more players will be like him. He end up as a main sitter on WW account on his first presence on tournament finals and he was always enthusiastic and happy to help, a real motivation and a real team player.
  [...]

  Povestește-ne te rog despre acțiunile care au condus la această nominalizare și ce anume te-a motivat.
  Despre acest lucru sunt profund emotionat si chiar am ramas fara cuvinte cand am citit. Eu in mare parte nu am facut mare lucru, doar am ajutat cu tot ce am putut si am considerat ca suntem ca o familie, un intreg. Chiar tin sa ii multumesc lui Emi pt vorbele frumoase si eu cred ca asta e adevarata motivatie, atunci cand vezi ca munca ta este rasplatita prin asa vorbe frumoase. Bine, eu nici nu ma asteptam, dar acest lucru ma face sa joc si mai bine si mult mai motivat pe viitor.
  10. Cum au fost definite rolurile alianțelor și ale jucătorilor în cadrul Finalei 2017? Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Alianta din care am facut parte a fost desemnata de la inceput de server sa asigure linistea in zona WW-ului, deci toata alianta a fondat in jurul satului cu Minunea Lumii. Da, stiam de la inceput ca voi fi defender.
  11. Au existat alianțe specializate în cadrul echipei tale? Dacă da, în ce anume?
  Da, au fost aliante specializate in cadrul confederatiei Dacia. Unele aliante s-au ocupat de hammere, altele au dus greul pe centru pt artefacte si plan, iar noi am fost desemnati sa mentinem linistea la WW.
  12. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Eu sunt de parere ca aceste lucruri au fost posibile datorita liderilor care au comunicat foarte bine si prin o organizare foarte buna.
  13.Care este părerea ta despre jocul celorlalte coaliții / alianțe prezente în finală și performanța lor în joc?
  Aici nu prea am ce sa va spun ca nu prea m-a interesat de celelalte aliante din alte cadrane. Eu doar mi-am vazut de jocul meu si de a raspunde prezent de cat mai multe ori cand mi s-a cerut ajutorul.
  14. Care este părerea ta despre contribuția și performanța alianțelor care făceau parte din coaliția câștigătoare? Prin ce s-au remarcat și / sau unde există potențial pentru mai mult?
  Fiecare alianta Dacia a ajutat foarte mult pt atingerea scopului final. Daca vom fi la fel de uniti si pe viitor, eu sunt de parere ca suntem o nuca tare pentru celelate coalitii.
  15. Povestește-ne despre experiența ta din acest an, ca sitter al Minunii Lumii. A decurs totul conform asteptărilor / planului? Ce provocări au apărut? Cum ți-a afectat acest rol stilul de joc?
  Da, sitter la Minunea Lumii - asta a fost o experienta noua pt mine, una la care nu ma asteptam. Cand mi s-a spus sa fiu sitter la WW am crezut ca e o gluma si nu imi venea sa cred ca eu voi fi sitter pe WW cu mari conducatori ai Daciei. Pot sa spun ca, atunci cand eram pe WW, uitam de notiunea timpului si incercam sa trimit crop si resurse de peste tot de unde puteam pt a mentine trupele in viata. Aveam o satisfactie foarte mare cand vedeam ca ma schimba un alt coleg si ii spuneam ca nu mi-au murit trupe de foame. A fost o experienta unica.
  Referitor la stilul meu de joc: de cand am fost pus sitter la WW, contul meu l-am tinut pt suport la WW si trimiteam toate resursele acolo pt a ajuta sa mentinem deff in viata. Nu am mai antrenat def.
  16. Ce sfaturi ai oferi jucătorilor care se gândesc să țină Minunea Lumii pentru prima dată?
  Eu nu sunt in masura de a da sfaturi, doar pot sa le spun ca e o experienta unica.
  17. Cum a evoluat strategia ta de joc pe parcursul finalei? Dar strategia alianței tale?
  Nu am avut o strategie anume, am intrat sa joc travian. Un joc bazat pe onoare si respect.
  18. Daca vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Cu siguranta voi juca, diferit nu stiu ce voi face. Serverele nu seamana intre ele, dar eu voi intra tot cu gandul de a juca cat mai bine si de a ajuta la scopurile aliantei din care voi face parte.
  19. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Nu cred ca ne-am temut, fiecare dintre noi a stiut ce are de facut si cu ajutorul liderilor care ne-au coordonat perfect a iesit o treaba super buna, suntem Campioni Mondiali!
  20. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  Eu unul nu as vrea sa schimb nimic. Am castigat, ma simt castigator.
  21. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  Toti sunt oameni minunati cu un caracter frumos, eu unu m-am inteles foarte bine cu toti din alianta. Despre adversari ce va pot spune… nu prea m-a interesat ce fac.
  22. Menționează 1-2 acțiuni din joc în care a fost Dacia implicată și de care iți amintești cu plăcere, fie că ai participat la ele sau nu. Ce anume te încântă la acestea? (atașează rapoarte)
  Imi amintesc cu drag de toate actiunile ofensive ale colegilor mei, chiar daca eu nu am participat direct. Dar eram multumit ca am ajutat la acele armate cu resurse care au fost transformate in trupe.
  23. Cine a fost cel mai redutabil adversar (jucător sau alianță) care ai dori să joace alături de tine / echipa ta? De ce?
  IceScream si ExcLuSiVe - ei sunt doi jucatori care as vrea sa joace in alianta noastra deoarece sunt incredibili oameni acestia, la cat def au scos. Ofensivii nostri s-au lovit mereu de ei, deci jos palaria in fata lor!
  24. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  Imi amintesc cu drag ca am fost pentru prima data in viata mea pe un WW.
  25. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  Imi va ramane in minte victoria, care e ceva extraordinar, si acest interviu. :)
  26. Ai fost nou în finală, însă ești un veteran al mai multor lumi de joc Travian. Mentionează câteva aspecte pe care le-ai schimba / care consideri ca ar îmbunătăti experienta de joc la nivel de aliantă, echipa, confederatie sau joc per ansamblu.
  Da am fost nou in aceasta finala dar joc mai de demult, cum am spus si mai sus, dar ca aceasta finala nu am jucat pe nicaieri.
  27. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Da, imi doresc sa particip la urmatorul Turneu Travian si tot in aceasta echipa.
  28. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Aceasta idee a pornit de la Emerik, un lucru foarte frumos zic eu si din putinul nostru am putut sa facem fericitii niste copi care au foarte mare nevoie de acesti banuti. Toti jucatorii au apreciat aceasta idee si au spus ca e un lucru foarte bun. Eu sunt de parere ca s-a ales sa se doneze premiile ca sa nu existe discutii, ca de ce sa primeasca cineva si altcineva nu.
  Joc & comunitate
  29. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  Am jucat doar pe rox. :)
  30. Preferi serverele normale sau cele speed?
  Cele speed.
  31. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  Da, m-am intalnit, unu dintre ei este swat. Un om extraordinar de la care am avut foarte multe de invatat.
  32. Care sunt cele mai frumoase amintiri din Travian pentru tine și colegii tăi?
  Cred ca cea mai frumoasa amintire ramane aceasta finala.
  33. Ce dorești să le transmiți jucătorilor începători? Dar celor care vor să revină în joc?
  Celor incepatori le doresc sa nu renunte niciodata, iar celor care vor sa revina - ii asteptam cu drag.


  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • Salut,
  Felicitari tuturor pentru victorie!


  Imi poti spune te rog ca defender de pe cate sate ai scos deff-ul
  si daca ai scos doar cai sau si scutieri si druizi.

 • Interviu Snow (Dacia K)
  Clasament Finala TT2017 Snow
  Populație: 1779
  Ofensiv: 147
  Defensiv: 4736
  Erou: 211

  Profil Snow:


  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Snow, Dacia K, barbar ofensiv, -33/21 - in zona “fierbinte”. Lider Dacia K, diplomat Dacia (desi finala asta mai mult de “back-up” sa zic asa - Emerik fiind diplomatul principal al Daciei).
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales acest trib, stil de joc și poziționare?

  Simina este un reprezentant al jucatorilor romani care au jucat finala asta in mijlocul rusilor si a simtit zi de zi ce inseamna sa stai pe baricade.

  Povestește-ne despre experiența ta.
  Pregatirile pentru finala au inceput cu mult timp inainte de “fluierul de start” daca pot spune asta. Lucrul asta este mai mult sau mai putin cunoscut in randurile jucatorilor de travian. Nimic din ceea ce se intampla la start nu este intamplator. Cand te pregatesti sa joci ca sa castigi, cu mentalitate de invingator, este ca la sah - iti pregatesti mutarile din timp, incerci, pe cat posibil, sa anticipezi si mutarile adversarului, asa incat sa iti creezi cat mai multe sanse sa castigi.
  Impreuna cu liderii Dacia am inceput, asadar, pregatirile pentru finala 2017 cu mai bine de o luna de zile inainte de start. S-a inceput cu diplomatia desigur - discutii zilnice cu liderii aliati, stabilirea strategiei de joc si a pozitionarii pe harta. In tot acest timp datorita unei campanii sustinute ne asteptam la o participare romaneasca numeroasa si tinand cont de acest aspect stiam ca Dacia va fi, fara dubiu, liderul coalitiei si ca in primul si in primul rand ne vom bizui pe no i- raspunderea era deci, foarte mare.
  In acelasi timp eram la curent si cu discutiile de pe forumul rusilor - adversarii nostri traditionali deja. Aflasem, asadar, ca rusii intentionau sa joace in SW si in NW - aliante de traditie rusesti anuntasera ca vor intra in NV, cadranul nostru de joc si ca vor incerca sa “curete” si sa castige cadranul. In acest context s-a stabilit pozitionarea aliantelor Dacia pe harta, fiecare alianta avand alocata o zona si, implicit, in functie de zona, o misiune.
  Alianta Dacia K coordonata de Snow si Katarina urma sa joace in imediata vecinatate a zonei gri avand alaturi alianta Dacia E (echipa Elite de pe rox-ul romanesc, aflata la prima participare pe o finala travian), apoi Dacia Z , Dacia NV (de asemenea la prima participare in aceasta formula pe finala travian chiar daca a avut in componenta si unii jucatori care mai jucasera finale). Dacia TM (alianta coordonata de Teutonic Steel si Hitman) urma sa asigure zona WW-ului- de asemenea o zona extrem de importanta in contextul luptei pentru victorie si luand in considerare ca ne asteptam si in acea zona la o mobilizare de forte din partea rusilor. Apoi in spate, Dacia condusa de The Islander (Crash&Burn) - alianta hammerelor.
  Cum “socoteala” de acasa difera intotdeauna de cea de la “targ”, surpriza a venit la startul finalei in sensul ca rusii au concentrat in NV toti jucatorii langa gri si in gri si asa aliantele Dacia K si Dacia E s-au trezit de-a dreptul inconjurate de aliantele rusesti - la “colorarea” aliantelor pe harta (aliatii cu albastru, adversarii cu rosu), era coplesitor sa vezi atata rosu in jur :) ). Misiunea aliantei pe care am coordonat-o era dificila - artefacte unice, planuri de constructie, iar eu, la inceput, aproape ca nu ma puteam gandi decat la “supravietuire” pe zona. O sa mentionez pe scurt ce a urmat, nu vreau sa risc sa plictisim: lupte in adevaratul sens al cuvantului pentru fiecare parcela fondata la centru, ping-pong cu rusii cu oazele, cu satele, nopti nedormite, alarme la telefoane care sunau din ora in ora aproape, lucru pe conturi ”in ture”, mai ceva ca la fabrica, minusuri colosale pe satele cu armata, atacuri, defensive, bucurii pentru fiecare “mica” victorie urmata incet – incet de victorii categorice pe zona. Evident jocul Daciei s-a concentrat pe sprijinul aliantelor de la centru - in special aliantele coordonate de lideri experimentati care au realizat, cum era si firesc, ca daca se pierde centrul, se pierde jocul. In felul asta s-a reusit cucerirea celor mai importante unice din zona - instruirea unica si dieta unica - dintr-o zona dominata numeric, categoric, de rusi. Dacia castiga usor-usor avans, moralul era bun, in ciuda nesomnului. Sigur ca au fost multe momente tensionate, momente cand oboseala instalata isi spunea cuvantul, momente de toleranta zero, sa zic asa. Insa ceea ce vreau sa punctez este ca Dacia, cu mici sincope, inevitabile as zice, s-a comportat ca o ECHIPA - unii “trudeau” la centru, altii sprijineau zona cu resurse, trupe deff, instruiau armate, liderii Dacia TM - hitman si Teutonic Steel lucrau la planuri de atac pe cat de des posibil cu participarea ofensivilor din toate aliantele Dacia (tinand cont si de participarea jucatorilor, desigur) astfel incat sa puna presiune constant pe rusi si sa mai ofere o “gura de oxigen” romanilor de la centru, alianta hammerelor instruia hammere. Dupa ziua 100, concentrarea s-a mutat pe zona WW-ului unde cei de acolo pregatisera cu meticulozitate, impecabil, contul WW builderului, satele support, satul care avea sa gazduiasca 3x rezistenta, satele pentru planurile de constructie, defensiva impresionanta care, dupa cum bine stiti, ne-a asigurat avansul din start in cursa WW-urilor, in fata competitorilor nostri.
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Simina, Cristi si Corne l- 3 “impatimiti” de joc. :)
  Oameni cu responsabilitati, cu joburi solicitante dar, totodata, oameni in viata carora travianul ocupa un loc important.
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  O sa raspund in numele meu aici (Simina) - joc travian de atat de mult timp ca nu indraznesc sa o spun :D – primul S2 romanesc.
  5. Spune-ne cum a fost drumul parcurs în joc – de la stadiul de începător, până la performanțele actuale.
  Sunt ani, multi ani :) dar frumosi - travianul face deja parte din viata mea. Am cunoscut foarte multi oameni care imi sunt prieteni in viata reala, oameni care m-au “imbogatit” si pe care nu i-as fi intalnit altfel.
  6. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Joc pentru echipa, pentru grupul de oameni la care faceam referire in raspunsul anterior. Si mai nou, joc pentru ceva nobil, pentru a-mi aduce contributia, oricat de mica ar fi ea, la proiecte marete - cum este cel sustinut de Asociatia Daruieste Viata.
  Cat priveste performanta - pot sa spun ca nu stiu sa mai joc altfe l- ori joc performant, ori nu mai joc. Dupa atatia ani de joc este greu sa te multumesti cu jumatati de masura.
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  7. Am aflat că ai jucat un rol important în pregătirile de înainte de începutul finalei 2017. Te rog sâ detaliezi ce anume a fost stabilit înainte de start și care a fost contribuția ta.
  Am vorbit despre asta la punctul 2.
  8. Cum s-a format echipa / alianța ta pentru Turneul/Finala 2017. Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  Parte din echipa e formata din jucatori alaturi de care joc déjà de ani buni, parte din echipa a fost formata din jucatori “recrutati” sa zic asa pe ultimul S2.ro jucat in alianta castigatoare a serverului, REZIST. Jucatori care, desi aflati la prima finala, s-au “calit” intr-o zona de lupte grele, au rezistat cu brio si au dobandit experienta cat pentru cateva servere la un loc finala asta. Jucatori alaturi de care ar fi pentru mine o bucurie si o onoare sa mai pot juca finalele urmatoare.
  9. Numărul jucătorilor Dacia a crescut în comparație cu anii trecuti. Cum ați atras jucătorii în alianțele voastre?
  Campania care s-a facut inainte de finala a fost una sustinuta. Si mai important este faptul ca s-au “atras” aliante romanesti de traditie care au inteles ca Romania merita un loc pe podiumul mondial in travian si ca, indiferent cat ai “dovedit” pe serverele nationale, trebuie sa “confirmi” pe finala mondiala. Si sper si de aici inainte, indiferent de competitiile nationale si de confruntarile de pe serverele ro, sa ne “dam mana” pe finala si sa ne aparam titlul de campioni mondiali.
  10. Cum reușiți să scoateți ce mai bun din fiecare jucător? Cum i-ați motivat pe parcursul serverului?
  Eu sunt de parere ca cel mai bine motivezi prin exemplul personal. Un lider trebuie sa fie o “locomotiva” pentru echipa pe care o coordoneaza, sa stie, in egala masura, cand sa “certe” dar si cand sa “mangaie”. Si obligatoriu sa fie mereu prezent – de la atacuri si defensive pana la medierea conflictelor interne sau medierea eternelor certuri pe oaze. Respectul intotdeauna se castiga, nu se impune.
  11. Pe baza căror criterii se fac recrutările / repartizarea jucătorilor pentru alianța/ele ta/voastre. A fost naționalitatea criteriul principal?
  Alianta Dacia este o alianta preponderent nationala. Finala aceasta am avut si cativa straini - in Dacia K au fost cativa polonezi care au fondat in gri si care, sustinuti de aliantele Dacia, si-au facut bine treaba in prima parte a jocului.
  12. Atât în Finala 2015 cât și Finala 2017 echipa câștigătoare, din care Dacia a făcut parte, a fost formată din mai multe nationalități. În TT2015 ai activat ca diplomat, în TT2017 ai avut un rol de la început în stabilirea colaborărilor internaționale. Cum vezi evoluția relațiilor diplomatice ale Daciei pe parcursul ultimilor 3 ani de Turneu? Iei/luați în considerare formarea unor alianțe multinaționale sau extinderea relațiilor diplomatice pe viitor? Te rog să motivezi scurt răspunsul.
  In mare diplomatia Dacia a fost aceeasi in ultimii 3 ani. Pe finala 2017 in afara de aliatii traditionali- Cehia, Ungaria, Ucraina, am avut ca si aliati si croatii (CS) si Checkers (o alianta micuta de arabi). Pe parcursul jocului am colaborat si cu Animals - o alianta mica de turci de pe speed-ul turcesc, cu un joc foarte bun, extrem de activi - au ajutat mult cu defensive din scurt, la centru, ne-au pus la dispozitie in calitate de sitter artefactul unic de spioni, ne-au “predat” 2 planuri de constructie
  13. Care este părerea ta despre contribuția și performanța alianțelor care făceau parte din coaliția câștigătoare? Prin ce s-au remarcat și / sau unde există potențial pentru mai mult?
  Categoric exista potential mai mult - pe finala 2017 insa meta Dacia a fost dominanta coalitiei, fara doar si poate.
  14. Cum au fost definite rolurile alianțelor și ale jucătorilor în cadrul Finalei 2017? Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Cum mentionam anterior, se stia exact cu destul de mult timp inainte de start, componenta fiecarei aliante, liderii pentru fiecare alianta, pozitia pe harta a fiecarei aliante, misiunea fiecarei aliante. Desigur, elementul surpriza a aparut prin fondarea concentrata a rusilor in zona centrala si acest lucru a adus dupa sine “adaptarea” stilului de joc in sensul ca am constientizat ca misiunea aliantei pe care am coordonat-o va fi cu mult mai grea decat anticipasem inainte de start.
  15. Au existat alianțe specializate în cadrul echipei tale? Dacă da, în ce anume?
  Alianta Dacia K a fost construita in jurul a 3 conturi ofensive mari care, din pacate, au putut coopera greu la planurile de atac - fiecare din ele avand misiunea de a securiza zona pe care a ocupat-o (zone din jurul croperelor cheie). Eu stiam, de pilda, ca daca rusii trec de Snow se indreapta spre zona Katarina (zona de la coordonata planului: -18/30). Misiunea mea, ca si jucator ofensiv, era cumva, pe scurt “pe aici nu se trece!”. :)
  Nu a fost deloc usor, atat contul meu cat si defensivii din zona au avut viata grea, am facut nopti albe, la propriu, cat sa le recuperam poate intr-un an. Patru luni aproape n-am stiut ce e aia o plimbare, un week-end la munte, un film, o masa la restaurant iar cel mai bun “prieten” ne-a fost telefonul mobil – pentru verificarea continua a contului, atunci cand nu ne aflam la un calculator sau laptop.
  16. Cum a evoluat strategia ta de joc pe parcursul finalei? Dar strategia alianței tale?
  Strategia la centru era clara - artefacte unice, planuri de constructie, “zid” pentru aliantele rusesti. Sunt jucatori Dacia din aliantele pozitionate imediat langa aliantele Dacia K si Dacia E care au afirmat in nenumarate randuri ca nu au avut un fake tot serverul si in felul asta si-au putut face excelent treaba, pentru echipa. Acest lucru a fost posibil pentru ca rusii n-au trecut niciodata de Dacia K si de Dacia E. Si in ultimele 2 zile ale finalei, rusii atacau tot in Dacia K si Dacia E. ^^ Si e firesc pana la urma, ii ataci pe cei de care te-ai “impiedicat” tot serverul, nu? Si care ti-au pus bete-n roate tot serverul.
  17. Dacă vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Voi juca intr-o zona mai linistita :)
  18. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Jocul EXCELENT al ECHIPEI. Jocul DACIEI finala asta a fost ca un puzzle din care nu a lipsit nici macar o piesa, ca un mecanism foarte bine “uns” din care nu a lipsit nicio rotita. Este adevarat ca la centru s-au dus luptele grele, ca centrul a jucat foarte bine si mai important - NU a cedat si este la fel de adevarat ca, urmare a acestui fapt, toate aliantele Dacia si-au facut treaba excelent - centrul a fost sustinut cu deff si resurse din zonele din spate, aliantele din spate au putut dezvolta conturile foarte bine producand armate off si deff impresionante, hammerele si-au facut excelent treaba si la atacurile finale, coordonate foarte bine de Vali (Crash&Burn) au “spulberat” de-a dreptul WW-urile inamice, WW builderul a asigurat cu alianta lui zona de la -100/100 impecabil - Finalul? LEVEL 100, evident.
  19. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Am intrat pe finala ca sa castigam - asta e clar. Trebuie sa fii ipocrit sa afirmi ca nu ai intrat pentru victorie. Atunci de ce sa mai aloci timp, bani, nervi, viata??? Evident ca, pe parcurs, au fost momente grele, de colaps aproape, momente cand mi se parea ca jocul asta nu se mai termina si ca sunt pe punctul de a renunta. Cred ca e firesc sa simti asta cand intreaga existenta ti-e data peste cap si simti, la propriu, ca te prabusesti. Insa parca acum nu mai conteaza decat acel level 100 si Asociatia Daruieste Viata - si in sfarsit imi explic de ce trebuia sa fie asa.
  20. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  As fonda cu toate conturile Dacia la centru, astfel incat sa ocup toate parcelele si sa imping rusii afara din cadran. Nu are sens sa explic de ce, e lesne de inteles - 700 conturi Dacia vs 400 conturi rusesti - la o simpla fondare, Dacia castiga sute de parcele in fata rusilor - in felul asta, cu siguranta, am fi avut la centru o “mare albastra” in loc de “marea rosie”.
  21. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  Dacia K, in intregime.
  34rrr - defensivul alaturi de care joc de ani de zile si fara de care nu “stiu” sa joc
  Katarina - pentru nenumaratele certuri constructive de pe finala asta :) Si pentru nenumaratele nopti petrecute impreuna pentru a salva satele romanesti de la cucerire, la centru. Si pentru ca, una peste alta, desi suntem doua nuci tari cum se spune, avem categoric aceeasi viziune asupra jocului.
  Hitman - de el ma “ciocneam” cel mai des cand aveam o solicitare, mai ales la ore SF sa zic asa (de deff, resurse samd), si recunosc, nu de putine ori am fost destul de agresiva in ton, limbaj (stiti cum e cand ai restante grave la somn)
  Teutonic Steel - pentru ca pe fiecare finala e “stalpul” Daciei, pentru ca si-a facut excelent treaba la -100/100, pentru ca a organizat impecabil si a asigurat zona WW-ului, pentru ca, desi ultimele 14 zile a concurat serios la statutul de “zombie” nu l-am auzit nici macar o singura data sa se “planga”. Si-a asumat rolul de WW builder cu tot ceea ce a insemnat asta si a dus misiunea la capat cu demnitate.
  Daenvgiell - pentru ca a dus una din cele mai grele “cruci” la centru, el fiind contul dupa care urma potopul - adica marea rosie a rusilor.
  Carmen, wolfair, IGHI - jucatori fara de care Snow cu greu ar fi rezistat in zona.
  Winter Soldier - sitterul care ne-a mai facut cadou cateva ore in plus de somn.
  Sunt mai multi de 3-5 :)
  22. Menționează 1-2 acțiuni din joc în care a fost Dacia implicată și de care iți amintești cu plăcere, fie că ai participat la ele sau nu. Ce anume te încântă la acestea? (atașează rapoarte)
  Incercarea de cucerire a extinsei Snow si a artefactului de viteza de pe sat cu atacuri pornite toate in maxim o ora, fara fake-uri, fara nimic. A fost o actiune surprinzatoare a rusilor si recunosc ca a trebuit sa ma invoiesc 3 ore de la serviciu sa nu-mi pierd satul si artefactul :D
  hidden pool vs Snow
  http://travian-reports.net/ro/report/187269b1195
  serafim vs Snow
  http://travian-reports.net/ro/report/1872701a30f
  NomaDS vs Snow
  http://travian-reports.net/ro/report/1872715aa3a
  Strategy vs Snow
  http://travian-reports.net/ro/report/187272af871
  Klon vs Snow
  http://travian-reports.net/ro/report/187274b8b21
  Billy Milligan vs Snow
  http://travian-reports.net/ro/report/1872758a57f
  Strategy vs Snow
  http://travian-reports.net/ro/report/1872767978a
  http://travian-reports.net/ro/report/18727720085
  Скромняга vs Snow
  http://travian-reports.net/ro/report/187279e0146
  Bad Company vs Snow
  http://travian-reports.net/ro/report/187280265b2
  23. Cine a fost cel mai redutabil adversar (jucător sau alianță) care ai dori să joace alături de tine / echipa ta? De ce?
  Rusii, desigur. Si nu, n-as dori sa joace alaturi de mine pentru ca farmecul competitiei e dat si de calitatea competitorilor, nu?
  24. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  Ca si eveniment - momentul in care s-a reusit capturarea celor 2 artefacte unice, la centru - juramantul si dieta unica. A fost o prima victorie categorica obtinuta la centru care a oferit un plus pentru moralul jucatorilor si a creat un avantaj vizibil Daciei.
  25. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  Cu sentimentul de lupta continua, de zbatere, dar, cu final fericit.
  26. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Daca totul va fi ok, cel mai probabil ca da, voi participa si la urmatorul turneu travian si cel mai probabil in aceeasi echipa.
  27. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Inca inainte de start, am stabilit, intr-una din conferintele Skype - voce, cand planificam finala, ca daca vom castiga Turneul Travian, vom dona premiile. Nici nu se daduse primul “click” pe server cand s-a nascut ideea donatiei :) Si la “fluierul” final liderii Dacia au avut acelasi gand - DONATIA.
  Joc & comunitate
  28. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  T3.6
  29. Preferi serverele normale sau cele speed?
  2x
  30. Ce părere ai de versiunile actuale ale jocului (Travian: Legends / Travian: Scattered Empire / Travian: Fire and Sand)?
  Nu pot sa ma pronunt, nu le-am studiat suficient.
  31. Ce schimbări crezi că ar fi folositoare pentru a îmbunatăți experiența de joc?
  Daca s-ar putea asigura niste “topuri” corecte (sunt, cum bine se stie, jucatori care nu-si castiga pozitia pe podium in lupta dreapta sa zic asa), asta ar aduce un plus-valoare jocului si ar stimula competitivitatea.
  32. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  M-am intalnit cu foarte multi si n-as putea numi pe cineva anume - toti sunt oameni de calitate si motivul pentru care ma aflu aici, acum, dupa atatia ani.
  33. Care sunt cele mai frumoase amintiri din Travian pentru tine și colegii tăi?
  In general, victoriile, fireste. De la victoriile “mici” (defensive, ofensive reusite) pana la victoriile “mari” - artefacte, ww level 100
  34. Ce dorești să le transmiți jucătorilor începători? Dar celor care vor să revină în joc?
  Jucatorii incepatori: sa aiba incredere in coordonatori, sa le urmeze recomandarile si sa “invete” continuu.
  Jucatorii care vor sa revina: ii asteptam cu drag.


  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • Interviu CSA (Dacia) - Lorant & Stefan


  Clasament Finala TT2017 CSA
  Populație: 37
  Ofensiv: 322
  Defensiv: 5982
  Erou: 433
  Profil CSA:


  CSA - Lorant:


  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Buna numele meu este Lorant. Sunt unul din jucatorii de pe contul CSA, barbar, hammer , in pustiu. Rolul pe aceasta finala a fost sa facem un hammer care sa conteze in ecuatia sfarsitului de joc.
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales acest trib, stil de joc și poziționare?
  Pentru ca am vrut sa facem un hammer impresionant si pentru asta barbarii sunt cei mai la indemana (maciucari cu teutoni) iar pozitionarea in pustiu e normala pentru o buna dezvoltare a contului.
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  In spatele contului se afla 2 persoane Stefan si cu mine.
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Eu am inceput sa joc Travian acum 8-9 ani. Am descoperit jocul printr-un prieten care juca si mi-a zis sa intru ca poate imi place :)) si de atunci am avut o pauza de 2 ani aproape.
  5. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Oamenii cu care joc. Pana la urma daca nu am interactiona jocul ar fi plictisitor.
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  6. Ai jucat în mai multe ediții ale Turneului Travian. Cum a evoluat stilul și strategia ta de joc de-a lungul anilor și rundelor?
  Asta este a 3-a editie a Turneului Travian pe care joc . Prima data am jucat pe un cont defensiv. A 2-a si a 3-a oara am jucat hammer.
  7. Cum s-a format echipa ta pentru Turneul/Finala 2017? Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  Echipa noastra de pe Finala s-a format pe rox as putea spune, in afara de coplayer si unul din deffenderi. Pe coplayer si unul din deffenderi i-am cunoscut aici pe finala. Restul echipei noastre de deffenderi am cunoscut-o pe rox.
  8. Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Da, stiam de la inceput ca vom juca la hammer.
  9. A instrui un hammer presupune multă muncă, răbdare și determinare. Totul pentru un atac care ar putea pecetlui soarta unui WW. Descrie te rog experienta ta. Ce te-a motivat zi de zi sa continui?
  Doua chestii au fost: sa ne luam revansa in fata rusilor si sa facem un hammer impresionant, deoarece finala trecuta ne-au cam ciuntit hammerul.
  Iar a doua chestie a fost victoria. Sa avem si noi aportul nostru la castigarea finalei.
  10. Arata-ne te rog rezultatul final (atașează o imagine / un raport). Cum a fost posibil un asemenea hammer?

  Raport: http://travian-reports.net/ro/report/187160c6b82
  Un asemenea hammer a fost posibil datorita ajutorului aliantei. Fara ei nu ajungeam la un asa hammer. In rest rabdare, foarte multe nopti albe, energizante si tigari. :D
  11. Ce sfaturi ai oferi jucătorilor care doresc să instruiască hammere asemănătoare în Finala Turneului Travian? Care sunt recomandările tale pentru a preveni detectarea / distrugerea hammerului de către adversari?
  Sfatul meu este sa joace minim 2 pe cont chiar si mai multi. Conturi defensive personale care sa fie aproape de ei dar si conturi support/farm. Fara acestea este mai mult decat greu.
  Pentru a preveni detectarea hammerului in cazul unui artefact unic de trupe... ca daca faci pe extinsa cu artefact de ½ trupe de sat nu prea mai acum sa te cotesti :)
  Toate resursele (lemn, lut, fier) la 0 sa nu creasca satul foarte mult in populatie. Si in al doilea rand un sat identic cu extinsa care sa aiba trupe si populatia mai mare decat extinsa reala. Extinsa ar fi bine sa o pierzi printre restul satelor ca populatie eventual sa ii schimbi si numele. :)
  12. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer – CSA, interviu cu Safiren
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Toata confederatia a jucat pentru victorie. Nu a mai contat nici un pic ca unul este din NE sau SE sau NV sau chiar SW. Treburile de pe rox au ramas pe rox iar aici am jucat ca o adevarata echipa.
  13. Care este părerea ta despre jocul celorlalte coaliții / alianțe prezente în finală și performanța lor în joc?
  Nu sunt eu in masura sa imi expun parerea despre jocul altora. Fiecare alianta/coalitie a jucat cum a crezut de cuviinta sau cum a crezut.
  14. Daca vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Schimbam tribul :)
  15. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Singurul moment de teama poate a fost cand planurile nu au cazut unde se anticipa. Dar dupa ce s-au luat planurile si la primele atacuri pe WW erau deja 40kk deff, nu prea aveau ce sa ne faca.
  16. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  Mi-as fi rugat deffenderii sa faca conturi support/farm, nu conturi defensive... hammerul era mai maricel :) Dar nu aveam de unde stii ca pentru hammere va fi o finala relativ lejera fara atacuri poate doar cateva pe artefact. In rest nu as schimba nimic.
  17. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  Cu adversari de data asta nu am prea avut de a face, iar de uitat nu ii voi uita pe cei cu care am jucat intr-o alianta iar ei sunt mai multi de 3-5 deci nu voi numi niciunul ci toata alianta Dacia. :)
  18. Cine a fost cel mai redutabil adversar (jucător sau alianță) care ai dori să joace alături de tine / echipa ta? De ce?
  As juca un server alaturi de elita rusilor :) Trupa de ofensivi.
  Daca timpul imi va permite pe viitor as vrea sa joc un server offender pe centru la bataie si as avea de invatat de la ei
  19. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  Cucerirea artefacelor unice
  20. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  Imi vor ramane in memorie serile de whist/rentz presarate cu conferintele voce :)
  Cat am ras si cat ne-am distrat :)
  21. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Da cel mai probabil vom juca si urmatoarea finala.
  Clar in echipa DACIA
  22. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Nu stiu exact de la cine a plecat ideea. Reactia a fost una buna. Este cea mai buna solutie din punctul meu de vedere, asa la sfarsit nu sunt certuri ca x de ce a primit telefon si y nu.
  Joc & comunitate
  23. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  T4
  24. Preferi serverele normale sau cele speed?
  Speed
  25. Ce părere ai de versiunile actuale ale jocului (Travian: Legends / Travian: Scattered Empire / Travian: Fire and Sand)?
  Nu am jucat pe versiunile acestea :) Egiptenii si hunii sunt un plus adus jocului desi eu raman totusi la barbari :)
  26. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  Da am avut onoarea sa ma intalnesc cu cativa colegi din Timisoara, Constanta si cu coplayerul din Bucuresti.
  Urmeaza vara aceasta cand ma voi duce in concediu in Romania sa ma intalnesc iar cu cei din Timisoara si Bucuresti :)
  27. Care sunt cele mai frumoase amintiri din Travian pentru tine și colegii tăi?
  Cele mai frumoase amintiri... acest hammer normal si acum 2-3 roxuri am reusit sa fur unicul de trupe din NE cu 250 de caesari 100 de catapulte si erou :)
  28. Ce dorești să le transmiți jucătorilor începători? Dar celor care vor să revină în joc?
  Sa nu uite ca este pana la urma un joc :) Si sa isi faca cat mai multi prieteni. :)
  Cei vechi sa revina sa isi aduca aminte de cat de mult se distrau pe vremuri. :)


  CSA - Ștefan:  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Salutare
  Ma numesc Stefan, am 34 de ani si sunt din Bucuresti. Contul pe care am jucat se numeste CSA.
  Din cauza timpului liber, de care nu prea dispun pe timp de vara, jucam doar iarna pe finala.
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales acest trib, stil de joc și poziționare?
  Pentru noi fiecare joc este o provocare, iar in cazul de fata provocarea a fost sa facem cea mai mare armata. Am ales barbari pentru ca doar cu ei puteam sa facem acest lucru.
  Cat despre pozitionare, toata lumea stie ca e greu sa faci hammer la centru. Din cauza asta am ales sa mergem cat mai departe de “zona de foc”.
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Suntem doi baieti simpli, eu si Lorant, amandoi cu o pofta foarte mare de joc. Dupa cum am spus si mai sus, fiecare joc este o provocare pentru noi.
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Hmm, cred ca acum vreo 10 ani am inceput sa joc.
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  5. Cum s-a format echipa ta pentru Turneul/Finala 2017? Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  Ne cunoastem de ceva ani, vreo 4 la numar, si de atunci jucam impreuna.
  6. Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Stiam de la bun inceput ce avem de facut.
  7. Arata-ne te rog rezultatul final (atașează o imagine / un raport). Cum a fost posibil un asemenea hammer?
  http://travian-reports.net/ro/report/187053c2d72 de la lvl 81 la 0, doar ca polonezii au facut scandal si au spus ca le-a murit foarte mult deff in ultimele 4 h si s-a luat decizia rollback-ului.
  Nu stiu cati dintre cei care joaca travian au ocazia sa dea de 2 ori cu aceeasi armata ^^ , noi am avut-o.
  http://travian-reports.net/ro/report/187197f7aae de data asta cu mai putina armata si mai putin damage. Polonezii au stiut ce armata avem si ca tot acolo vom da, asa ca au avut 12 h la dispozitie sa bage cat mai mult deff.
  8. Ce sfaturi ai oferi jucătorilor care doresc să instruiască hammere asemănătoare în Finala Turneului Travian? Care sunt recomandările tale pentru a preveni detectarea / distrugerea hammerului de către adversari?
  In primul rand trebuie sa ai timp, cat mai mult la dispozitie. La noi, 22/24h era cineva pe cont.
  Experienta isi spune si ea cuvantul, daca nu ai asa ceva nu ai cum sa faci performanta.
  Trebuie sa ai cel putin 3-4 defenderi care sa iti faca deff si de unde sa poti procura resurse.
  Si nu in ultimul rand ajutorul/suportul colegilor din alianta, fara ei nu am fi reusit sa facem aceasta performanta.
  9. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer – CSA, interviu cu Safiren
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Experienta in primul rand, faptul ca am jucat uniti de la bun inceput si fiecare a stiut ce are de facut.
  10. Daca vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Mai multa armata. :)
  11. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Nu, am intrat foarte motivati si am stiut de la bun inceput ca vom castiga. Am avut o strategie bine pusa la punct.
  12. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  Nu as schimba nimic.
  13. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.


  Raport: http://travian-reports.net/ro/report/187053c2d72
  Nu ai cum sa uiti asa ceva: lvl 81 -> 0
  14. Ești veteran al mai multor Finale ale Turneului Travian. Mentionează câteva diferențe pe care le-ai observat la nivelul jocului / organizării Daciei de la an la an și care consideri că au avut rol definitoriu în rezultatele obținute.
  Munca in echipa. Daca nu ai asa ceva, nu ai cum sa joci travian, nu ai cum sa faci performante si, cel mai important, nu ai cum sa castigi.
  In al doilea rand, o strategie bine pusa la punct de la bun inceput.
  Noi in aliantele Dacia amimbunatatit aceste lucruri de la an la an.
  15. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Da, evident ca in aceeasi formatie. Nu as putea sa joc cu altcineva pe cont… ne completam unul pe altu. :)
  16. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Sotia unui coleg lucreaza la acel spital/fundatie unde vor fi donate premiile. Majoritatea au fost de accord cu asta. Am ales sa donam acele premii pentru ca acei copii au mai multa nevoie de bani decat noi. Iar noi jucam acest joc de placere. :)
  Joc & comunitate
  17. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  3x, 2x
  18. Preferi serverele normale sau cele speed?
  Speed
  19. Ce părere ai de versiunile actuale ale jocului (Travian: Legends / Travian: Scattered Empire / Travian: Fire and Sand)?
  Nu le-am jucat.
  20. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  Da, m-am intalnit cu foarte multe persoane si toti mi-au lasat o impresie foarte buna. :)


  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • Interviu hitman (Dacia™)


  Clasament Finala TT2017 hitman
  Populație: 315
  Ofensiv: 9
  Defensiv: 2859
  Erou: 13
  Profil hitman:  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Salut, eu sunt Traian si am jucat pe contul hitman alaturi de Andrei (alcool22), un veteran de pe Ro2 servere 1x. A fost putin intens pentru el finala asta dar m-am bucurat sa joc alaturi de el.
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales această rasă, stil de joc și poziționare?
  Ca si ofensiv cu suport mare exista doar Barbarii si cam atat (din pct. meu de vedere). Motivele le cunoaste toata lumea, trupe multe in timp scurt, ieftine.
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Traian, 33 de ani, Cluj-Napoca, Casatorit (cu o sotie 100% anti Travian), Graphic Designer de profesie.
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Am descoperit jocul in 2008 pur intramplator cand am vazut pe ecranul unui coleg o pizza (galbena) pe care tot dadea click-uri iar ulterior ma captivat jocul, fiind un impatimit al jocurilor de strategie.
  5. Spune-ne cum a fost drumul parcurs în joc – de la stadiul de începător, până la performanțele actuale.
  Ei bine am inceput intr-o alianta creata de acest coleg de munca de la care am aflat despre joc. Am nimerit pe RO2 runda 2 intr-un cadran dominat de o mega alianta PHOENIX iar cam la 3 luni de la start vazand ca isi pierd trupele si timpul cu mine (fiind foarte activ), mi sa propus sa joc alaturi de ei. Ulterior in anul urmator am fost inclus in echipa lor de conducere ca mai apoi sa conduc eu alianta aceea, cateva runde la rand.
  6. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Eu am un motto simplu: Joc travian si nu ma joc de-a travianul. De cand joc am renuntat 1 singura data prin 2009 un server RO4 unde am cazut cam intamplator, in rest am terminat absolut toate rundele pe care le-am inceput.
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  7. Cum s-a format echipa ta pentru Turneul/Finala 2017. Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  Cred ca totul a plecat de la infrangerea dureroasa de anul trecut cand Rusii au spulberat concurenta. De aici s-a creat o stare de spirit, o idee, o motivatie de a demonstra ca anul trecut a fost un accident si putem invata din greseli.
  8. Numărul jucătorilor Dacia a crescut în comparație cu anii trecuti. Cum ați atras jucătorii în alianțele voastre?
  Dacia in componenta ei are jucatori de pe toate domeniile RO. Sunt jucatori cu experienta vasta si leaderi care au capacitatea de a motiva mase mari de jucatori (Exemple: l-g, Shevcenko, Team Elite, Braveheart, Snow, Emerik, Zeita Atena, Moris_Rapid, Tanathos). Adunati toti la un loc am format o super echipa, numeroasa si puternica.
  9. Cum reușiți să scoateți ce mai bun din fiecare jucător? Cum i-ați motivat pe parcursul serverului?
  Cred ca cel mai usor de motivat jucatorii este sa faci public dezvoltarea fiecaruia, sa ii impingi putin de al spate la inceput. Cum mentiona si Emerik in interviul anterior, am facut push pe jucatorii defensivi pe zona safe, fapt care pe unii i-a surprins. Unii au ramas socati de faptul ca primesc push de resurse pentru economie, dar ulterior au vazut cat de mult inseamna in economia jocului aceste push-uri facute cand trebuie si unde trebuie.
  10. Pe baza căror criterii se fac recrutările / repartizarea jucătorilor pentru alianța/ele ta/voastre. A fost naționalitatea criteriul principal?
  Un singur criteriu, sa fii Roman si sa lupti pentru tara ta.
  11. Atât în Finala 2015 cât și Finala 2017 echipa câștigătoare, din care Dacia a făcut parte, a fost formată din mai multe nationalități. Iei/luați în considerare formarea unor alianțe multinaționale sau extinderea relațiilor diplomatice pe viitor? Te rog să motivezi scurt răspunsul.
  Pe partea de diplomatia nu m-am implicat niciodata, nici n-am s-o fac. Sunt altii care sunt mai buni diplomati decat as fi eu vreodata.
  12. Cum au fost definite rolurile alianțelor și ale jucătorilor în cadrul Finalei 2017? Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Da, stiam dinainte sa inceapa aceasta finala ce stil de joc voi adopta. Rolurile inainte de alianta se definesc, fiecare isi alege stilul de joc in functie de posibilitati si de timpul pe care este dispus sa il investeasca in joc.
  13. Au existat alianțe specializate în cadrul echipei tale? Dacă da, în ce anume?
  Da, in functie de zona in care au fost repartizate aliantele Dacia fiecare avea un obiectiv dar nu neaparat o specializare, cred ca nevoile cotidiene si activitatea din zona in care ai "aterizat" te pot specializa. Singurele aliante care au avut un rol stabilit de la inceput au fost aliantele care au mers in pustiu pentru a face armatele de WW.
  14. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Jucatorii romani sunt foarte buni strategi, inteligenti si cu o capacitate mare de efort.
  15.Care este părerea ta despre jocul și performanța celorlalte coaliții / alianțe prezente în finală și performanța lor în joc?
  Aliatii nostri cred ca si-au facut treaba si au contribuit la aceasta victorie. Mai sunt unii care inca nu prea realizeaza care sunt razboaiele care merita si care nu merita purtate, dar overall si-au respectat cuvantul si au sustinut Dacia.
  16. Care este părerea ta despre contribuția și performanța alianțelor care făceau parte din coaliția câștigătoare? Prin ce s-au remarcat și / sau unde există potențial pentru mai mult?
  De la o finala la alta observ ca numarul jucatorilor din aliantele care fac parte din coalitia EUROPA e tot mai mic, lucru ingrijorator. Exista mai mult potential cu siguranta, dar poate trebuie motivati mai bine.
  17. Povestește-ne despre experiența ta din acest an, ca sitter al Minunii Lumii. A decurs totul conform asteptărilor / planului? Ce provocări au apărut? Cum ți-a afectat acest rol stilul de joc?
  Am mai fost sitter pe contul cu Minunea Lumii, am tinut si pe contul meu de cateva ori Minunea Lumii (nu pe Finala) si stiam ce implica acest lucru. Se lucreaza in schimburi iar cand iti iei angajamentul ca stai de la ora X la ora Y si supraveghezi totul atunci trebuie sa fii 100% sigur ca poti sa respecti acest angajament. Inca din momentul in care am fondat in imediata apropiere a WW-ului stiam ca indiferent cine va fi WW builderul, eu voi fi sitter, iar WW builderul imi va fi sitter, contul meu urmand sa fie unul dintre motoarele principale la trimis resurse spre WW.
  18. Ce sfaturi ai oferi jucătorilor care se gândesc să țină Minunea Lumii pentru prima dată?
  Sa nu isi asume o responsabilitate atat de mare pe Finala decat daca in prealabil au fost sitter pe Minunea Lumii pe un server apropiat ca valori, gen ROX. Minunea Lumii inseamna atacuri pe toate satele, plan, artefact, minune, sate suport. Toate atacurile trebuie supravegheate, calculate, marcate care sunt fake si care sunt periculoase.
  19. Cum a evoluat strategia ta de joc pe parcursul finalei? Dar strategia alianței tale?
  Cred ca strategia mea de joc am fost putin diferita fata de cum anticipam. Datorita faptului ca rusii au fondat masiv in zona centrala si au creat probleme jucatorilor din zona respectiva, am fost nevoit sa cobor cu un sat ofensiv in acea zona (zona plan 2) pentru a da o mana de ajutor. Acest sat a fost destul de greu de tinut din cauza distantei. Desi am avut parte de o sustinere mare din celula am intampinat de multe ori dificultati dar am trecut peste ele si impreuna cu toate aliantele Dacia am reusit sa mentinem acel sat acolo de unde impreuna cu alti colegi am cucerit un plan de constructie.
  20. Daca vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Pana la finala viitoare mai este, nu stiu daca voi juca si ce stil de joc voi aborda deci ramane totul cu semnul intrebarii.
  21. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Cea mai mare amenintare a aliantelor Dacia am fost noi insine. Am demonstrat tuturor anul acesta ca, impreuna, putem sa fim o forta de temut pentru toti inamicii. Cred ca victoria se datoreaza Leaderilor care au tinut echipa unita, trecand peste nenumaratele incercari care au fost pe parcusul serverului.
  22. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  Am castigat, in mod normal n-as schimba nimic. Totusi doresc sa imi cer scuze colegilor care in ultimele ore/minute au ramas fara alianta datorita unor modificari pe care a trebuit sa le facem in alianta din care a facut parte WW builderul. Unii au inteles, altii mai putin, dar avem si noi partea noastra de vina ca n-am stiut sa gestionam mai bine acest moment.
  23. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  Dintre aliati mi-au placut: Tia&Virus, BraveHeart si Silviu (si, evident, toata celula mea).
  Dintre inamici mi-au placut: Kalibr, Bingo Bongo si Exclusive.
  24. Menționează 1-2 acțiuni din joc în care a fost Dacia implicată și de care iți amintești cu plăcere, fie că ai participat la ele sau nu. Ce anume te încântă la acestea? (atașează rapoarte)
  Mi-au placut actiunile ofensive in care am cucerit 2 extinse ale lui Bingo Bongo (rapoartele le-a pus Emerik in postul anterior). De asemenea mi-a placut actiunea lui Team Elite, cand a sters croperul unui ofensiv Rus important si cu suport.
  25. Cine a fost cel mai redutabil adversar (jucător sau alianță) care ai dori să joace alături de tine / echipa ta? De ce?
  Mi-a placut MAFIA dintre aliantele cu care am fost inamic, datorita jucatorilor foarte activi de acolo.
  26. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  Victoria, suntem Campionii Mondiali.
  27. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  Finala in care 700 de romani au putut sa joace IMPREUNA pentru victorie lasand la o partea toate dusmaniile si vendetele personale acumulate in timp pe diferite servere.
  28. Ești veteran al Finalelor TT2015, TT2016 și TT2017. Mentionează câteva diferențe pe care le-ai observat la nivelul jocului / organizării Daciei de la an la an și care consideri că au avut rol definitoriu în rezultatele obținute.
  In 2015 am fost o echipa unita, mai putin numeroasa ca anul acesta, si, in ciuda unor certuri si nesincronizari la nivel de leadership, am castigat totusi la limita. In 2016 am dat-o de gard rau de tot si fiecare sa dus pe un drum a lui, a incercat fiecare sa faca altceva si din pacate s-a pierdut finala inca de la inceput. In 2017 cu totii am invatat din greselile trecutului, am lasat in urma totul, am dat un restart si am pornit la drum cu un singur gand in minte: VICTORIA.
  29. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Nu stiu inca.
  30. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Eu am aflat prima data de la Emerik si mi sa parut o idee excelenta. Ideea in sine a pornit chiar de la start, inainte sa stim macar cu cine ne confruntam si ma bucur ca majoritatea leaderilor au fost de acord cu ea si am pus-o in aplicare. Tin sa ii felicit pe toti pentru devotamentul si compasiunea aratata prin acest gest. Cei mai putini norocosi merita o a doua sansa.
  Joc & comunitate
  31. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  T3.6
  32. Preferi serverele normale sau cele speed?
  Initial preferam serverele 1x dar odata cu finala am devenit fan 2x chiar si 3x. Nu mai avem timpul de altadata sa stam 8 luni legati de un server 1x si in plus serverele 1x si-au pierdut din popularitate, ar fi indicat un server 2x pe domeniul .RO.
  33. Ce părere ai de versiunile actuale ale jocului (Travian: Legends / Travian: Scattered Empire / Travian: Fire and Sand)?
  Doar legends am jucat, nu ma pronunt despre celelalte, nu le-am incercat si nici nu vreau sa le incerc.
  34. Ce schimbări crezi că ar fi folositoare pentru a îmbunatăți experiența de joc?
  Mai multa transparenta, o mai buna informare a comunitatii cu privire la modificarile sau deciziile radicale care se iau la nivel de leadership Travian. O mai mare deschidere a echipei de dezvoltatori a jocului cu privire la problemele semnalate de jucatori si imbunatatirile care ar putea fi aduse jocului.
  35. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  Da, m-am intalnit cu multi jucatori din comunitatea RO, sunt majoritatea dintre ei oameni simpli, oameni normali cu care iti face placere sa socializezi. Voi numi 2 persoane care mi-au lasat o impresie placuta: Timur si sotia lui, Simina (Snow), cu care m-am intalnit la Moeciu prin 2009-2010, daca nu ma insel.
  36. Care sunt cele mai frumoase amintiri din Travian pentru tine și colegii tăi?
  Mi-au placut intalnirile de final de runda unde jucatorii au venit relaxati, impreuna cu familiile.
  37. Ce dorești să le transmiți jucătorilor începători? Dar celor care vor să revină în joc?
  Daca vreti sa jucati travian nu o faceti singuri. Alaturati-va unui proiect, intrati intr-o alianta sanatoasa, organizata, serioasa. Consider ca placerea jocului e data in mare parte de grup. De multe ori alegem sa jucam pentru prieteni, pentru colectiv si nu pentru un obiectiv anume.
  Travianul este un joc colectiv, fara echipa este o pierdere de timp.


  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • Interviu !.exs (Dacia™)  Clasament Finala TT2017 !.exs
  Populație: 501
  Ofensiv: 2019
  Defensiv: 24
  Erou: 50
  Profil !.exs:


  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Am jucat pe contul !.exs pe finala. Pe calificari nu a fost cazul, contul meu fiind calificat direct din finala 2016-2017. Fiind preponderent defensiv, am ales sa joc cu dacii in special datorita druizilor, care sunt spectaculosi in aparare datorita mobilitatii lor. Desigur, am intrat in NW, ca si ceilalti romani, iar incepand cu satul 2 am mers pe zona de WW, zona alocata pentru alianta in care amjucat, Dacia™. Ca si ceilalti jucatori defensivi din Dacia™ rolul nostru a fost de a asigura zona de WW si, ulterior, de a apara WW-ul, planurile, artefactele din zona, etc.
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales această rasă, stil de joc și poziționare?
  Am raspuns partial la aceasta intrebare mai sus. Stilul de joc l-am ales tinand cont de timpul disponibil si de cat aur eram dispus sa cumpar. Si de numarul de coplayeri :) (adica jucand singur pe cont).
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Numele meu este Eduard, 46 ani, din Iasi. Cu un servici care presupune multe deplasari in tara, dar si afara. Din pacate nu am coplayer. Din fericire am gasit intotdeauna sitter in situatiile in care eu nu puteam sa fiu foarte activ sau lipseam o perioada mai mare de timp. Contul meu fiind alocat celulei Hitman, cel mai important sitter a fost chiar Traian (Hitman). De mare ajutor a fost si faptul ca aveam conturile foarte apropiate pe harta. Si ca am fost intr-o zona linistita (finala trecuta nu am dormit mai mult de 3 ore consecutive pe noapte, contul fiind atunci in zona de conflict).
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Prin 2005 sau 2006 am intrat intamplator pe primul server travian. Nici nu mai stiu exact cum, daca imi amintesc bine un prieten mi-a spus de travian si am jucat putin impreuna.
  5. Spune-ne cum a fost drumul parcurs în joc – de la stadiul de începător, până la performanțele actuale.
  Am jucat intre 2005si 2009 si pe .ro si pe .com, fara o echipa stabila. Prin 2008-2009 am atins oarecum limita, am avut un WW pe un server .ro, apoi am renuntat la travian pentru pentru cativa ani. Pana in 2009 puteai sa joci mai individualist, dupa ce au fost implementate artefactele nu a mai fost posibil sa faci performanta fara o echipa unita. Ceea ce nu aveam in acel moment. Dupa 2012 am revenit, am intrat intr-o echipa sudata, dar am jucat doar finalele, din mai multe motive (echipa, iarna e mai mult timp, etc).
  6. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Echipa. E placut sa faci parte din ceva care functioneaza bine, e placut sa stii ca te poti baza pe altii si ca altii se bazeaza pe tine. E placuta atmosfera finalei pe Skype si nu numai, cererile defence urgent, intercalarile, asteptarea pentru lansarea dupa plan, etc… Deci, repet, echipa te face sa continui. Sau sa renunti.
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  7. Ai jucat în mai multe ediții ale Turneului Travian. Cum a evoluat stilul și strategia ta de joc de-a lungul anilor și rundelor?
  In fiecare finala am jucat defensiv, insa in functie de situatie m-am transformat in mixt, cu o forta ofensiva relativ scazuta, cu care am ajutat echipa in actiunile de atac (demolari, cuceriri). Pana la urma joci cum te lasa adversarul, nu? Finala trecuta am fost in corzi, in centru, acum a fost relax in zona noastra.
  8. Cum s-a format echipa ta pentru Turneul/Finala 2017. Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  E aceeasi echipa din finalele trecute, cu anumite modificari totusi. Emerik ramane liderul constant, de data asta s-a implicat si Traian (Hitman) in conducere, au fost si alti colegi care au preluat unele sarcini.Pe mine timpul nu m-a lasat sa ma implic mai mult. Unii jucatori mai vechi nu au maijucat finala asta (sau au jucat la turatie redusa), insa au aparut in timp alti jucatori, unii foarte buni chiar. Insa, repet, Emerik a fost numitorul comun.
  9. Numărul jucătorilor Dacia a crescut în comparație cu anii trecuti. Cum ați atras jucătorii în alianțele voastre?
  Cred ca au fost mai multe lucruri care au dus la numarul mai mare de jucatori. In primul rand, o finala pierduta te motiveaza (deci atentie la rusi finala 2018-2019). Apoi, au venit pe finala jucatorii de pe mai multe servere. Iar dintre acesti jucatori as vrea sa aduc aprecieri in mod special celor de pe rox, care au reusit sa lase deoparte orgoliile si conflictele de pe rox si au ajutat in mod special zona de foc din centrul cadranului NW.
  10. Cum au fost definite rolurile alianțelor și ale jucătorilor în cadrul Finalei 2017? Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Stiam ca voi fi defensiv, stiam ca voi fi din alianta lui Emerik. Mai departe a fost treaba liderilor sa discute despre rolul fiecarei aliante si pozitionarea pe harta. Si am respectat deciziile. De precizat ca finala asta, chiar daca a fost mult mai linistita pentru mine, am fost mai putin ofensiv decat in anii trecuti. Si din cauza ca au fost destui ofenderi de data asta in alianta, spre deosebire de alte finale.
  11. Au existat alianțe specializate în cadrul echipei tale? Dacă da, în ce anume?
  Presupun ca intrebarea se refera la meta NW, cu romanii actori principali. In acest caz, putem spune ca alianta Dacia a fost specializata, caci a fost alianta de hammere. Si CheckerB la fel. In rest, aliantele nu au avutspecializari deosebite.
  12. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Dorinta de revansa dupa umilinta din finala trecuta, determinarea jucatorilor nostri, suprapuse peste greselile rusilor si situatiei generale de pe server, care au permis aceste lucruri. In plus, invatam din greseli si incepem sa facem unele lucruri din ce in ce mai bine.
  13.Care este părerea ta despre jocul celorlalte coaliții / alianțe prezente în finală și performanța lor în joc?
  Daca intrebarea se refera la aliantele din meta Dacia, raspunsul e dat de WW100. Nu se ajungea acolo fara contributia fiecarui jucator din toate aliantele prietene (inclusiv turcii din Animals). Desigur, au fost si dezamagiri, conturi parasite la mijloc de server cand s-a dat de greu, insa mult mai putine decat in trecut. Ceea ce ne-a permis sa rezistam in zonele de foc si sa pregatim end-game-ul in zonele linistite.  Daca intrebarea se refera la toate aliantele de pe server, atunci raspunsul este mai complex. Rusii au fost intotdeauna favoritii, insa dupa finala trecuta i-au subapreciat pe toti ceilalti si, drept urmare, s-au cam divizat in toate cadranele. S-a cunoscut.
  Italienii au fost marea supriza (foarte placuta pentru noi), jucand in cadranul rusilor si rezistand cu brio, absorbind loviturile rusilor din SW. Au jucat exceptional, parerea mea vazand rapoarte de la ei. Eu cred ca asta a ajutat mult si la Victoria noastra.
  Alianta polonezi – rusii din Prime m-a surprins. Si nu numai pe mine, cred. E drept, nu au fost rusii din RU Team, inamici vechi ai polonezilor, insa a parut a fi o alianta “contra naturii”. Insa a fost o meta puternica, polonezii avand pofta de joc dupa cateva finale sarite.
  In rest, aliante mai mici sau fara pretentii la victoria finala.
  14. Care este părerea ta despre contribuția și performanța alianțelor care făceau parte din coaliția câștigătoare? Prin ce s-au remarcat și / sau unde există potențial pentru mai mult?
  Nu sunt cel mai in masura sa apreciez asta eu, nu am destule informatii in acest sens.Daca am castigat, asta inseamna ca toti si-au facut bine treaba, nu? La centru, la WW, in pustiu cu hammerele. Potential inca exista si ma refer in principal la a gasi locul potrivit fiecaruia. Daca nu esti maniac, nu ai ce cauta in centru, unde atacurile vin de la 2 la 6 dimineata. Am cunoscut jucatori foarte buni de-a lungul timpului, care in mod uzual produc tone de defence, insa care in situatii de lupta corp la corp nu au dat rezultate. Asa ca omul potrivit la locul potrivit cred ca e cea mai buna solutie pentru viitor pentru eficienta maxima. Dintre aliantele straine din meta as remarca croatii din CS (cu toate ca au fost si niste neintelegeri cu ei, au jucat foarte bine dpdv ofensiv) si arabii din CheckerB (cu hammerele lor). Nu as vrea insa sa minimizez rolul nici unei aliante, cine stie care ar fi fost rezultatul final in alta configuratie?
  15. Cum a evoluat strategia ta de joc pe parcursul finalei? Dar strategia alianței tale?
  Obiectivul principal a ramas tot timpul acelasi pentru alianta, deci si pentru mine – securizarea zonei de WW si pregatirea pentru end-game. Desigur, au aparut tot timpul obiective secundare – fondare sat in centrul cadranului, fondare sat pentru artefacte, aparare extinse din centru. Toate astea au afectat dezvoltarea contului si cantitatea de deff produsa pana la final, dar cred ca au fost actiuni ce trebuiau facute.
  16. Dacă vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Greu de spus acum. Depinde de timpul pe care il voi avea. Daca nu se schimba nimic in viata personala si profesionala, probabil voi juca la fel. Asta daca ne vor lasa inamicii. :)
  17. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Sincer, pentru prima data eram convinsi ca vom castiga. Desigur, orice se putea intampla, au fost ceva probleme si cu planurile, erau si alte WW-uri favorite in joc. Insa stiam ca suntem favoriti si am jucat ca atare.
  18. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  Pai de ce sa schimb? Daca obiectivul a fost atins, atunci totul a fost bine. Dar nu perfect. Actiunea in masa (fondarea pe centru pentru satul 3) a fost un esec la nivel de meta, actiunile offensive au fost de cele mai multe ori ghicite sau devoalate de unii ofensivi care au gresit ceva. Si chiar daca s-a castigat acum, trebuie o analiza clara pe viitor. Mi-ar fi placut sa ii scoatem de tot pe rusi din NW, dar totusi e o utopie, erau cateva sute de conturi, multe dintre ele acoperite 24/24. Insa pana la urma conteaza rezultatul final…
  19. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  Dintre inamici – Brootalk. Care fara sa sclipeasca de data asta, ne-a tinut in sah tot serverul cu armatele lui din centru. Si au mai fost ofenderi rusi care ne-a dat batai de cap (Ruk, Decapitator, etc), insa eu nu am fost direct implicat pe zonele alea.
  Mentiune speciala pentru Tassadar – a intrat in istorie pentru cate armate offensive i-au fost prinse acasa.
  Dintre aliati, sunt multi – in special cei care au avut extinse in centru si care au depus eforturi uriase si si-au perturbat planurile pentru a mentine acolo standing defence de mini-WW. Hitman, Katarina si The Impaler, Teutonic Steel (ww 100), Thanatos (care a luat 3x-ul pentru noi si un plan), CSA (cel mai mare hammer, cu care a lovit acelasi WW de 2 ori :) )… sunt foarte multi si parca nu e corect sa ii mentionez doar pe unii.
  20. Menționează 1-2 acțiuni din joc în care a fost Dacia implicată și de care iți amintești cu plăcere, fie că ai participat la ele sau nu. Ce anume te încântă la acestea? (atașează rapoarte)
  Din punctul meu de vedere actiunea care a decis serverul a fost cresterea deffului de pe WW de la 12 milioane la 40 milioane in cateva ore. Astfel incat armatele lansate de inamici pentru nivele mici ale Minunii nu au mai produs pagubele scontate. Atunci am reusit sa scapam ca si WW castigator. Rapoartele de pe WW-ul Emerik in care se poate vedea aceasta crestere cred ca sunt diponibile tuturor.  WW Dacia - Teutonic Steel - 23.02.18:

  WW Dacia - Teutonic Steel - 24.02.18:
  21. Cine a fost cel mai redutabil adversar (jucător sau alianță) care ai dori să joace alături de tine / echipa ta? De ce?
  Nu am sa raspund la intrebarea asta pentru ca nici nu am ce spune. Despre rusi nu discutam, polonezii sunt pe drumul lor…
  Singura evidentiere din partea mea sunt italienii, care insa nu au fost adversari, insa nici aliati oficiali. Au jucat extraordinar. Daca ar fi sa aleg pe cineva din afara meta Dacia sa fie cu noi, as merge cu ei.
  22. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  WW100. Asta va ramane.
  23. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  Strategia rusilor din NW de a aglomera puternic centrul cadranului – de aici si necesitatea acelor extinse care au rezistat pana la final. Plus cresterea deffului de la 12 milioane la 40 milioane in cateva ore, deja am mentionat asta mai sus.
  24. Ești veteran al Finalelor TT2015, TT2016 și TT2017. Mentionează câteva diferențe pe care le-ai observat la nivelul jocului / organizării Daciei de la an la an și care consideri că au avut rol definitoriu în rezultatele obținute.
  As da inapoi si as spune ca sunt veteran si pentru finalele TT2013, TT2014. O constatare comuna pentru cele 2 finale castigate: organizare si strategie comuna pentru toate aliantele Dacia. De fapt, au alternat finalele foarte bune cu finale slabe, dar asta e valabil si pentru noi, si pentru rusi. Se pare ca victoria aduce relaxare, certuri, neintelegeri, etc. – si automat finala urmatoare realizarile sunt sub asteptari.
  25. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Da (dar mai sunt 8 luni, multe se pot intampla pana atunci). Nu voi schimba echipa.
  26. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Nu stiu cine a fost initiatorul, decizia a venit ca propunere comuna de la liderii tuturor aliantelor. In afara ca este un lucru frumos, un gest altruist la adresa unor copii cu mai putin noroc in viata, cred ca a prevenit si aparitia unor conflicte legate de aceste premii in cadrul RO Team. Din cate am inteles problema asta au avut-o rusii dupa finala de anul trecut, am remarcat acum niste absente notabile (cum ar fi Comedi). Nu am auzit pe nimeni din Dacia sa critice decizia asta. Si sa fim seriosi, jucatorii care sunt acolo de obicei au investit in joc de cateva ori mai mult decat valoarea premiilor.
  Joc & comunitate
  27. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  Cea mai veche, fara aur (nu mai stiu versiunea). Hahaha, ar fi fost interesant sa vezi cum se descurca fiecare cand scoti din calcul variabila aur. Desigur, timpul alocat si experienta ar face diferenta, dar nu la fel de repede si de vizibil. Dintre variantele realiste, Legends ramane clar varianta preferata.
  28. Preferi serverele normale sau cele speed?
  Prefer finalele :) . Adica 2x - intre 1x si 3x. Oricum, intre 3x si 1x prefer clar 3x. Sa joci 1x inseamna sa incepi tanar si sa inchei serverul cu un an in plus. :)
  29. Ce părere ai de versiunile actuale ale jocului (Travian: Legends / Travian: Scattered Empire / Travian: Fire and Sand)?
  In afara de Legends, am jucat foarte putin, doar pentru testare, alte variante de travian. Care nu m-au convins si nu mi-au placut. Prefer varianta actuala de Legends…
  30. Ce schimbări crezi că ar fi folositoare pentru a îmbunatăți experiența de joc?
  Nu am un raspuns, nu m-am gandit prea mult la asta. Las maniacii travianului sa raspunda la intrebarea asta.
  31. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  Da, Emerik (Teutonic Steel), Ciprian (cobraboy), alti jucatori din Iasi. Si toti lasa o anumita impresie :) . Este interesant ca la un moment dat sa asociezi unei persoane din joc / Skype si o imagine reala :) .
  32. Care sunt cele mai frumoase amintiri din Travian pentru tine și colegii tăi?
  Vorbesc doar in numele meu: WW100 Dacia pe finala. S-a intamplat de 2 ori.
  33. Ce dorești să le transmiți jucătorilor începători? Dar celor care vor să revină în joc?
  Jucatorilor incepatori – perseverenta!
  Celor care vor sa revina – curaj! Fiecare jucator conteaza, forta rusilor e data atat de valoarea unor jucatori, cat si de numarul lor. Puteau sa fie 100 de Brootalk, Psycho, obscur, Nightingale, etc… daca erau 200 conturi in total nu ar juca niciodata la WW100. Insa incep peste 1500 conturi, plus aliatii. Deci, putem spune (in acest an pica chiar bine): in Unire sta puterea! :)


  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • Rapoarte din endgame, si cum s-a vazut sfarsitul serverului din perspectiva mea, se pot gasi si pe blog:
  Dacia Travian Tournament: Endgame Reports

  Teutonic Steel, Tournament 13-14-15-16-17-18 :hero3:
  Archangels, Dacia, 2011 (com5) - Archangels, WoD, 2010 (com1), Timb3r, ReF/CWL, 2009 (com6) - Arwen in 2008 (com5), Emerik in 2007 (com5), 2006 (com1), 2005 (com1)

 • Interviu The Impaler (Dacia K)


  Clasament Finala TT2017 The Impaler
  Populație: 1665
  Ofensiv: 794
  Defensiv: 1261
  Erou: 1401

  Profil The Impaler:


  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Buna. Am jucat pe contul “The Impaler”, nume care dorea sa prevesteasca ce avea de gand Dacia sa faca cu adersarii nostri. Nu am jucat pe runda de calificare (am avut noroc cu un wildcard). Am facut parte din alianta Dacia K, jucand ca deff roman. Satul initial m-a asezat pe harta in jurul planului de la -34/5, in timp ce capitala am mutat-o langa contul Katarina (deci in jurul -18/30, cu exactitate la -24/36).
  Am inceput serverul cu dorinta de a-i ajuta pe oamenii de pe Katarina cu deff si sa rezistam in zona pana cel putin la aparitia planurilor, pe care ar fi trebuit sa le aducem in DACIA. Nu am avut un rol de coordonator insa am ajutat cand si cum am putut in diferite situatii (cel mai bun exemplu cu vizibilitate imediat ar fi un tabel Excel care i-a ajutat pe cei de pe Katarina sa gaseasca rapid care e colegul cu catapulte cel mai apropiat de artefactul de instruire unic – care a ajuns frumos in DACIA).
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales acest trib, stil de joc și poziționare?
  Mereu mi-au placut romanii (am jucat insa in special off, sau cont de hammer). Singura data cand am jucat deff am ales dacii pe un s4.ro. Am zis sa joc deff deoarece era o noutate pentru mine, iar pozitionarea a fost un fel de autoprovocare combinata cu dorinta de a ajuta niste prieteni.
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Am inceput serverul singur pe cont (desi am tot cautat coplayeri si am tot sperat sa nu raman singur). La un moment dat, dupa cam 1,5 luni de server, am reusit sa-mi conving vechiul coplayer sa mi se alaure si de atunci pana la final am fost doi oameni pe cont (Eu – Cristi, si coplayerul – Dani).
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Am jucat Travian de la primul s1.ro iar pe al doilea s1.ro l-am cunoscut pe Gabi (l-g de pe Katarina). Jocul l-am descoperit de la un coleg de liceu.
  5. Spune-ne cum a fost drumul parcurs în joc – de la stadiul de începător, până la performanțele actuale.
  Primul server cred ca a fost la fel ca la toata lumea – incepi ca ferma :) . Insa de pe la mijlocul serverului am inceput sa socializez mai mult cu oamenii din jur, am fost invitat intr-o alianta (Sparta). Incet, incet am inceput sa preiau responsabilitati acolo ajungand unul dintre leaderii aliantei AGES-S dupa fuziune. Al doilea s1.ro am fost sitter la WW-ul de pe locul 2 (darthSGT) si am pierdut serverul dupa tradarea lui auris (asta a fost motivul pentru care cativa ani buni nu m-am mai atins de travian). Pasiunea pentru joc mi-a fost reaprinsa cand s-a introdus T4 (am jucat doua s4.ro – primul incercand sa fac un hammer intr-un server total dezorganizat si fiind sitter la WW-ul elbuzu; al doilea intrand in GDN, jucand deff si fiind unul dintre detinatorii de WW-uri ai GDN, parca am avut 5 WW-uri atunci). Am mai testat un s5.ro dar nu l-am terminat, si mi-am incercat norocul si cu noile versiuni (Kingdoms and RoA – RoA a fost o experienta frumoasa: am reusit sa ma mentin in top 10 jefuitori pe tot parcursul serverului; am castigat serverul cu o diferenta eneorma de puncte de victorie si am reusit sa construiesc toate lanurile de grau la lvl 21).
  Finale am jucat inca una pe langa cea care s-a terminat acum (acum doi ani, cand tot Dacia a castigat). Atunci am facut unul dintre cele mai mari hammere din meta noastra, daca nu gresesc ca putere de atac am fost al 4lea (dupa IMDB.com, cocar si badboys - care au pierdut hammerul inainte sa atace).
  6. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Este un mod bun de a socializa si de a te destined (desi uneori avem parte de multi nervi si mult stress :) )
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  7. Aceasta este a doua finală a Turneului Travian la care ai participat. Ce așteptări aveai înainte de start? Ce surprize a adus jocul în finală?
  Initial mi-am propus sa fac deff pentru a securiza zona planului de la -18/30. Pe final, surpriza a fost ca am facut o extinsa la cam 1 ora distanta cu curierii de celealte sate ale mele, in mijlocul rusilor, cu speranta de a cuceri planul de la -34/5. Din pacate am pierdut acel plan la cam 1 minut diferenta (eu am facut 14:29 minute parca cu catapultele pana acolo si ei au facut cu catapultele 10 minute, cleanurile lor au fost un pic mai departate insa au ajuns suficient de repede se pare :( )
  8. Ce ti-ai fi dorit sa stii inainte de startul Finale? Cum ar fi afectat informatia respectiva jocul tau?
  Mi-ar fi placut sa stiu ca rusii se vor inghesui foarte tare pana la zona -50/50. As fi facut atunci cont deff dac pentru a instrui druzi. Praetorienii s-au dovedit foarte ineficienti cand atacurile veneau super din scurt.
  9. Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Cum am mai spus, am inceput cu o viziune in minte a ceea ce imi doream sa fac pe finala, insa pe final am ajuns sa fac si off. Socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ.
  10. Cum s-a format echipa ta pentru Turneul / Finala 2017. Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  Am intrat pe finala in celula Katarina. Nu ii prea stiam pe ceilalti colegi din celula insa am avut ocazia dupa :) .
  11. Ai jucat aproape de centru, între adversari. Ce a presupus asta pentru tine, ca stil de joc? Povestește-ne te rog despre experiența ta.
  Jocul la centru, mai ales intre adversari e foarte complicat, mai ales cand vrei sa faci ceva pe server. Sa stii ca ai catapulte care ajung la tine pe capitala in 30 de minute nu e usor de manageriat. Raportul numeric intre romani si rusi la centru a fost foarte disproportionat si erau nopti in care Dacia K pierdea cate 5+ sate… Nu recomand jocul la centru, de niciun fel, daca nu poti acoperi macar partial perioada de noapte. Vei ajunge sa pierzi satele/armata si intaresti numai adversarii.
  12. Mentionează câteva momente memorabile de pe cămpul de luptă (atașează rapoarte / imagini).
  Cum am mai afirmat, am jucat deff roman pe centru (nu as mai face acest lucru daca ar fi sa rejoc finala). Praetorienii mei se miscau prea incet pentru a ajunge in zonele in care era nevoie (adversarii erau mult prea aproape de noi). Astfel pe langa atacurile pe care le-am primit, nu am foarte multe rapoarte defensive de aratat. Aici nu pot sa nu-l amintesc pe prietenul meu TASSADAR (un rus care la inceput de server era in top 20). A incercat sa-mi cucereasca viitoarea extinsa (satul initial) de vreo 4 ori cred. De doua ori am reusit sa-l intercalez si de celealte doua ori i-am lipit in total 4 armate (ataca sincron de pe doua sate de fiecare data).
  Rapoarte: Aristokrat & TASSADAR vs. The Impaler
  In zona capitalei am avut multe batai de cap datorita jucatorilor zlost, no4huk si snowflake, cu care ne-am contrat enorm si care au reusit sa cucereasca multe sate romanesti pe parcursul serverului. A fost o mare bucurie cand am reusit sa-I lipim (aveam cel putin o saptamana de liniste dupa :) ).
  13. Deși erai jucător defensiv, ai acceptat o mișiune specială care nu corespundea stilului tau de joc. Ofera-ne te rog mai multe detalii despre aceasta și ce a condus la ea. Care a fost rezultatul?
  Da, misiunea speciala a fost primita cam cu o luna inainte de finalul serverului. A venit pe baza unor discutii cu Gabi (l-g de pe Katarina). Ramasesem ultimul care sa aiba sat in zona planului -34/5 (eram la sub 3 parcele distanta). La acel moment offenderul rusilor, pe care il banuiam ca va curata planul, era TASSADAR (undeva la 5 parcele distanta fata de plan). Am tot facut impreuna calcule cat ar face cu cleanul, cat ar face Snow cu viteza 2x (care la acel moment era ofensivul nostru cel mai apropiat de plan) si am ajuns la concluzia ca, daca vrem sa avem macar o sansa la acel plan, ar trebui facut off pe satul meu initial. Planul era sa luam viteza pe acel sat, 2x si atunci am fi avut sanse foarte mari sa luam planul. Din pacate nu am reusit sa iau viteza 2x (cel care trebuia sa imi cedeze artefactul nu a fost online si am pierdut eroul cu vreo 300 cai la el pe sat). Nu am mai reusit sa iau viteza de acolo si ca urmare am pierdut acel plan la cam 1-2 minute distanta. Eu am facut 14:29 minute parca. Va puteti inchipui ca, daca aveam viteza, deja ajungeam sub 8 minute si ei cu catapulte ar fi facut 10 minute (clean oricum aveau mai departe). Asta este… mi-a fost ciuda de ultima luna in care si eu si Dani am tras ca nebunii pentru acea extinsa, am tinut o gramada de deff permanent acolo si am consumat o gramada de gold si resurse (ale noastre si ale aliatilor).
  14. Ce sfaturi ai oferi jucătorilor care se află într-o situație asemănătoare - între adversari - în Finala Turneului Travian?
  Daca vreti sa jucati la centru, indifferent de stilul de joc, nu va incumetati daca nu aveti macar un coplayer si daca nu aveti posibilitatea de a acoperi macar si partial perioada de noapte.
  Daca jucati deff la centru cu adversari foarte aproape, nu jucati alta rasa in afara de daci (lancierii sunt si ei buni si relativ rapizi, insa ofensivii de pe finale sunt de obicei barbari si acolo marea parte a puterii de atac o aduc maciucarii).
  15. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Fondarea celui de-al doilea sat – contul Katarina, am contribuit cu totii din celula la curatat oaze cu custi, eroi pentru a le putea ei farma dupa… A fost o coordonare frumoasa si incununata de succes.
  Cucerirea primului artefact – schema frumoasa facuta de pe cei de pe contul Tomcat Runners (au distrus complet un sat lipit de extinsa lui, asigurandu-se ca un artefact unic va aparea acolo – finala fiind super populata, e greu sa gasesti parcele libere inspre centru).
  Cea mai mare alianță ca populație – Aliantele mai indepartate de centru de la noi din cadran au avut linistea si timpul necesar pentru a face sate, a antrena trupe, datorita faptului ca rusii s-au concentrat sa lupte in zona centrala. (Pana la planuri, Dacia K era singura alianta romaneasca care era in top 20 deff daca nu ma inseala memoria.)
  Cel mai puternic hammer – Multa munca si consecinta a faptului ca Dacia K a reusit sa aduca in meta doua artefacte super importante, care au facut acest lucru posibil (unicul de hrana si de instruire).
  Cea mai multă defensivă pe WW – Multe conturi care au stiut cum sa joace si cum sa faca deff. Plus relativ liniste in cadran in zona dinspre WW si mai departe.
  WW lvl 100 – Munca enorma pentru echipa de WW. Fara oameni dedicati nu poti face asa ceva. Echipa de WW impreuna cu intreaga meta au dovedit ca se poate sa faci performanta daca iti doresti cu adevarat.
  16. Care este părerea ta despre jocul celorlalte coaliții / alianțe prezente în finală și performanța lor în joc?
  Italienii si Rusii din cadranul SE s-au contrat, slabindu-si sansele de victorie.
  Cadranul NW mi s-a parut cel mai dezorganizat si fragmentat. Am avut insa mult noroc cu alianta ANIMALS care ne-a ajutat in multe ocazii in end-game.
  Cadranul SW a fost destul de puternic din punctul meu de vedere (ca dovata si faptul ca au strans al doilea cel mai mare deff de pe WW-uri) insa probabil acest lucru s-a datorat unor conflicte mult mai mici din interiorul cadranului si care nu le-au slabit fortele atat de mult, cum a facut lupta dintre italieni si rusi.
  17. Care este părerea ta despre contribuția și performanța alianțelor care făceau parte din coaliția câștigătoare? Prin ce s-au remarcat și / sau unde există potențial pentru mai mult?
  Am fost placut surprins de hammerele realizate si defful antrenat. E clar ca am avut sansa sa joc alaturi de oameni care cunosc bine jocul. Fiecare si-a facut partea si de aceea am castigat. Ma bucur si pentru faptul ca, contrar finalei de acum 2 ani, conflictele de pe skype mi s-au parut a fi mult mai putine si nu asa de intense.
  18. Cum a evoluat strategia ta de joc pe parcursul finalei? Dar strategia alianței tale?
  Strategia mea a evoluat dupa cum am afirmat si anterior, de la jucator deff la o combinatie deff + o extinsa izolata de off. Strategia DACIA K a fost si a ramas aceeasi - sa reziste pana la planuri si sa incerce sa le aduca in meta.
  19. Daca vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Daca voi mai juca anul viitor, in primul rand, nu mai joc la centru (am nevoie de o pauza mai lunga pentru a aborda o astfel de provocare din nou). Daca as mai juca pe finala as incerca sa depasesc hammerul lui CSA.
  20. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Cred ca singurul moment a fost in primele cateva ore dupa aparitia planurilor. Eu l-am pierdut pe cel de langa mine la 1-2 minute, cei de pe Katarina l-au pierdut pe cel care ar fi trebuit sa apara la -18/30. Am tremurat putin, personal, pana cand am cucerit primul plan. Cand l-am luat pe al doilea si dupa l-am primit al treilea de la ANIMALS, deja eram mult mai linistit. Stiam ca avem deff suficient si hammere mari si numeroase.
  21. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  Am castigat, deci nu as mai schimba nimic. Nu dau porumbelul din mana pe cioara de pe gard.
  22. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  - coplayerul Dani fara de care contul “The Impaler” poate ca nu ar fi prins finalul serverului si sigur nu m-as fi incumetat sa fac extinsa off.
  - colegii de pe Katarina: Gabi, Cosmin si Lucian, pentru ambitia si perseverenta lor. Nu e usor sa fi off la centru, sa se astepte o meta intreaga sa iei plan (deci presiune garla) si sa joci inconjurat de adversari.
  - Simina de pe Snow pentru noptile nedormite in care am incercat sa ne crestem sansele sa luam planul de langa mine, cucerind sate din acea zona
  - Cristina de pe Triple X, pentru toate resursele donate la indemnul ei zilnic de catre colegii din Dacia Z, pentru antrenarea off-ului de pe extinsa si sustinerea consumului de acolo
  - Cosmin de pe cosminbeton, pentru tot defful pe care i l-am hranit la mine pe sate :)
  - echipa de pe WW, pentru ca ne-au adus victoria
  - tuturor membrilor din aliantele Dacia K, Z, TM, NV, care m-au ajutat cu resurse
  - dintre adversari, merita mentionat zlost din punctul meu de vedere (m-a tinut mult timp treaz, si pe mine si pe Dani; avea extinsa off lipita de mine) si IceScream pentru punctele deff facute “pe bune”
  23. Menționează 1-2 acțiuni din joc în care a fost Dacia implicată și de care iți amintești cu plăcere, fie că ai participat la ele sau nu. Ce anume te încântă la acestea? (atașează rapoarte)
  Ca si actiune off am participat numai la “lipeala” de pe planul polonezilor ca sa ma scap de armata off. Raport: The Impaler vs. ZarazCigrzmotne
  Pe partea deff nu am toate rapoartele defensive. Intercalari la senatori din pacate nu am prea salvat, altfel era o lista destul de lunga.
  24. Cine a fost cel mai redutabil adversar (jucător sau alianță) care ai dori să joace alături de tine / echipa ta? De ce?
  Probabil cel mai redutabil a fost IceScream… mereu pe faza cu defful, cantitati impresionante de deff, foarte activ… Probabil deff ideal pentru lupta de la centru, motiv pentru care a si fost locul 1 la deff.
  25. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  WW 100. Victorie. Asta e cel mai important.
  26. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  Lupta din transee.
  27. Ești un veteran al mai multor lumi de joc Travian, printre care și două Finale. Mentionează câteva aspecte pe care le-ai schimba / care consideri ca ar îmbunătăti experienta de joc la nivel de aliantă, echipa, confederatie sau joc per ansamblu.
  La nivel de joc as vrea sa ma asigur ca atunci cand voi mai juca nu vom mai experimenta bug-urile pe care le-am intampinat acum.
  Din moment ce am jucat pe doua finale castigate, nu pot sa argumentez ce ar trebui imbunatatit la aliante/echipe/confederatie (inca odata se potriveste “Nu dau porumbelul din mana pe cioara de pe gard”).
  28. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Inca nu sunt sigur, insa, daca voi participa, nu o voi face fara coplayerul Dani si o echipa de prieteni (daca ma voi concentra pe record de hammer).
  30. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Nu stiu cum a aparut ideea insa consider ca este un gest frumos. De obicei, cei care erau pe lista pentru acele premii au investit enorm in joc, deci presupun ca si-ar permite sa si le cumpere si singuri, din fondurile proprii.
  Joc & comunitate
  31. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  Mi-a placut foarte mult stitul de joc de pe RoA, desi si varianta de Legends e nice (ar fi frumos sa vedem o finala cu noile rase).
  32. Preferi serverele normale sau cele speed?
  Normale. Presupun mai putin timp ivestit in joc / zi.
  33. Ce părere ai de versiunile actuale ale jocului (Travian: Legends / Travian: Scattered Empire / Travian: Fire and Sand)?
  Am afirmat mai sus.
  34. Ce schimbări crezi că ar fi folositoare pentru a îmbunatăți experiența de joc?
  De eliminat in primul rand bugurile descoperite pe finala aceasta si de imbunatatit comunicarea cu jucatorii (s-a comunicat ca exista o problema cu infomtarea de mult timp si s-a facut roll back sa se invie trupele celor din PL, dar nu sa se invie si cele pierdute de catre membrii DACIA).
  35. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  M-am intalnit personal cu relativ putini colegi de pe Travian (l-g, “consateanul meu”; nigga, cel care m-a invatat sa joc pe primele doua s1.ro; golyath, giulia – colegii de suferinta din conducerea GDN LOJA).
  36. Care sunt cele mai frumoase amintiri din Travian pentru tine și colegii tăi?
  Fiecare server are aminitrile lui (fie ca a fost un raport fain de off/atac), hammer antrenat, WW construit. Momentan sunt placut impresionat de hammerul de acum doua finale, pe care l-am antrenat, si de constructia lanurilor lvl 21.
  37. Ce dorești să le transmiți jucătorilor începători? Dar celor care vor să revină în joc?
  Jucatorilor noi le recomand sa socializeze si sa-si gaseasca prieteni in special printre vecini. Travianul este un joc de echipa si fara coechipieri nu veti prinde niciodata gustul jocului.
  Celor care revin in joc le zic… iar v-a prins microbul? Parca ziceai ca te lasi/faci o pauza! ^^


  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • Interviu Warsong (Dacia E)


  Clasament Finala TT2017 Warsong
  Populație: 3167
  Ofensiv: 110
  Defensiv: 4162
  Erou: 182

  Profil Warsong:
  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Salut
  In calificari am jucat pe contul Warsong, alianta NE Force, si am jucat dac pentru ca mi s-a parut potrivit pentru o runda de calificare. Pana la urma, tinand cont de evolutia serverului de calificare am jucat un dac ofensiv si am participat la multe din actiunile noastre impotriva grecilor din Hellas.
  In finala am jucat pe contul Warsong, alianta Dacia E si, tinand cont de strategia si rolul alocat aliantei noastre, am decis sa joc barbar.
  Pentru finala asta, Dacia E (impreuna cu colegii din Dacia K) a avut misiunea de a securiza zona in care urmau sa apara artefactele unice precum si planurile de constructie pentru ML.
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales aceast trib, stil de joc și poziționare?
  Am ales sa joc barbar deoarece consider ca este tribul care se preteaza cel mai bine pentru ceea ce trebuia sa facem noi – off care sa iasa repede si relativ ieftin pentru a sustine luptele permanente la centru impotriva unor oponenti foarte valorosi (asa cum stiam ca or sa fie jucatorii din aliantele din Rusia).
  Intr-un astfel de joc ai nevoie de trupe obtinute repede, cu cost redus si forta ofensiva/unitate de cost cat mai mare si barbarul este ideal pentru acest gen de situatie.
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Contul Warsong a fost sustinut de o echipa sudata in multe runde de Rox, si care a asigurat (fie ca si coplayeri, fie ca sitteri) activitatea pe cont si au creat conditiile sa reusim sa ne atingem obiectivele stabilite la inceputul finalei.
  As vrea sa le multumesc pe aceasta cale Mariei (titulara contului Kengo pe finala), lui Emil si Poshasul (de pe Team Elite), lui Traian (de pe Gheara.ro) si, nu in ultimul rand desigur, lui Dani si SCUT, care au jucat impreuna cu mine pe Warsong.
  De asemenea, as dori sa mentionez sprijinul imens pe care l-am primit (ca de fiecare data de altfel) de la Batranul (multumesc inca o data Profesore) si de la restul colegilor din Dacia.
  Ce as vrea eu sa subliniez (pentru cei care nu realizeaza ca Travianul este doar un joc), e ca pe contul Warsong a jucat Dani, jucator foarte foarte bun si cu care am fost adversar pe Rox de foarte multe ori. Pana la urma asta este Travianul – astazi sau pe un server poti fi adversar cu cineva, iar pe alt server poti sa joci in aceasi tabara.
  Si asta este frumusetea jocului zic eu!
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Am inceput sa joc in runda a 4-a a Rox-ului (probabil in ultima saptamana de server).
  De joc am auzit de la niste prieteni care jucau deja pe Rox de la inceputul serverului 4.
  5. Spune-ne cum a fost drumul parcurs în joc – de la stadiul de începător, până la performanțele actuale.
  Am inceput sa joc in cadranul SW (nu stiam cum se selecteaza cadranul si am lasat soarta si sistemul sa decida pentru mine) si am prins perioada frumoasa a Farmersului (pentru cine isi aminteste de acea perioada). Am crescut langa si am invatat de la jucatori extraordinari cum au fost DiabloTM, Antix, Zozo, ObyOby, YoBogdan si multi altii - in ficare zi de joc am invatat cate ceva (tot timpul in Travian ai ceva de invatat de la colegi sau de la adversari).
  Am jucat in Farmers pana pe Rox 9 (am incercat si un server cu viteza 2x dar am ajuns la concluzia ca 3x se potriveste mai bine stilului meu de joc) apoi am luat o pauza si am revenit pe Rox 16 (cred). Si deoarece Farmers nu mai era ce stiam eu, am mers sa joc in NE si am gasit acolo o echipa extraordinara (care mi-a dat posibilitatea sa ma dezvolt ca jucator).
  De atunci am jucat numai in NE, ca membru al familiei Elite.
  In timp am jucat toate rasele posibile (din punctul meu de vedere, cel mai bun mod de a intelege plusurile si minusurile unei rase este sa joci tu cu tribul respectiv) si toate stilurile de joc (defensiv, off la bataie, hammer).
  6. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Pentru mine, Travian inseamna sa joci alaturi de prieteni si sa-ti testezi limitele impotriva celor mai buni .
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  7. Aceasta este prima finală a Turneului Travian la care ai participat. Ce așteptări aveai înainte de start? Ce surprize a adus jocul în finală?
  Ca si asteptari – ca de fiecare data, sa castig bineinteles!
  Stiam ca urmeaza sa jucam impotriva unor adversari redutabili dar noi nu puteam sa asteptam nimic mai putin decat victoria. Totusi pentru mine (si cred ca si pentru restul colegilor veniti de pe Rox si aflati la prima finala) inceputul a fost un pic dificil si am fost un pic surprinsi de modul de joc al adversarilor nostri din aliantele rusesti.
  Parametri de joc (timpii de fondare, viteza de reactie, organizare ofensiva si defensiva) erau diferiti de cei cu care eram noi obisnuiti de pe Rox, dar, datorita faptului ca in alianta erau jucatori veterani, cu multe servere jucate in spate, am reusit sa ne redresam si sa realizam rolul asumat in cadrul meta Dacia.
  8. Cum s-a format echipa ta pentru Turneul / Finala 2017. Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  Alianta Dacia E a fost creata pe scheletul Aliantelor din familia Elite de pe Rox (a fost prima finala in care noi, jucatorii din NE am intrat sa jucam organizat). Apoi, alaturi de noi au venit jucatori de pe Rox foarte buni, dar din alte cadrane (NW in special) care ne stiau (eram adversari de mult timp si multe servere).
  Chiar daca inainte de inceperea finalei au fost anumite discutii si temeri ca o sa fie dificil ca oamenii sa treaca peste rivalitatile de pe Rox, timpul a dovedit ca, asa cum eu am spus mereu, romanii sunt jucatori excelenti si sunt capabili sa joace impreuna si sa realizeze lucruri deosebite.
  Impreuna cu Emil si restul liderilor din NE am discutat si hotarat ca ar trebui sa sustinem si noi efortul romanilor in finala. Puteam sa ramanem pe margine si sa comentam sau sa ne implicam si noi in eforturile meta Dacia si sa castigam impreuna aceasta finala.
  Si decizia a fost ca a venit momentul sa ne implicam si noi in efortul romanilor de a castiga inca o finala.
  Am discutat mult cu Emerik (pe care il apreciez in mod deosebit pentru efortul depus – pentru mine el a fost sufletul Dacia) in legatura cu greselile facute in finala trecuta, cu lucrurile care trebuiesc schimbate in jocul nostru si modul in care se poate contracara forta jucatorilor rusi.
  9. Numărul jucătorilor Dacia a crescut în comparație cu anii trecuti. Cum ați atras jucătorii în alianțele voastre?
  Cum am spus – Elite este o familie si in momentul in care decizia a fost sa mergem pe finala, multi jucatori din Elite au decis sa vina alturi de noi (cum am spus, Elite nu este doar o alianta pe Rox ci este o familie in care jucatorii sunt alaturi la bine si la greu).
  Problema principala a fost ca, dupa o finala castigata de rusi intr-o maniera categorica (sa ai toate planurile de construtie si sa domini serverul la toate capitolele) foarte multi jucatori au fost dezamagiti/demotivati.
  Daca ai sti de cate ori am auzit cum or sa ne termine rusii si finala asta, cum or sa faca si cum or sa dreaga (la un moment dat aveam impresia ca o sa jucam impotriva unor superoameni) .
  Am discutat cu jucatorii care erau indecisi, le-am explicat ce vrem sa facem altfel finala asta, de ce speram sa fie altfel decat finala trecuta si cum speram noi sa reusim sa echilibram balanta puterii.
  Multi jucatori au inteles ca exista un plan, exista o echipa si o sansa buna de a castiga inca o finala pentru Dacia si pentru Romania.
  Comunicarea cred eu ca a fost cheia atragerii unui numar asa mare de jucatori in aceasta finala.
  Si mesajul pe care am incercat mereu sa-l transmitem catre jucatorii nostrii – ca exista o echipa, un plan bine definit si pus la punct si o sansa buna de a castiga .
  10. Cum reușiți să scoateți ce mai bun din fiecare jucător? Cum i-ați motivat pe parcursul serverului?
  Cum am spus, marea majoritate a jucatorilor din Dacia E au fost oameni cu multe servere de Rox jucate in spate, oameni care stiau ce trebuie sa faca si care au facut tot posibilul ca Dacia sa castige aceasta finala.
  In plus, fiecare realizare sau actiune reusita ajuta la cresterea motivatiei si determinarii in joc (si pe parcursul serverului au fost multe astfel de actiuni reusite). Cu fiecare reusita, colegii au capatat incredere, au vazut ca se poate castiga impotriva rusilor si asta a condus la o determinare si mai mare din partea tuturor.
  11. Pe baza căror criterii se fac recrutările / repartizarea jucătorilor pentru alianța/ele ta/voastre. A fost naționalitatea criteriul principal?
  In fiecare alianta au fost adusi jucatori cu care ne stiam de mult timp (chiar daca am fost adversari pe Rox) deoarece pe finala timpii de reactie trebuie sa fie foarte rapizi si asta se poate obtine numai de la o echipa sudata.
  Si cum pe Rox nu sunt foarte multi jucatori straini… s-a ajuns in situatia in care in alianta noastra au fost numai jucatori romani.
  Plus ca e mult mai usor de comunicat in limba romana in cadrul aliantei (chiar daca multi din jucatorii nostri au servere jucate pe servere internationale si pot comunica foarte bine si in limba engleza).
  12. Cum au fost definite rolurile alianțelor și ale jucătorilor în cadrul Finalei 2017? Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Cum am spus, inainte de inceperea finalei au fost foarte multe discutii referitoare la greselile care s-au facut in finala precedenta plus modul de abordare a finalei in care urma sa intram.
  Cunosteam punctele tari ale adversarilor nostri dar si modalitatile prin care putem sa le neutralizam si sa ne crestem sansele la castigarea finalei.
  Din punctul meu de vedere, intr-o finala, cand intalnesti jucatori de mare valoare si care au o organizare foarte buna a jocului, nu este loc de improvizati . Ori esti organizat de la inceput ori nu ai nici-o sansa sa castigi.
  A fost o strategie clara de la inceput, fiecare lider si alianta stia ce are de facut in cadrul meta Dacia.
  Bineinteles ca, pe parcursul serverului, a fost necasar sa facem mici ajustari acolo unde planurile noastre nu au coincis cu realitatea de pe server (de exemplu unii jucatori ofensivi din DaciaTM au coborat langa noi pe centru ca sa ajute zona unde presiunea rusilor era foarte mare), dar, cum am spus, planul general era facut cu ceva timp inainte de inceperea finalei si a fost respectat foarte foarte bine zic eu.
  13. Au existat alianțe specializate în cadrul echipei tale? Dacă da, în ce anume?
  Asa cum am spus, rolul Aliantelor Dacia E si Dacia K a fost sa asigure zona artefactelor unice si a planurilor de constructie a ML (din centru au fost aduse in Dacia 2 artefacte unice importante – Trainerul si Spicul - si 2 planuri de constructie a ML).
  De asemenea (impreuna cu alte aliante din meta Dacia), am reusit sa tinem ocupati jucatorii rusi din regiune si sa asiguram astfel linistea altor aliante din meta Dacia care aveau rolul de a asigura def pentru alianta sau pregatirea hammerelor (pana la urma un server se castiga cu def si cu hammere).
  Fiecare alianta din meta a avut un rol clar, sarcini precise (lupta la centru, def, securizare zona WW, hammere) si o zona de dezvoltare clare definite de la inceputul sereverului.
  Si aceasta organizare cred eu ca a ajutat Dacia sa aiba rezultatele bune in aceasta finala.
  14. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Organizarea cred eu ca a fost foarte importanta si cheia catre obtinerea acestor rezultate.
  Implicarea tuturor jucatorilor (nu a fost simplu sa sustii un minus pe WW de 35-40kk/ora ca si exemplu).
  Unitatea in cadrul meta (toate aliantele din grup au jucat ca o singura echipa, au pus meta Dacia mai presus de interesele fiecarei aliante si nu au fost discutii serioase sau rupturi in cadrul meta pe parcursul finalei).
  Diplomatia – un mare plus pentru liderii Dacia la acest capitol ( Travian este un joc de razboi si diplomatia este extrem de importanta in castigarea unui server).
  15. Care este părerea ta despre jocul celorlalte coaliții / alianțe prezente în finală și performanța lor în joc?
  As dori sa incep cu Italienii – care, din punctul meu de vedere, au ajutat extrem de mult Dacia sa castige acest server.
  Jucatori foarte buni, cu organizare foarte buna! Jos palaria pentru ei!
  Jocul lor in cadranul SW a blocat aliantele Rusesti de acolo si, cred eu, a dat peste cap intreaga strategie a aliantelor din Rusia. Merita felicitari pentru tot ce au facut serverul acesta si eu unul as dori sa le multumesc pentru ceea ce au jucat finala asta.
  Aliantele rusesti – stiam de la bun inceput ca jucatorii rusi sunt extrem de valorosi, foarte bine organizati si pot crea o gramada de probleme daca sunt lasati sa se dezvolte.
  Am jucat un server impotriva lor si, ce pot spune e ca, organizarea lor defensiva (cel putin) este extrordinara (sa spionezi si sa gasesti sat gol , sa ataci la 30-50 de minute si sa gasesti 150-200k def sau mai multnu e chiar simplu). Pe parte ofensiva nu au avut realizari prea mari, dar imi place sa cred ca aici este si meritul nostru.
  Cred ca Rusii au subestimat rolul si importanta aliantelor Italiene (si asta i-a costat in final) plus ca (poate ma insel eu) dar cred ca au fost si ceva tensiuni interne (nu stiu cat de mult au colaborat cei din Winter, Vodka, BAD si Cerber) care au culminat cu intrarea celor din Prime in meta cu aliantele Poloneze.
  Despre restul aliantelor nu pot emite o parere avizata (nu am avut prea multe tangente in joc) asa ca e mai bine sa vorbeasca oameni avizati.
  16. Care este părerea ta despre contribuția și performanța alianțelor care făceau parte din coaliția câștigătoare? Prin ce s-au remarcat și / sau unde există potențial pentru mai mult?
  Toate aliantele din cadrul meta Dacia si-au facut treaba foarte bine si asta a condus pana la urma la castigarea acestei finale intr-o maniera categorica zic eu (a fost clar pentru toata lumea ca Dacia o sa castige de cand ML era pe la nivelul 30 si atacurile serioase au fost mutate de pe WW-ul nostru pe cel al Italienilor).
  Fiecare alianta a avut un rol clar stabilit (tinand cont de posibilitatile si preferintele jucatorilor din aliantele respective) si din punctul meu de vedere fiecare si-a facut treaba foarte bine.
  Inca o data as vrea sa remarc marele merit al celor care s-au ocupat de diplomatie deoarece nu e chiar simplu sa tii unita o meta in care sunt atatea nationalitati.
  17. Cum a evoluat strategia ta de joc pe parcursul finalei? Dar strategia alianței tale?
  Strategia (atat a mea cat si a colegilor de alianta) era clara de la inceputul serverului.
  Asa cum am spus, pe parcursul finalei am mai facut mici ajustari in functie de evolutia luptelor in zona pe care noi trebuia sa o securizam (gen mutat 1-2 jucatori mai putin activi dintr-o zona fiebinte catre zone mai linistita unde au putut sa se dezvolte si sa ajute mai bine efortul nostru) dar fara a modifica in vreun fel strategia stabilita la inceput.
  18. Daca vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Asa cum am spus la inceputul interviului, fiecare serevr jucat mi-a dat posibilitatea sa invat ceva si aceasta finala nu e o exceptie.
  Finala urmatoare, daca o sa joc iarasi la bataie la centru, am sa schimb cu siguranta modul de fondare a satelor pe harta si pozitionarea satelor unde fac off (serverul asta am avut satele relativ grupate si a trebuit sa atac adversari la peste 1,5-2 ore ceea ce, atunci cand joci impotriva unor adversari foarte bine organizati, asa cum sunt rusii, este echivalent cu sinuciderea).
  Cred ca e mult mai util sa cuceresti sat cat mai aproape de adversar, sa faci off acolo si sa ataci in scurt (sub 30 de minute) reducand astfel posibilitatea adversarilor sa contracareze atacurile.
  De asemenea o sa incercam pe cat posibil sa evitam sa aducem in zona de conflict jucatori carora timpul nu le permite sa fie extrem de activi (ei pot ajuta alianta si efortul nostru din zone care sunt mai putin expuse).
  Plus ar mai fi 1-2 lucruri pe care o sa le schimbam dar as prefera sa fie o surpriza pentru adversari.
  19. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Am avut inca de la inceput incredere maxima in strategia noastra.
  Faptul ca jucatorii din SW au reusit sa faca fata rusilor de acolo (rusii erau principalii nostrii contracandidati la castigarea finalei) precum si trecerea rusilor de la Prime in tabara polonezilor m-au facut sa fiu si mai optimist.
  Iar momentul in care am fost convins ca Dacia o sa castige finala a fost cel in care am avut asigurate planurile de constructie a ML. Avand planuri de constructie , def foarte mult si hammere era destul de greu sa nu castigam aceasta finala (practic in acel moment noi aveam toate atuurile).
  Asa cum ne-au invatat rusii acum 2 finale, daca nu ai planuri de constructie nu conteaza cat def sau armate/hammere ai.
  Din acest motiv zona de aparitie a planurilor (care era in zona noastra de actiune) a primit o atentie deosebita din partea noastra si, desi multi nu stiu, a fost o zona aprig disputata intre noi si jucatorii rusi (sate cucerite si recucerite de cate 2-3-4 ori intr-o noapte).
  Si jucatorii care au fost acolo merita toata aprecierea si multumirile noastre.
  20. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  Modul in care am pozitionat unele conturi din alianta pe harta. In zona in care am jucat noi era necesar sa fi extrem de activ, iar jucatorii care nu au putut din varii motive sa aloce foarte mult timp jocului au avut de suferit (sate pierdute in favoarea rusilor) fapt ce nu le-a permis sa ajute alianta atat cat ar fi putut dar au adus si rusii in zona noastra.
  Cu siguranta finala viitoare nu vom mai repeta aceasta greseala.
  21. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  As prefera sa nu fac asta. Fiecare jucator al nostru si-a facut datoria cat a putut el de bine si nu ar fi corect din partea mea sa evidentiez doar cativa.
  Ca sa fie clara situatia – in zona noastra de actiune au fost jucatori ofensivi foarte buni ai rusilor , jucatori care pe finalele precedente au facut istorie si care au fost anihilati serverul asta iar asta cred eu ca spune totul despre ce au reusit jucatorii nostri sa faca . Iar asta nu se putea face fara implicarea tuturor si din acest motiv eu sunt mandru de ei.
  In ceea ce priveste adversarii – Ice Scream, Valet, Gascon si celula lor ne-au facut sa suferim foarte tare in timpul jocului, TommyGun si Billie Milighan care sunt jucatori ofensivi foarte buni si foarte bine sustinuti de aliantele lor.
  22. Menționează 1-2 acțiuni din joc în care a fost Dacia implicată și de care iți amintești cu plăcere, fie că ai participat la ele sau nu. Ce anume te încântă la acestea? (atașează rapoarte)
  Din nou e greu sa selectez numai cateva actiuni – fiecare actiune a avut rolul si importanta lorfie ca am distrus o capitala sau o extinsa a adversrilor , fie ca am reusit sa aparam o capitala sau o extinsa a noastra, fie ca am cucerit un sat in zona de interese pentru noi sau am reusit sa aparam unul, toate aceste actiuni au avut frumusetea lor.
  Au fost atacuri de cucerire intercalate cu offul ( Bogdan/Tia poate are raportul), sate furate de rusi si recucerite la secunda, extinse furate de la rusi, capitale demolate, capitale/extinse pe care s-au pus 150-200k def in 30 de minute – pentru mine toate au fost foarte frumoase.
  23. Cine a fost cel mai redutabil adversar (jucător sau alianță) care ai dori să joace alături de tine / echipa ta? De ce?
  Rusii care au jucat in NW au fost adversari redutabili si desi ma indoiesc ca o sa fim aliati, mie unul mi-ar placea sa joc alaturi de ei.
  Jucatori precum IceScream, TommyGun, Billie Milighan, Ruk, Gascon, Valet, Boro&Buba si multi altii joaca Travian la un nivel inalt si prin ceea ce fac ajuta foarte mult echipele lor.
  Din acest motiv ar fi o placere sa joc candva alaturi de ei.
  Si la fel de mare placere a fost sa joc impotriva lor!
  24. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  Fondarea satului 2 - deoarece pe Rox eu fondam de regula printre primii iar pe finala pana am reusit eu sa scot colonistii rusii deja ocupasera locatiile interesante pentru mine (asta a fost un pic socant dar a trebuit sa ne redresam si asta ne-a costat).
  Cu siguranta finala urmatoare o sa imbunatatim timpii de fondare.
  25. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  Pentru mine victoria este importanta dar ceea ce ramane este jocul alaturi de prieteni si asta conteaza cel mai mult.
  26. Ai fost nou în finală, însă ești un veteran al mai multor lumi de joc Travian. Mentionează câteva aspecte pe care le-ai schimba / care consideri ca ar îmbunătăti experienta de joc la nivel de aliantă, echipa, confederatie sau joc per ansamblu.
  Modul de acordare a punctelor off – am vazut si pe finala jucatori care fac puncte off omorand spioni sau maciucari pe oaze si care au luat locul 1 la off fara sa conteze in joc in vreun fel.
  In foarte putine cazuri, pe serverele pe care eu am jucat, au castigat locurile 1-3 la off jucatorii care chiar meritau asta (nu poti compara 1kk puncte off facute in actiuni ofensive reale cu 1kk facute omorand spioni sau maciucari facuti si pusi de priteni pe oaze).
  Modul de interactiune cu jucatorii si tratarea reclamatiilor lor.
  27. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Sigur am sa particip si sper sa fie aceeasi echipa (sau cel putin foarte apropiata de asta)
  28. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Stiu ca a fost o discutie in conferinta liderilor pe la inceputul serverului dar nu mai tin minte cine a avut primul ideea (cred ca Emerik dar nu sunt 100% sigur).
  In trecut au fost discutii de fiecare data atunci cand s-au impartit premiile deoarece Travianul este un joc de echipa si fiecare jucator are rolul si realizarile lui in aceasta echipa.
  Pentru a evita discutiile si certurile inutile am hotarat ca cea mai buna solutie este sa donam premiile castigate si, iarasi, din ce imi amintesc eu, marea majoritate (cred ca au fost doar 1-2 comentarii impotriva) a celor prezenti au fost de acord cu aceasta propunere.
  Joc & comunitate
  29. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  Preferam versiunea initiala a Travianului – acolo skill-ul jucatorului conta foarte mult.
  In varianta actuala goldul ajuta foarte mult si poate contrabalansa skill-ul .
  30. Preferi serverele normale sau cele speed?
  Cum am spus prefer serverele 3x desi am incercat si servere 1x (ROA) sau 2x.
  31. Ce părere ai de versiunile actuale ale jocului (Travian: Legends / Travian: Scattered Empire / Travian: Fire and Sand)?
  Am jucat Travian Fire&Sand - noile triburi sunt interesante dar inca nu sunt foarte bine balansate. Daca or sa fie introduse si pe serverele normale probabil toate WW-urile or sa fie tinute de egipteni (zid la fel de rezistent ca al barbarilor dar cu bonus defensiv apropiat de romani ceea ce nue chiar Ok).
  Centrul de irigatii pe un C15 cu 150% la egipteni aduce resurse de nu ai ce face cu ele.
  Centru de comanda al hunilor – sa poti scoate 3 logades pe fiecare sat e super pentru jucatorii foarte ofensivi (dar procentul cu care scad loialitatea logades 15-30% poate crea o gramada de probleme deoarece cu 6 logades e posbil sa cuceresti un sat dar si sa ramana cu 20 loialitate).
  Iar posibilitatea de incorporare a trupelor o sa mareasca decalajul dintre cei care joaca cu gold si cei care joaca fara ( dar probabil o sa creasca suspansul in joc).
  Travian Legends- am spus deja, goldul bate skill-ul.
  32. Ce schimbări crezi că ar fi folositoare pentru a îmbunatăți experiența de joc?
  Eliminarea eschivei.
  Pe serverele romanesti, unde sunt din ce in ce mai putini jucatori, reducerea dimensiunii hartii probabil ar ajuta.
  33. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  Din pacate nu. Am discutat la telefon cu multi colegi, am incercat sa organizam o intalnire de cateva ori dar lipsa timpului a facut sa nu se mai materializeze.
  Sper totusi ca, in viitorul apropiat , o sa reusim sa ne intalnim pana la urma.
  34. Care sunt cele mai frumoase amintiri din Travian pentru tine și colegii tăi?
  Primul server castigat alaturi de Farmers (Rox6) cand Zozo a tinut WW-ul – 6caifrumosi.
  Serverele jucate in NE alaturi de prieteni (chiar daca nu am castigat de fiecare data dar au fost experiente frumoase).
  Aceasta finala castigata – pentru mine a fost prima la care am participat si castigarea ei a fost un lucru extraordinar si sper sa continuam tot la fel.
  35. Ce dorești să le transmiți jucătorilor începători? Dar celor care vor să revină în joc?
  Pentru incepatori – Travianul este un joc de razboi si un joc de echipa. Nu va lasati demoralizati, cautati sa va integrati intr-o echipa si va asigur ca o sa va faceti o gramada de prieteni in joc.
  Celor care vor sa revina - ii asteptam cu bratele deschise!


  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • Interviu Daenvgiell (Dacia K)


  Clasament Finala TT2017 Daenvgiell
  Populație: 2211
  Ofensiv: 1591
  Defensiv: 549
  Erou: 1125
  Profil Daenvgiell:

  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Salutare,
  Aici Ciprian. (va spun de pe acum, acest interviu va fi lung :))
  Nume cont: Daenvgiell
  Alianta: Dacia K
  Trib: Daci
  Stilul de joc: Defensiv
  Pozitionarea pe harta: zona centrala (prima linie)
  Eu am intrat pe Finala 2017 ca defender pentru contul Tomcats Runners, dar pozitia mea pe harta a schimbat putin datele problemei.
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales aceast trib, stil de joc și poziționare?
  Nu a fost greu sa-mi aleg tribul pentru aceasta finala deoarece stiam de la bun inceput ca voi juca la centru ca defensiv pentru Tomcats Runners. Am ales dacii pentru viteza lor de instruire si deplasare, in special pentru druizi. La centru este vital sa ai o defensiva rapida deoarece atacurile vin tot timpul din apropriere si nu ai prea mult timp la dispozitie pentru a cere deff.
  Dupa cum spuneam si mai sus, planurile noastre au fost date putin peste cap, mai exact, la fondarea satului 2 ne-am trezit cu foarte multe conturi rusesti in zona de langa gri si in gri. A fost putin frustrant la inceput pentru ca nu am apucat sa ma bucur prea mult de fondarea rapida pe care am gandit-o cu mult inainte sa inceapa finala. Reusisem sa fondez in protectia incepatorului pe un cropper cu 15 lanuri ce avea acces la 2 oaze de hrana (bonus 75 % in total) din care am profitat doar o perioada de 50%.
  Asadar din start am stiut ca voi avea un server foarte greu.
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Pe contul Daenvgiell joaca de cativa ani 2 persoane:
  -Ciprian
  -Ildiko
  Practic, Ildiko a acceptat sa joace alaturi de mine dupa o calificare unde ne-am cunoscut. Eu jucam ofensiv pe vremea acea, iar ea juca defensiv. O sa vorbesc mai intai despre ea!
  Ildiko a adus tot timpul un plus si a fost singura persoana care s-a adaptat rapid la stilul meu de joc, reusind impreuna sa facem o treaba excelenta si sa jucam la un nivel inalt. Nu stia foarte mult travian cand ne-am cunoscut dar a invatat foarte repede. A muncit de multe ori cu mult mai mult decat mine si s-a asigurat ca, contul nostru sa ajute alianta la capacitate maxima. Iar atunci cand eu am vrut sa renunt la joc, a fost persoana care m-a ajutat sa ma ridic de jos si sa continui lupta. Ildiko a sustinut contul Daenvgiell desi lipsea toata ziua de acasa, ziua era la facultate si seara la servici, ajungea uneori acasa si la ora 01:00 si nu se plangea ca trebuie sa intre mai departe si pe cont pentru ca ne invadau rusii iar eu clacam de multe ori din cauza oboselii. Tin pe aceasta cale sa-i multumesc pentru toata sustinerea ei!
  In schimb, eu sunt un lenes. Nu stiu daca este bine sau rau, dar chestia asta ma ajuta sa gasesc de foarte multe ori solutiile cele mai bune pe unde imi bag nasul. In timpul liber ma plimb foarte mult cu bicicleta (atunci cand vremea imi permite). Parcurg sute de km prin tara cu bicicleta alaturi de prieteni.
  In ultimii 2 ani am participat si la evenimentul “Cu bicicleta la mare” unde am pedalat 300 de km in 2 zile de la Bucuresti la Navodari alaturi de alti 500 de biciclisti.
  In trecut am emis cativa ani la un post de radio online, iar cand am renuntat la acesta, m-am apucat de travian, acuma ca a sosit vremea sa ma las de travian cred ca am sa ma reapuc de radio.
  Iar cand “nu am ce face” ma joc pe PC diverse jocuri RPG si strategie, tot asa cum joc si travian, ore in sir spre disperarea iubitei mele ).
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Asta chiar este misto, eram in liceu prin 2008. La ora de geografie isi face aparitia tanarul nostru profesor.


  • “Bai, am aflat din sursele mele ca in aceasta clasa se afla cel care mi-a catapultat aseara toate satele, sa se ridice in picioare” :)))
  Spre surprinderea lui s-au ridicat 2 sau 3 colegi de-ai mei, nu mai tin minte exact, care intradevar ii facusera contul praf domnului profesor ). Astfel domnul profesor i-a recrutat in alianta lui pe “raufacatori”. Normal ca toti baietii din clasa noastra au devenit curiosi, ce joc, ce catapultare, etc. etc.
  Nu puteai sa nu joci travian cand de multe ori, dom`profesor venea la ore si le dadea liber fetelor, iar noi baietii inconjuram catedra in forma literei U si puneam la cale diverse strategii, planuri de actiune si asa mai departe. ^^
  Astfel am intrat si eu in “sistem”, au fost vremuri frumoase, vorba aia T 3.6 :).
  5. Spune-ne cum a fost drumul parcurs în joc – de la stadiul de începător, până la performanțele actuale.
  Am inceput sa joc pe un cont al unui coleg de liceu pe la sfarsitul anului 2007, eram praf, dar imi placea cum punea problema dom`profesor. Insa prin martie 2008 m-a prins flama si m-am inregistrat pe ro4, batalia se dadea intre Bushido si NewAge. Nu am stat mult pe ganduri, desi nu stiam travian deloc mi-am facut repede o alianta si am reusit sa recrutez vreo 12 persoane cu care am intrat in alianta NewAgeAD la invitatia Silviei (Aivlis) – primul meu mentor. Cand m-am vazut in ditamai alianta am crezut ca sunt invincibil si cu doar 1k trupe am inceput sa fac “legea” :). Dupa ce m-am lipit de prima data ca musca de perete m-am trezit si cu capitala distrusa aproape complet. In acel moment am zis gata, jocul asta nu este pentru mine, i-am trimis mesaj atacatorului si i-am spus ca am bagat contul in delete, i-am multumit pentru actiunea lui, iar acesta nu a stat mult pe ganduri si a inceput sa-mi trimita atat de multe resurse incat puteam sa mai fac vreo 5 sate cu resursele alea :)).  Rezultatul il stiti si voi, am continuat sa joc, serverul l-a castigat alianta Bushido.
  Am migrat pe s1 cu ganduri mai mari, acolo am intrat in alianta “Krypton” doar ca vedeti voi, nu stiu cum de nimeream tot in tabara care o lua pe coaja :)), pe s1 jucau puternic aliantele Lords care ne cam bateau bine de tot, ei aveau cateva servere castigate deja cand am intrat eu.
  Ei bine pe s1 am jucat vreo 2 sau 3 servere, eram un jucator mediocru deoarece tratam travianul ca pe un simplu joc, unde mai intram din cand in cand si mai ridicam cate o cladire, mai instruiam cateva sute de unitati si cam atat, nimic special, jucam tare dezorganizat. Dar intr-o zi cei din conducerea aliantei din care eu faceam parte nu s-au mai implicat si mie imi parea tare rau ca s-a ajuns la situatia respectiva, astfel m-au numit pe mine diplomat si chestia asta m-a responsabilizat, am inceput sa contactez mai multi lideri ca sa formam o alianta mare care sa castige serverul dar am dat peste smecherul de tanathos care avea ceva rafuieli cu liderii aliantei din care eu faceam parte. Imi aduc aminte foarte clar si acum, ca mi-a zis doar atat: “Ori veniti la noi in alianta, ori va catapultam pe toti.” - in prima faza nu am acceptat, dar m-a convins repede ca “avea dreptate”, erau jucatori care veneau de pe finala, jucau la un nivel foarte inalt fata de noi si pana la urma am jucat sub aripa lor. Am tinut sa mentionez acest episod deoarece din acel moment am inceput sa invat Travian. In prima faza, tanathos mi-a explicat baza si m-a indrumat catre performanta. Alaturi de el si multi alti colegi am dus batalii grele din care am invatat ceva travian.
  Si cam asta a fost perioada in care am jucat ofensiv. Pe urma m-am certat cu tanathos si am schimbat mai multe aliante si stilul de joc din ofensiv in defensiv.
  In ultimii 2 – 3 ani am jucat ca defender si mi-am personalizat foarte mult stilul de joc, am citit foarte multe tutoriale, pareri, strategii de joc, am studiat foarte mult rasele, mi-am setat tinte si mi-am pus intrebarea:
  Ce trebuie sa fac ca sa ajung la indeplinirea tintei propuse? (asta m-a ajutat sa imi dezvolt foarte mult viziunea despre travian).
  6. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Am participat pentru prieteni, colegi, pentru DACIA, pentru Romania!
  Nu mi-am dorit sa fac performanta de la inceput, in ultimii 3 ani de cand am abordat stilul defensiv am inceput sa pun mare accent pe asta si cred ca este singura motivare solida. Doresc in permanenta sa-mi depasesc limitele, imi propun un target, o tinta si fac tot posibilul sa-l depasesc, iar pentru asta ma bazez foarte mult pe certitudini pe care ni le ofera jocul, calculez foarte mult si daca reusesc sa fac mai multe decat mi-am propus inseamna ca au intervenit si niste factori influentati de noroc.
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  7. Ai jucat în mai multe ediții ale Turneului Travian. Cum a evoluat stilul și strategia ta de joc de-a lungul anilor și rundelor?
  Am vorbit despre asta la punctul 5.
  8. Cum s-a format echipa ta pentru Turneul / Finala 2017. Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  Echipa din care eu am facut parte s-a format pe ro2 sub indrumarea liderilor Katarina, Snow si Philip.
  Am intrat alaturi de ei cu o mana de oameni acolo si asa s-a nascut echipa #REZIST ulterior pe finala:
  Dacia K #REZIST – se pare ca numele a fost predestinat :))
  Ne-a motivat dorinta de a castiga finala pentru ca o luasem bine pe coaja finala trecuta, personal am incercat sa aduc cat mai multe persoane pe finala, am trimis mesaje catre toti prietenii mei de pe Skype.
  9. Cum au fost definite rolurile alianțelor și ale jucătorilor în cadrul Finalei 2017? Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Stiam ca voi juca la centru in Dacia K, dar a trebuit sa-mi adaptez stilul pe parcursul rundei de joc.
  Din punctul meu de vedere am avut un parcurs slabut pentru ca rusii mi-au stricat planurile rau de tot, dar am reusit sa le tin piept cu ajutorul echipei. Lucrurile au stat cam in felul urmator: eu aveam planuri mari, inca dinainte sa inceapa serverul mi-am gandit un plan pentru o productie eficienta de trupe defensive, dar nenumaratele atacuri repetate ale rusilor pe contul meu m-au cam destabilizat putin si am schimbat strategia, am incercat pe cat posibil sa raman pe pozitie cat mai mult, astfel rusii au cam stat pe loc si nu au lovit direct in Snow. Dupa artefacte, rusii si-au concentrat atentia catre contul Katarina si noi stiam ca asa se va intampla, astfel inainte de artefacte multi defenderi din Dacia K au fondat in bloc undeva aproape de el, inclusiv eu. Deoarece la centru nu mai erau spatii pentru noi fondari, am inceput sa ma regrupez in zona respectiva pe care eu am numit-o “Zona 2”, Zona 1 fiind in prima linie. Am inceput sa fondez ceva sate acolo si am simtit ca pot face mai mult decat atat, asa ca am scos si ceva off si am inceput sa cuceresc sate rusesti. Dupa ce am cucerit vreo 4 sate rusesti am fost foarte dezamagit cand am observat ca au inceput si rusii sa cucereasca satele colegilor mei, din cauza oboselii acumulate multi dintre ei nu s-au mai aparat corespunzator si s-a cam “pierdut” si zona respectiva. Eu am opus rezistenta pana la aparitia planurilor, dupa care m-am regrupat a treia oara in “Zona 3” spre pustiu.
  https://www.gettertools.com/ts…m.2/Player/819-Daenvgiell
  In concluzie, am fost nevoit sa joc total diferit de cum eram obisnuit pana acum, deoarece a trebuit sa ma mut dintr-un loc in altul si pot spune ca am avut un cont de sacrificiu.
  10. Poziționarea satelor tale în prima linie – un accident sau o decizie strategică?


  Daenvgiell - pentru ca a dus una din cele mai grele “cruci” la centru, el fiind contul dupa care urma potopul - adica marea rosie a rusilor.

  Ce provocări a adus? Cum ți-a afectat acestea poziționare experiența de joc?
  Pozitia mea pe zona 1 in prima linie a fost oarecum un “accident” care s-a transformat intr-o pozitie strategica pentru alianta. Acolo trebuia sa fondeze ofenderul pe care eu il sustineam, Tomcats Runners, dar pentru ca am avut colonistii mai repede, am fondat eu acolo dupa ce m-am consultat cu liderii. Riscam sa pierdem acel cropper, rusii ocupasera deja foarte multe cropere in zona si asa m-am trezit ca eram prima lor tinta, dar va spun cu mana pe inima, nu le-a fost usor :)))
  Patratele marcate cu albastru ne arata pozitia echipelor DACIA, iar cu rosu pozitia echipelor rusesti pe harta, eu am fost undeva intre ele: http://prntscr.com/iviebj, http://prntscr.com/ivig13.
  Ce provocări a adus? – Am stat treaz cat nu am stat in toata viata mea, aveam ochii cat cepele, ma trezeam noptile sa intercalez atacuri rusesti, notam in tabele atacurile lor si incercam sa imi dau seama alaturi de lideri pe unde ataca banditii astia.
  Cum ți-a afectat acestea poziționare experiența de joc? – nu pot spune ca mi-a “afectat-o”, din punctul meu de vedere a fost o experienta din care am avut foarte multe lucruri de invatat.
  11. Ce sfaturi ai oferi jucătorilor care intentionează să joace defensiv într-o zona de conflict în care adversarii sunt la câteva pătrățele de satele lor?
  In primul rand sa-si seteze aceasi parola la cont pe care am setat-o si eu de la inceput: NeverGiveUp (+ cifre sau alte cuvinte… :)))
  Eu aveam in vedere sa joc si cu 0 populatie daca puteam sa ajut alianta, deci mai rau de atat nu avea cum sa fie, avand in vedere ca am terminat cu 19 sate, eu zic ca nu a fost rau :))
  Daca un jucator doreste sa joace defensiv la centru, trebuie sa stie de la inceput ca isi asuma o mare responsabilitate, orice patratica conteaza la centru, este ca si cum ai face parte dintr-o masina, daca alianta din care faci parte este masina, tu esti una dintre roti, daca faci pana masina sta pe loc. In concluzie, daca jucatorul nu este dispus sa-si aloce foarte mult timp pentru joc, sa se implice in majoritatea actiunilor, sa colaboreze in permanenta cu toti jucatorii de la centru, mai bine joaca in spate, altfel trage in jos toata munca celorlalti.
  12. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  - fondarea celui de-al doilea sat – Pregatire, cunoastere si foarte multa munca in cateva zile.
  - cucerirea primului artefact – A fost luat sub ochii mei, Philip (Tomcats Runners) a controlat aparitia unicului de hrana.
  - cea mai mare alianță ca populație – Jucatori experimentati pusi pe treaba.
  - cel mai puternic hammer – Munca in echipa.
  - cea mai multă defensivă pe WW – Diplomatie.
  - WW lvl 100 – Dorinta, nevoie, asumare, munca, echipa unita!
  13. Care este părerea ta despre jocul celorlalte coaliții / alianțe prezente în finală și performanța lor în joc?
  Este o intrebare la care nu pot sa raspund deoarece nu le-am urmarit evolutia, au avut grija rusii sa nu ma plictisesc!
  14. Care este părerea ta despre contribuția și performanța alianțelor care făceau parte din coaliția câștigătoare? Prin ce s-au remarcat și / sau unde există potențial pentru mai mult?
  Cred ca doar liderii pot raspunde la aceasta intrebare.
  15. Ai fost responsabil pentru coordonare defensivă în cadrul alianței. Ce presupune acest lucru? Povestește-ne despre această experiență.
  Desi am strambat din nas cand mi s-a propus chestia asta, am acceptat pana la urma, nu-mi doream o responsabilitate in plus avand in vedere pozitia mea pe harta, mai ales ca in trecut am avut ocazia sa coordonez chiar si un cadran pe s1 ceea ce m-a fortat sa dau delete. (Nu te pune vreodata cu IUBI:)) )
  Cand trebuie sa coordonezi mai multi defensivi trebuie sa stii ca fiecare om are stilul lui, ritmul lui si asa mai departe. Trebuie sa iti aloci timp in plus pe langa jocul efectiv si daca este nevoie, trebuie sa vorbesti cu fiecare defensiv in parte pentru a explica de ce i-ai dat un anumit target.
  In linii mari, este o responsabilitate pe care trebuie sa ti-o asumi si stim cu totii, sa lucrezi cu oamenii este foarte greu, trebuie sa ai multa rabdare, sa-I intelegi pentru ca fiecare le are pe ale lui si vede jocul diferit, dar daca reusesti sa ii pui intr-o competitie, rezultatele vor veni de la sine.
  15.1. A decurs totul conform asteptărilor / planului? Ce provocări au apărut? Cum ți-a afectat acest rol stilul de joc?
  Eu zic ca in mare parte planul pe care l-am inaintat colegilor a fost indeplinit, dar au fost foarte multi factori care ne-au influentat rezultatele. Una este sa joci intr-o zona linistita si sa cresti target-ul de la saptamana la saptamana si alta este situatia cand joci la centru, le dai oamenilor un target, il indeplinesc si cand trebuie sa ridici stacheta te trezesti ca nu mai exista deff. Intri oarecum intr-un foc continuu si se instaureaza un fel de haos. Noi am rezistat la centru cum rezista romanii cu creditele ipotecare de la case, muncesc in continuu, isi platesc ratele si le mai raman bani cat sa mai supravietuiasca de pe o luna pe alta. Exact asa si noi - produceam deff cat sa le rupem armatele rusilor si incercam sa refacem la loc de fiecare data ca sa ne salvam satele, iar si iar si iar…
  Cum ți-a afectat acest rol stilul de joc?
  Trebuie sa recunosc ca am fost putin afectat, din acest motiv m-am gandit de mai multe ori daca o sa accept sau nu aceasta responsabilitate. Este greu sa te imparti in mai multe locuri si am fost constient ca o sa joc mai slabut daca ma implic si in coordonare deff.
  15.2. Împărtășește câteva provocări întâlnite și/sau realizări ale grupului coordonat de către tine.
  Eu ma bazez foarte mult pe cifre si asta am incercat sa aplic si in alianta noastra. Le-am aratat colegilor mei cum pot sa instruiasca trupe defensive intr-un mod cat mai eficient si benefic pentru alianta. Majoritatea s-au inspirat din calculele pe care eu le-am realizat si au indeplinit target dupa target, si asta a insemnat pentru mine o realizare.
  16. Ce te ajuta să iți ridici moralul cand înfruntai situații dificile în joc? Cum contribuiai în acest sens grupului cu care jucai/pe care îl coordonai?
  Echipa - desi Dacia K a fost formata recent din foarte multi jucatori recrutati de pe ro2, am actionat in mare parte ca o echipa. Dar cel mai mult mi-a ridicat moralul Simina de pe contul Snow. Nu am mai intalnit in travian o femeie atat de puternica ca ea. S-a implicat atat de mult si a crezut atat de mult ca vom putea ajunge pana la sfarsit cu sabia in mana si scutul sus incat a tras toata echipa dupa ea. Iar intre artefacte si planuri, baietii de pe Katarina au fost luati la tinta cu Katyushele dar au rezistat eroic noapte de noapte.
  Cand iti vezi liderii ca nu cedeaza si sunt in stare sa moara de gat cu adversarii, te umpli de energie si lupti cot la cot cu ei pana la final.
  17. Cum a evoluat strategia ta de joc pe parcursul finalei? Dar strategia grupului tău / alianței tale?
  Nu stiu de ce am impresia ca am mai raspuns la intrebarea aceasta ).
  18. Daca vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Voi juca cel mai probabil in spate si voi incerca sa scot foarte mult deff pentru endgame.
  19. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Aparuse un sentiment de teama cand m-am vazut dintr-o data inconjurat de rusi, eu si majoritatea colegilor mei, dar cu trecerea timpului acest sentiment a disparut complet pentru ca am dat cu totii tot ce am avut mai bun si rusii erau din ce in ce mai frustrati :)).
  Chiar ne spuneam ca vom ajunge la sfarsit cu 2-3 sate… he he!
  20. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  Un singur lucru as schimba: mi-a parut tare rau cand Philip (Tomcats Runners) a trebuit sa renunte. Eu am intrat pe finala sa joc pentru el si cand si-a anuntat retragerea din motive personale am fost destul de afectat. Desi nu stiu daca as fi putut sa-l ajut cu ceva ca sa ramana pe joc, dar asta as fi schimbat, cu el la centru eu zic ca mai crapau niste rusi. )
  21. În Finală au fost momente tensionate, solicitante, poate chiar stresante uneori, însă cu siguranță au existat și momente/întâmplări care ti-au stârnit zâmbete sau chiar te-au făcut sa râzi. Povestește-ne despre 1-2 astfel de momente sau întâmplări.
  Am avut un rus langa noi, TASSADAR, la primele lui actiuni i-am prins armata, pe urma i-am prins doua armate, maricele la vremea acea, dupa care colegii l-au prins iarasi si tot asa. Spre final s-a linistit omul si a inceput sa coaca el armata mare ). Dupa care un coleg din Dacia i-a transmis salutari: http://prntscr.com/ivjnir si credeti-ma, nu este singurul raport de genul asta cu el. Oricum ceea ce trebuie sa retineti este urmatorul lucru: dupa primele actiuni ofensive nereusite realizate de TASSADAR si-a trecut la profil informatia precum ca, contul lui se va sterge in 71 de ore.. etc. mai bine stergea contul pentru ca ne durea pe noi sufletul de cate pierderi a avut omul…. :))
  22. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  O sa numesc 5 aliati, un coplayer si un adversar. (Desi lista poate ajunge si la 50 de aliati).
  -tanathos – desi m-am certat de multe ori cu el, nu am cum sa-l uit, e un jucator foarte profi cu care am spart o gramada de adversari puternici.
  -Philip (Tomcats Runners) – un om deosebit, un caracter tare, abia astept sa-l intalnesc la o bere, datorita lui am jucat Finala!
  -Simina (Snow) – pentru fel ei de a fi, un exemplu de urmat, una dintre cele mai puternice femei pe care le-am intalnit in toata viata mea, spiritul ei de lupta, ambitia, taria, mama mama ce tare e, sa-ti dea Dumnezeu sanatate Simina, pentru mine esti no 1. :))
  -LG(Katarina) -in primul rand vreau sa ii spun ca mi-ar placea sa-l mai vad jucand cu numele de “Katyusha” si nu am sa-l uit pentru ca e al naibii de bun la travian, intuieste bine jocul!
  -Obsidian – pe Radu il stiu de mai mult timp, imi place la el ca este foarte echilibrat si calculat in Travian, parca ma vad pe mine cand ma uit la el :)), pe langa asta a facut un gest frumos serverul acesta, oferindu-mi un c15 si oazele din jurul lui si tot ce voiam eu, imi oferea :)) spre deosebire de altii care s-au certat pe oaze in ziua 90 :)))
  -Ildiko (Daenvgiell) – cel mai bun coplayer pe care il poate avea cineva vreodata! (ne vedem la un “vinuts”!)
  -COMEDI (adversar mama rusie) – desi nu a jucat aceasta finala nu am cum sa-l uit, asa cum ma ataca comedi, nu a mai facut-o nimeni, era un atacator foarte, foarte bun deoarece ataca constant si gresea foarte rar.
  23. Menționează 1-2 acțiuni din joc în care a fost Dacia implicată și de care iți amintești cu plăcere, fie că ai participat la ele sau nu. Ce anume te încântă la acestea? (atașează rapoarte)
  Am ceva fain aici, povestea satului legendar! :))) (ceea ce urmeaza sa cititi este un mesaj pe care l-am adresat tuturor colegilor din toate aliantele DACIA)
  “Se spune ca a fost o data si inca mai este in Dacia K un sat legendar.
  Povestea incepe aici si cam asa:
  06.01.2018
  VaLet vs Daenvgiell
  Converter - Rapoarte batalii Travian
  ------------------------------------------------
  Vin baietii hotarati, ce or fi spus, lasa ca de data asta il frigem pe asta!
  La ultimul atac am intercalat linistit cu eroul sa folosesc niste tablite, nu stiam de ce nu merge... :))
  Am aflat ulterior.
  07.01.2018 - 3 senatori, 3 generali
  snowfall, Yeti, PSVvs Daenvgiell
  Converter - Rapoarte batalii Travian
  --------------------------------------------------------------------------
  Dupa toata treaba asta, s-au suparat baietii si au hotarat sa faca o treaba ca la carte! :))
  Nu va minunati, chiar asa a intrat Bilica, super clean :D
  09.01.2018 - 3 capetenii
  Billy Milligan, PSV vs Daenvgiell
  Converter - Rapoarte batalii Travian
  -------------------------------------------------------------------------
  Dupa ce am vazut ca vin amandoi intr-o secunda, nu aveam cum sa mai intercalez, deff-ul nu era suficient. Conducerea a hotarat sa nu facem deff pe satul legendar si m-am gandit ca e pacat sa ii dau satul cu prea multe cladiri pe el. Am daramat vreo cateva, nu chiar toate, ca ma strange goldul.
  (Cazarma/Hambar/Granar/Zid-ul l-a dat jos Bilica/Primarie)...
  Dar ce sa vezi... s-a suparat PSV auzi si vine el iara sa parcheze deff la mine:
  Screenshot by Lightshot
  10 k rusoaice focoase numai bune de o aventura au coborat din autocar in Romania si mare minune mare, toate s-au maritat aici, una nu a mai plecat! :)))
  Converter - Rapoarte batalii Travian
  ------------------------------------------------
  Mno nu-i a buna au spus rusii, ne-au luat romanii rusoaicele, mergem de le luam toata tara!
  Spionaje KGB:
  Converter - Rapoarte batalii Travian
  -------------------------------------------------------------------------
  VIN RUSIII WAAAAAAAAAAAAAI!
  09.01.2018 - 1 capetenie, 5 generali, 1 senator
  Bilica, PSV, Yeti
  Converter - Rapoarte batalii Travian
  -------------------------------------------------------------------------
  Dupa aceste marete batalii, 10 k ostasi rusi au intrat in Romania si cand au auzit ca au nimerit exact in satul legendar, au fugit inapoi cu chilotii rupti in fund: Screenshot by Lightshot.
  Data viitoare ii asteptam cu mamaliga, slanina, ceapa, toate alea, ca la romani!
  In mare spus, romanii sunt asezati cu totii la o masa mare si cintesc aceste zile glorioase.
  Daenvgiell a schimbat numele satului din Da_-0-_c_-4-_ia în 666 Русское кладбище. (Cimitir Rusesc).
  In concluzie vreau sa va spun ca povestea poate sa continue, dar am nevoie de ajutorul vostru, cine este dispus sa ajute cu trupe si intretinerea lor, il rog frumos sa imi scrie mesaj in joc pe contul "Daenvgiell".
  In final vreau sa le multumesc colegilor mei si nu in ultimul rand celor din conducerea Dacia K, fara ajutorul lor, satele legendare pier inca de la nastere.”
  24. Cine a fost cel mai redutabil adversar (jucător sau alianță) care ai dori să joace alături de tine / echipa ta? De ce?
  IceScream – pentru ca mi-a placut modul de abordare a jocului, au dovedit ca se poate, au jucat super profi, mi-ar placea sa am si eu o astfel de sustinere.
  25. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  Faptul ca am fondat pentru prima data in protectia de incepator ca defender si mi-am depasit din nou limitele si ma bucur ca am realizat asta deoarece a fost doar o ambitie. Am jucat si ofensiv in trecut dar nu m-am ambitionat prea tare sa fondez rapid, desi puteam, si am ratat ocazia pe o finala cand s-a dat un roll-back.
  26. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  In primul rand amintirea unei echipe frumoase si, in sfarsit, o echipa care a tras in aceasi directie de la inceput pana la final. Am facut parte dintr-o celula super smechera, cu oameni foarte frumosi si plini de viata. Iar nu in ultimul rand, pot spune ca sunt mandru pentru ca echipa DACIA a donat premiile catre ascociatia Daruieste Viata, super supe gest!
  27. Ești un veteran al mai multor lumi de joc Travian. Mentionează câteva aspecte pe care le-ai schimba / care consideri ca ar îmbunătăti experienta de joc la nivel de aliantă, echipa, confederatie sau joc per ansamblu.
  As juca cu toata META la centru, exact cum au jucat rusii, dar nu neaparat ca sa castigam serverul, ci sa le demonstram tuturor ca daca noi ne unim fortele suntem de neoprit si nu numai in Travian, in foarte multe domenii. Romanii sunt foarte inteligenti si au un suflet mare, au sange de luptatori!
  Iar in conducere as implica foarte multe persoane, exact ca intr-o institutie, un directior general, mai multi directori de departamente, sefi de ateliere, astfel directorul transmite misiunea catre directorii de departamente, acestia la randul lor catre sefii de ateliere si fiecare sef de atelier se ocupa de oamenii lui care nu sunt multi la numar. Astfel directorul general nu trebuie sa se mai ocupe de lucruri marunte, exact asa trebuie procedat si intr-o conducere a unei aliante in opinia mea.
  28. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Daca va fi sa fie, este clar ca voi juca in aceasi echipa, Dacia #REZIST.
  29. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Nu am avut cunostiinta de aceasta intentie, dupa ce s-a terminat jocul am aflat de treaba asta, mi s-a parut super ok ideea si eu as fi procedat la fel daca eram printre cei care trebuiau sa primeasca premiul.
  Din cate am vazut eu pe conferintele Skype, jucatorii romani au fost PRO DONATIE.
  Joc & comunitate
  30. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  Stiu ca majoritatea au bifat T3.6, dar eu am jucat prea putin pe acea varianta, o prefer pe cea actuala, imi place si grafica.
  31. Preferi serverele normale sau cele speed?
  M-am obisnuit cu 2x, 1x e prea lent si dupa cateva luni ma tot intreaba a mea, cand se termina, cand se termina? Iar daca as juca 3x cred ca as ramane fara iubita :)))
  32. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  M-am intalnit cu multi colegi si am sa ma mai intalnesc cu ei, impresia a fost placuta de fiecare data.
  33. Care sunt cele mai frumoase amintiri din Travian pentru tine și colegii tăi?
  Greu de spus, au fost multe. O sa aleg doar una: cand am jucat pe s1 acum cativa ani de zile si m-am implicat foarte mult, am intrat pe server cu gandul de a castiga, am creat o alinta si am inceput sa invit oameni necunoscuti sa mi se alature mie, dupa ce am format alianta am inceput sa lucrez foarte mult la diplomatie si am invitat si celelalte aliante la discutii, dupa cateva zile de negocieri, am unit cadranul si am inceput sa ne luptam cu restul. Imi aduc aminte ca ma implicasem foarte mult si simteam toata presiunea aia, era frumos si ma bucuram ca toate acele lucruri au fost posibile in mare parte datorita mie.
  A fost ultima data cand m-am implicat in conducere pana la finala aceasta. In vremea acea, conditia a fost sa dau delete :D , acum, conditia s-a schimbat, am fost lasat sa-mi fac de cap, dar trebuie sa uit de Travian :))).
  34. Ce dorești să le transmiți jucătorilor începători? Dar celor care vor să revină în joc?
  In primul rand multa sanatate! :))
  Si in al doilea rand, daca va apucati de travian, jucati alaturi de echipa, nu este un joc individual.
  Iar celor ca vor sa revina:
  Le doresc sa aiba parte de sotii si iubite mai intelegatoare. Propun echipei travian ca pe viitor sa ofere si sedinte de cosmetica si infrumusetare pentru sotiile jucatorilor de travian din doua motive:
  1.Mai multi jucatori s-ar intoarce pe joc, inclusiv eu :)))
  2.Si nevestele anti travian 100% ar fi fericite intr-un final.
  Dacia Forever!
  Toate cele bune,
  Ciprian (Daenvgiell)  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • Interviu Nine-Tailed Fox (Dacia)


  Clasament Finala TT2017 Nine-Tailed Fox
  Populație: 287
  Ofensiv: 406
  Defensiv: 5765
  Erou: 1061

  Profil Nine-Tailed Fox:
  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Incadrul finale am jucat cu numele: Nine-Tailed Fox , barbar, aliantaDacia.Ca stil de joc am decis sa fachammer,ceea ce m-a adus in pustiu , la -200 | 200. Nu am jucat in cadrul rundelor de calificare.
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales acest trib, stil de joc și poziționare?
  Avand o pauza de 7-8 ani am decis ca nu mai stapanesc jocul atat de bine si cea mai buna sansa a mea sa ajut echipa ar fi sa instruiesc un hammer, de aici atat tribul cat si pozitionarea.
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Ma numesc Sorin, am 27 de ani, joc poker online full time si imi plac jocurile de strategie. Probabil majoritatea veteranilor ma stiu cu nickul Ixi0n. Am jucat singur pe cont, insa am avut sitteri foarte activi care m-au ajutat mult.
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Cred ca pot sa spun ca sunt printre putinii care au prins primul server romanesc.Desi a trecut mult timp imi amintesc ca jocul l-a descoperit un vecin, 2006 cred. M-a acaparat de la primele clickuri, faptul ca mai tarziu am descoperit cat de multa strategie implica jocul m-a facut sa-l plac si mai mult.
  5. Spune-ne cum a fost drumul parcurs în joc – de la stadiul de începător, până la performanțele actuale.
  Cred ca drumul parcurs in joc (in prima etapa ce am jucat) m-a facut omul care sunt astazi. Jucand prima oara la 14-15 ani am avut ocazia de-a lungul timpului sa intalnesc tot felul de oameni, fiecare interesant si diferit si de la care cred ca am invatat foarte multe
  Drumul parcurs in joc a fost o parte din copilaria mea,si mi-o amintesc cu drag,motiv pentru care mereu voi mai reveni pentru cate un server. Iar despre performanta, oricine o poate face daca o face cu sufletul.
  6. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Nu cred ca este un motiv anume. Imi place jocul foarte mult, si sunt o persoana foarte competitiva. Atat timp cat faci ceea ce iti place nu ai cum sa nu te implici si sa nu faci perfomanta.
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  7. Ai revenit in joc dupa o lunga pauza, redescoperind lumea Travian pe un server foarte competitiv. Cu ce provocari te-ai confruntat si cum le-ai depasit? Cum ai descrie Finala ca lume de joc pentru reacomodare?
  Probabil cea mai mare provocare a fost cu licitatiile. Cred ca este singura schimbare majora in joc, toate aceste iteme (sunt foarte multe daca nu esti obisnuit cu ele :D).Toate provocarile le-am depasit cu ajutorul sitterului, Dariana, care m-a “dadacit” cu noile schimbari din travian.
  Chiar recomand finala pentru toti cei ce au luat o pauza, fiind foarte multe aliante romanesti nu e greu sa iti gasesti un grup cu care sa te simti bine si din care sa vrei sa faci parte. Pana la urma oamenii te ajuta sa te reacomeodezi, si tot ei iti readuc pofta de joc pentru ca travianul este un joc de echipa.
  8. Au existat momente cu surprize sau evenimente amuzante in timp ce redescopereai lumea Travian? Povesteste-ne te rog despre ele.
  SIgur ca eu existat, probabil sunt prea multe sa le enumar dar o sa amintesc unul. Spre final de server, inainte sa apara itemele lvl 3,dupa ce am dat catapultele la instruit pe 1000 ore, Crash a zis pe skype ceva de coif pentru atelier.Va rog sa va imaginati ca urmatoarele 10-15 minute mi le-am petrecut pe google incercand sa vad daca face misto sau mi-am batut joc de hammerul meu.
  9. Aceasta este prima finală a Turneului Travian la care ai participat. Ce așteptări aveai înainte de start? Ce surprize a adus jocul în finală?
  Probabil este prima oara cand aud numele de finala travian, da, dar nu cred ca este primul server de acest gen. In trecut se numea “crewserver” si cred ca era destul de similar: adversarii nostri directi erau tot rusii, singura diferenta ca pe acel server erau foarte putini playeri, deoarece numai daca faceai parte din echipa travian puteai juca. Singura surpriza e numarul imens de players pe acest server, ceea ce cred ca este incredibil si sper ca la urmatoarea finala sa vad un numar si mai mare .
  10. Ce ti-ai fi dorit sa stii inainte de startul Finale? Cum ar fi afectat informatia respectiva jocul tau?
  Probabil mi-as fi dorit sa cunosc mai multi playeri care jucau pe finala. M-ar fi determinat sa joc la centru, ofensiv.
  11. Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Initial am vrut sa joc la centru, ofensiv, dar fiind singur pe cont si cunoscand putine persoane am decis ca mai bine merg in pustiu si fac hammer, am sanse sa ajut echipa mai mult.
  12. A instrui un hammer presupune multă muncă, răbdare și determinare. Totul pentru un atac care ar putea pecetlui soarta unui WW. Descrie te rog experienta ta. Ce te-a motivat zi de zi sa continui?
  Stiind ca o sa am una dintre cele mai mari armate ale Daciei cred ca e o buna motivare. Stiam ca atat timp cat continui, ofer Daciei o mai mare sansa la castig.
  13. Arata-ne te rog rezultatul final (atașează o imagine / un raport). Cum a fost posibil un asemenea hammer?

  Raport: http://travian-reports.net/us/report/62736890802
  Un asemenea hammer a fost posibil numai dupa ce am pierdut 80k maciucari.Au murit de foame saracutii :) In decurs de 2 zile pe satul cu spic erau gauri de crop, si am observant un pic cam tarziu.
  Lasand glumita la o parte sunt fericit pentru cat a iesit si vreau sa precizez ca un asemenea hammer se face doar cu ajutorul colegilor si al aliantei. Pe aceasta cale tin sa le multumesc tuturor celor care au ajutat
  14. Ce sfaturi ai oferi jucătorilor care doresc să instruiască hammere asemănătoare în Finala Turneului Travian?
  Sa aiba o echipa de minim 4-5 persoane in spate. Travianul este un joc de echipa, asa ca tratati-l ca atare .
  15. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer –
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Experienta si dorinta de castig a multora. Prin numarul imens de romani de pe aceasta finala putem spune cred ca noi ne-am dorit cel mai mult sa castigam, ceea ce s-a si intamplat.
  16. Care este părerea ta despre jocul celorlalte coaliții / alianțe prezente în finală și performanța lor în joc?
  Italienii mi-au lasat o impresie foarte buna. Fiind in pustiu nu pot sa raspund prea multe la aceasta intrebare, deoarece nu m-am intersectat cu foatre multa lume.
  17. Care este părerea ta despre contribuția și performanța alianțelor care făceau parte din coaliția câștigătoare? Prin ce s-au remarcat și / sau unde există potențial pentru mai mult?
  Italienii si Animals au facut o treaba foarte buna. Italienii cred ca s-au descurcat frumos in cadranul lor si datorita lor rusii nu au avut spatial dorit, iar planul de la Animals ne-a asigurat victoria.
  18. Cum a evoluat strategia ta de joc pe parcursul finalei? Dar strategia alianței tale?
  Cred ca totul a evoluat conform planului cum s-ar zice. Alianta mea a avut cel mai mare deff si de asemenea cele mai mari hammere, deci pot spune ca ne-am descurcat cu brio.
  19. Daca vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Voi juca la centru probabil, si voi participa mai mult la actiunile commune.
  20. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Da, ce-i drept, am vrut sa renunt de mai multe ori, dar legand cateva prietenii m-au determinat sa continui.
  21. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  Probabil nu mi-as mai trimite maciucarii pe satul cu spic :D
  22. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  Nu as putea, sunt prea multi si fiecare persoana intalnita e speciala.
  23. Menționează 1-2 acțiuni din joc în care a fost Dacia implicată și de care iți amintești cu plăcere, fie că ai participat la ele sau nu. Ce anume te încântă la acestea? (atașează rapoarte)
  Din pacate fiind in pustiu nu am putut participa, o sa-i las pe cei de pe centru sa raspunda la aceasta intrebare.
  24. Cine a fost cel mai redutabil adversar (jucător sau alianță) care ai dori să joace alături de tine / echipa ta? De ce?
  La fel, o sa raspund la aceasta intrebare serverul viitor, atunci cand voi intalni mai multi adevesari.
  25. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  Probabil reintalnirea cu cativa din vechii camarazi, m-a bucurat sa vad ca sunt multi care inca mai joaca.
  26. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  Prin prieteniile noi legate de-a lungul serverului si consolidarea unora mai vechi.
  27. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Probabil ca da, e mult pana atunci dar in principiu mi-as dori. Echipa, cred ca o sa asteptam sa vedemcine mai joaca si cine mai revine pana atunci
  28. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Nu stiu, nu m-a interest subictul dar ma bucur ca au ales asta. Este un gest frumos si unul care ma face sa mai joc si pe finala urmatoare.
  Joc & comunitate
  29. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  Exact cum e acum, dar sa nu fie asa scump argintul. Mi se par absurde unele licitatii, si cred ca oamenii care isi permit sa bage mai multi bani au avantaj.
  30. Preferi serverele normale sau cele speed?
  Cele speed.
  31. Ce părere ai de versiunile actuale ale jocului (Travian: Legends / Travian: Scattered Empire / Travian: Fire and Sand)?
  Nu am jucat si nici nu stiu despre ce e vorba.
  32. Ce schimbări crezi că ar fi folositoare pentru a îmbunatăți experiența de joc?
  Cum am zis mai sus, sa fie facut ceva sa poti mina argintul mai usor. Nu prea e correct sa-l poti schimba nelimitat din gold.
  33. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  Am foarte multi prieteni in viata reala care i-am cunoscut prin intermediul travianului, cu totii sunt persoane deosebite.
  34. Care sunt cele mai frumoase amintiri din Travian pentru tine și colegii tăi?
  Numeroasele intruniri la care am participat
  35. Ce dorești să le transmiți jucătorilor începători? Dar celor care vor să revină în joc?
  Sa asculte sfaturile altor jucatori, majoritatea care sunt noi in joc sunt destul de incapatanati :D
  Sa revina, jocul e la fel de frumos ca alta data cu o echipa langa tine.  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • Interviu Muad Dib (Dacia™)


  Clasament Finala TT2017 Muad Dib
  Populație: 325
  Ofensiv: 53
  Defensiv: 4384
  Erou: 84

  Profil Muad Dib:


  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Pe calificari am jucat pe contul Snail, singur pe cont. Pe finala am jucat pe Contul Muad’Dib alaturi de coplayerul meu Sergiu (S3rga), caruia ii multumesc pe aceast cale ca m-a suportat pe durata finalei. Am jucat pe ambele in DaciaTm ca barbar ofensiv, in zona de ww, care a fost zona desemnata aliantei noastre. Pe mine lumea ma stie ca Andrei, Cosmin sau mai nou ca zebra :)
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales aceast trib, stil de joc și poziționare?
  Joc de cand ma stiu, sau cel putin pe serverele pe care le termin, ca barbar ofensiv. De ce barbar? Pentru ca mi se pare a fi ceea mai versatila rasa pentru un ofensiv care joaca la bataie si nu la hammer.
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Eu am atins varsta venerabila de 33 de ani, casatorit, cu un copil. Sunt din Bucuresti si lucrez in domeniul it. Sergiu este din Timisoara. Are mai putin par pe cap ca mine :)
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Prima oara cand am inceput sa joc, eram student si jucam speed. Primul server jucat a fost rox2 cred... in 2007 – 2008. A fost serverul cand s-a conturat prima alianta Farmers. Am picat langa un tip simpatic din Timisoara, obyoby care mi-a zis ca am 2 alternative: fie inveti sa joci, fie te sterg… Am ales varianta evidenta :) Oricum ii sunt recunoscator ca a avut rabdarea sa ma invete. Nu mai stiu cum am descoperit jocul. A trecut foarte mult de atunci.
  5. Spune-ne cum a fost drumul parcurs în joc – de la stadiul de începător, până la performanțele actuale.
  In travian lucrurile depind in mare masura de timpul dispus sa-l investesti si de seriozitatea care o ai fata de joc. Am inceput sa joc de la primele versiuni, cand jucam pe speed, eram student si nu aveam nici macar card. Dar aveam timp. Era suficient ca sa joci jocul la un nivel superior. Acum am mai putin timp dar am card. Se compenseaza. Am avut o pauza de ani buni si am revenit pe 1x. Serverele 1x sunt foarte lungi si orice server are moment cand este mai usor sa renunti, si sa te apuci de altceva. Diferenta o face seriozitatea fiecaruia si dorinta de a duce serverul la capat alaturi de colegi. Nu exista nicio magie pentru a face performanta ci doar timpul investit si mentalitatea abordata. Serverul acesta aliantele Dacia au excelat la acest capitol.
  6. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Sincer imi place jocul foarte mult. Desi am zis in repetate randuri ca ma las nu am reusit. Am gasit si o cumunitate de jucatori foarte ok pe ts4 unde joc in general. Recent am gasit o alta comunitate foarte ok de jucatori pe calificari / finala, fapt care m-a convins sa joc alaturi de ei. Ca sa fiu plastic, imi place sa dau cu maciuca in vecini. Atata timp cat pot sa o fac alaturi de o comunitate in care ma simt bine, nu mai am nevoie de alta motivatie.
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  7. Aceasta este primul Turneu Travian la care ai participat, atat in runda de calificare cat si in Finala. Ce așteptări aveai înainte de start? Ce surprize a adus jocul în finală?
  La inceput ma asteptam sa joc in centru la bataie. Acesta a fost planul cu care am plecat la drum. Am fost dezamagit cand s-a votat ca alianta noastra sa mearga intai pe zona 2 dupa care pe zona de WW. Dar sunt disciplinat, am jucat unde a trebuit. Am avut ghinion si la initial, ca desi am intrat la cateva ore dupa start, am nimerit coordonata mica, si a trebuit sa merg 7 ore cu colonistii sa fondez in zona alocata. Ma asteptam sa fie jocul putin mai animat pe partea defensiva, dar datorita zonei si contextului general al jocului, a fost destul de multa liniste. Echipa mea defensiva a cam somat. Majoritatea au avut sitteri jucatori din zona de conflict, pentru a putea trimite defful in zonele de centru unde a fost nevoie. De asemenea nu ma asteptam la o victorie atat de categorica.
  8. Menționează te rog cateva diferențe pe care le-ai observant între serverele din Turneul Travian și celelalte lumi Travian în care ai jucat. Cum ți-au afectat acestea experiența de joc?
  La turneele finale sunt cateva aspecte foarte bune:
  - 2x - care din punctual meu de vedere este viteza ideala. Ar trebui mai multe servere 2x.
  - Numarul de jucatori - din nefericire numarul de jucatori pe lumile domeniului ro, este foarte mic. Harta este prea mare si viteza prea mica pentru umarul curent de jucatori. O lume ro pe 1x incepe cu undeva pe la 1K+ ajunte spre 800 in midgame si spre final raman 200-300 cu tot cu clone. Ar trebui luate niste masuri pentru revigorarea acestor lumi (reducere numar de lumi, micsorare harta, marire viteza trupe, etc). Inteleg motivele financiare pentru a avea mai multe lumi deschise, dar in ultimii 4 ani (servere jucate full pe 1x) se observa ca numarul de jucatori scade.
  - Calitatea jocului. Nivelul de joc si professionalism este mai ridicat ca pe serverele normale. Dacia are un numar mare de jucatori veterani cu experienta vasta, care cand pot lasa deoparte problemele si orgoliile personale, au dovedit ca pot creea in jurul lor o forta de neoprit.
  Din punct de vedere al experientei de joc, orice server are o serie de lectii care iti imbunatatesc calitatea jocului. Daca vrei sa fi mai bun, ti le asumi. In DaciaTM oricine vrea sa invete este sustinut in acest sens. Sunt sigur ca la fel este in toate aliantele Dacia. Evident la polul opus exista cei care nu vor sa invete si se cramponeaza in niste ideei preconcepute de pe alte servere…
  9. Cum s-a format echipa ta pentru Turneul / Finala 2017. Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  Echipa mea s-a format dintr-o serie de coechipieri, pe o parte din ei imi permit sa ii numesc prieteni, alaturi de care am jucat pe ro4. Sergiu, coplayerul meu, m-a ajuat pe calificari ca defender (a cam somat totusi ca nu am avut niciun atac real :p ). Am mai jucat inainte pe un server ca inamici si pe altul ca aliati. Ca alianta am ales DaciaTM, pentru ca am preluat intamplator un cont pe speed si am jucat alaturi de Emerik, cu care m-am inteles foarte bine si am vazut ca avem, in mare o viziune similara asupra jocului. Calificarile jucate impreuna mi-au confirmat acest lucru, si banuiesc ca l-au convins si pe el ca sunt serios si ca merit un loc in echipa :) Imi propun sa joc in continuare pe serverele finale alaturi de DaciaTM.
  10. Cum au fost definite rolurile alianțelor și ale jucătorilor în cadrul Finalei 2017? Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Rolurile aliantelor au fost definite la nivelul consiliului liderilor Dacia, in functie de un plan initial. In cadrul aliantei DaciaTM fiecare jucator si-a exprimat preferinta cu privire la stilul de joc dorit. O parte din ofensivi au venit cu celule proprii, iar ofensivi care nu au avut celule au fost grupati cu defensivi care nu erau déjà alocati unei celule.In cadrul celulelor au fost si jucatori cu profil dedicat.
  Dpdv personal imi doream sa joc ofensiv pe distante scurte, langa inamic. Cum alianta din care fac parte a fost asignata la WW, am jucat ca ofensiv de la distanta. Mi-am adaptat stilul de joc prin a merge pe mai multe armate. Am incercat pe cat posibil sa particip la majoritatea actiunilor ofensive. Am avut actiuni la care participam cu cate 2 armate. Chiar daca m-am lipit de 8-9 ori am facut armate mereu, chiar daca eram lipit, macar sa particip cu catapulte (fara prea multa insotire) la actiunile de demolare.
  11. Au existat alianțe specializate în cadrul echipei tale? Dacă da, în ce anume?
  Da. Defensivi pentru static (pretorieni), defensive de interventie (cu pacheta mai mare de druizi si ocazional tarabi), Scouteri. Initial aveam in plan si jucatori cu profil de dagger (sa faca niste off /catas/ capetenii) dar am renuntat la acest profil datorita pozitionarii.
  12. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Anul acesta dacia a avut un numar maricel de juctori, care s-au tinut exemplar de treaba. Astfel echipele de conducere Dacia a putut acoperi zonele cheie are serverului (zona de unice, planuri, WW).
  Din punct de vedere al fondarii primului sat si al topurilor, dacia nu este prima oara cand face o astfel de figura frumoasa. Avem jucatori foarte buni, care pot aduna echipe puternice in jurul lor.
  13.Care este părerea ta despre jocul celorlalte coaliții / alianțe prezente în finală și performanța lor în joc?
  Italia mi se pare c-a avut o revenire buna si nu a permis aliantelor rusesti sa iasa cu actiuni ofensive in afara cadranului. Turcii din Animals au avut un joc bun, si asteptam prezenta lor in numar mai mare serverele viitoare.
  Rusii au fost divizati, lucru care s-a vazut in calitatea jocului prestat. Cu toate aceastea, grupul coordonat de tommy gun s-a remarcat printr-o coordonare defensiva foarte buna.
  14. Ai fost implicat în activități de coordonare în cadrul alianței și totodată te-ai dedicat coordonării unui subgrup al acesteia – a unei ”celule”. Ce presupune acest lucru? Povestește-ne despre această experiență.
  15. A decurs totul conform asteptărilor / planului? Ce provocări au apărut? Cum ți-a afectat acest rol stilul de joc?
  Emerik este liderul DaciaTM :) Eu am ajutat cum am putut. Fiind prima finala am fost destul de timid si cuminte. Promit ca finala viitoare o sa fiu considerabil mai agresiv si implicat pe partea de support. Zona de WW a fost destul de linistita in conditiile in care rusii au intrat predominant in centrul cadranului si a putut fi curata repede. Asa ca a fost nevoie sa venim si noi pe zona de centru, mai exact pe zona planului cu cate un sat, ca sa incercam sa stabilizam zona respectiva.
  Ca si provocari pot mentiona WW-ul. Eu de cand ma stiu am fugit de WW. Serverul aceasta am intrat si eu, putin ce e drept, pe WW. Modul in care scade / dipare hrana la peste 80 milioane deff este deprimant, cu toate ca trimiti de pe suporti, de pe orice cont la care esti sitter sau pe care il gasesti online in zona respectiva...
  16. Împărtășește câteva provocări întâlnite și/sau realizări ale grupului coordonat de către tine.
  Sa joci alaturi de colegi/prieteni vechi nu este o provocare ci o placere. Lexamarkia, Horsepower, Obisidian (bau), Obisidian(leon), Neavasile, Grigore, Liman, Lupul convertit ( Asad), AndreiFcs, Trapatoni. Ei sunt eroii mei :)
  17. Ce sfaturi ai oferi jucătorilor care intentionează să joace într-o asemenea formă de organizare? Dar celor care dorescsă coordoneze o celulă?
  Din punctual meu de vedere ca o astfel de organizare sa functioneze trebuie sa cunosti jucatorii respectivi, sa existe déjà o relatie de joc si sa fii sincer fata de ei. Si daca poti discuta si subiecte in afara travianului, nu strica.
  18. Daca vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Imi propun sa ma lipesc mai putin, si sa fac mai multe extinse ofensive.
  19. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Nu. Ok, nu am fost sigur 100% ca vom castiga, dar pe intreg parcursul serverului meta-ul Dacia a avut o evolutie constanta si corecta. Nu pot spune ca am avut vreun moment critic cand lucrurile sa mearga atat de rau incat sa ne pierdem speranta.
  20. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  Probabil pozitionarea mea pe harta.
  21. În Finală au fost momente tensionate, solicitante, poate chiar stresante uneori, însă cu siguranță au existat și momente/întâmplări care ti-au stârnit zâmbete sau chiar te-au făcut sa râzi. Povestește-ne despre 1-2 astfel de momente sau întâmplări.
  Acum pot spune ca zambesc, desi initial am fost destul de nervos. Datorita lipsei de somn din perioada pre fondare sat 2, cineva de pe cont a trimis din greseala pe oaza un colonist in loc de spion. Pe aceasta cale doresc sa fac o petitie catre travian sa schimbe culoarea spionului/colonistului la barbari ca sunt amandoi vezi. Asa poate fondez si eu doar cu 3 colonisti, nu cu 4 :)
  22. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  Toti jucatorii din aliantele Dacia si-au facut treaba exemplar. Se vede prin Victoria obtinuta. Ca si adversar, jocul lui tommy gun si al echipei sale defensive a fost foarte bun.
  23. Cine a fost cel mai redutabil adversar (jucător sau alianță) care ai dori să joace alături de tine / echipa ta? De ce?
  Nu-mi doresc ca adversarii redutabili sa joace alaturi de mine. Imi doresc ca anul viitor rusii sa intre cu o echipa mai puternica si sa ne confruntam iar. Singurul mod in care iti poti imbunatatii jocul e sa joci impotriva unor adversari mai numerosi sau mai buni ca tine. Altfel te inveti lenes si nu mai progresezi ca jucator.
  24. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  O victorie minuntata a unei echipe minunate.
  25. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  Donarea premiilor catre o agentie non profit pentru spitalul de copii bolnavi de cancer. O mare parte din comunitatea travian investeste sume destul de mari in joc. Daca prin acest gest am deschis ochii macar a 10% din comunitate pentru a face si un act, oricat de mic, pentru caritate, eu ma declar multumit. Copii sunt viitorul nostru si daca putem sa le oferim o sansa mai buna, la cat se investeste in gold, sunt sigur ca nu saraceste nimeni daca doneaza 5 euro…
  26. Ai fost nou în finală, însă ești un veteran al mai multor lumi de joc Travian. Mentionează câteva aspecte pe care le-ai schimba / care consideri ca ar îmbunătăti experienta de joc la nivel de aliantă, echipa, confederatie sau joc per ansamblu.
  Cele 2 lumi nu sunt compatibile datorita numarului de jucatori. Strategiile de finala se bazeaza pe un numar maricel de jucatori, in mare parte activi. Serverele ro, au foarte putini jucatori… (please do something)
  27. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Da, in acest moment imi doresc sa joc in urmatorul turneu travian. Imi doresc sa joc in continuare alaturi de DaciaTM. Pentru discutii de echipa sau forma, este mult prea devreme.
  Joc & comunitate
  28. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  Nu ma pot pronunta. Am jucat in mare toate versiunile. Toate au plusuri si minusuri, dar per ansablu mi-au placut. Pot spune totusi ca nu-mi place in mod special versiunea cu dominarea pe zone, in loc de WW, care mi se pare joc de simmeri.
  29. Preferi serverele normale sau cele speed?
  Nu mai am timpul necesar sa joc 3x. As prefera sa fie mai multe servere 2x, care cel putin pentru mine, mi se pare a fi o viteza ideala.
  30. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  Nu. Dar imi propun in viitorul apropiat, daca imi permite timpul.
  31. Ce dorești să le transmiți jucătorilor începători? Dar celor care vor să revină în joc?
  Jucatorii noi ar trebui sa se alature unei comunitati. In general lumea travian este primitoare. Ii sfatuiesc sa asculte in loc sa se repeada cu capul inainte. Inteleg ca fiecare are un stil prorpriu de joc, si incurajez acest lucru, dar este bine sa isi dezvolte acest stil dupa ce au toate informatiile despre joc. Profitati de dinozauri :)
  Pentru cei care vor sa revina, nu am cum sa-i ajut… trebuie sa isi gaseasca singuri motivatia. Nu pot sa le transmit altceva decat “Va asteptam inapoi cu drag”.


  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • Interviu Katniss (Dacia K)
  Clasament Finala TT2017 Katniss
  Populație: 3637
  Ofensiv: 4778
  Defensiv: 1183
  Erou: 2668

  Profil Katniss:  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Am jucat in finala pe contul Katniss, in alianta Dacia K. Soldateii mei au fost daci si au ales sa joace defensiv. Ne-am asezat la centru, in cadranul NV in care joaca Dacia prin traditie.
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales aceast trib, stil de joc și poziționare?
  Am ales sa joc defensiv pentru ca in “vasta” mea experienta am invatat cate ceva despre acest stil de joc, iar dacii sunt foarte eficienti, daca facem un mic raport intre costurile plus timpul de instruire si forta de aparare. Pozitionarea pe harta nu a fost alegerea mea, am fondat acolo unde mi s-a transmis de catre liderii aliantei.
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Numele meu este Dorina (amicii din Travian imi spun Dodo), am 37 de ani si sunt din Brasov. Am jucat singura pe cont, dar sitterul meu ICS86 a avut o contributie majora la dezvoltarea contului si la indeplinirea obiectivelor. Cu o experienta de joc mult mai vasta decat a mea, m-a sustinut atat moral, cat si cu multe sfaturi tehnice.
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Am inceput sa joc cu aproape un an in urma. Cunosteam jocul din reclamele de pe net, dar m-a prins de-abia anul trecut.
  5. Spune-ne cum a fost drumul parcurs în joc – de la stadiul de începător, până la performanțele actuale.
  N-as zice chiar performante… eu ma consider inca in stadiul de incepator. Am intrat pe Travian in gluma sau in joaca; treptat am descoperit ca jocul este foarte complex, ca necesita gandire strategica, viziune si multa matematica. Mai am inca multe de invatat. La inceput, cand mi-au aratat unii colegi ca joaca Travian cu excel-ul deschis, mi-am zis ca sunt devianti. In finala am ajuns si eu sa am propriul fisier excel.
  6. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Sunt doua aspecte aici: in primul rand e un joc de echipa, iar eu sunt un om de echipa. Lucrez bine impreuna cu altii si imi place sa vad rezultatele unui efort comun. Deci ma motiveaza oamenii cu care joc, spiritul de echipa. In al doilea rand este un joc ce solicita neuronii, pune mintea la treaba. Si asta ma motiveaza, e o provocare continua. Satisfactiile sunt mari dupa fiecare batalie castigata, si mai ales dupa castigarea razboiului.

  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  7. Aceasta este prima finală a Turneului Travian la care ai participat. Ce așteptări aveai înainte de start? Ce surprize a adus jocul în finală?
  Mi s-a tot spus ca va fi solicitant, ca va fi multa actiune, ca ne vom distra si vom munci mult in finala. Realitatea a depasit asteptarile. Nu credeam ca vom fi inconjurati din toate partile de adversari, ca vom lupta cu dintii pentru fiecare bucatica de harta si pentru fiecare oaza. Pe de alta parte, ma asteptam ca ofensivii nostri sa atace mai mult, sa organizeze mai multe actiuni comune. Am inteles intr-un final ca numarul actiunilor ofensive nu este relevant, ci reusita atacurilor strategice este ceea ce conteaza.
  8. Cum s-a format echipa ta pentru Turneul / Finala 2017. Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  Am jucat impreuna cu multi alti colegi din Dacia K un ro2, chiar inainte de finala. Acolo am cunoscut oameni care au cunoscut oameni care au cunoscut oameni. Cei care s-au implicat foarte mult in cooptarea, motivarea si organizarea jucatorilor pentru finala au fost Gabi (l-g care a jucat pe contul Katarina) si Philip (care a jucat o perioada pe contul Tomcats Runners). S-au facut grupuri si celule pe Skype, am povestit mult, ne-am facut planuri. Entuziasmul a crescut exponential si am inceput finala in mare forma.
  9. Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Ne-am organizat dinainte de inceperea finalei, atat la nivel micro (in interiorul aliantei Dacia K) cat si la nivel macro (in cadrul meta aliantei Dacia). Am jucat asa cum a fost nevoie, mi-am asumat rolul care mi s-a atribuit. Am raspuns solicitarilor echipei si liderilor. Stiam ca voi juca defensiv, dar pe parcurs am mai instruit si trupe ofensive, am mai ajutat la cucerirea unui sat, am mai furat resurse de la inamici… Deci da, s-au mai produs schimbari pe parcurs.
  10. Povestește-ne despre experiența ta din acest an, ca jucător nou în Finală. A decurs totul conform asteptărilor / planului? Ce provocări au apărut?
  A fost mai multa actiune decat m-am asteptat, au fost multe nopti nedormite si multe provocari. Spre exemplu, am fondat satul al treilea de vreo 5 ori. A fost ca in legenda Mesterului Manole: ce construiam ziua, noaptea se darama (respectiv era daramat de amicii dintr-o alianta rivala). Din fericire n-a fost nevoie sa zidesc pe nimeni in palisada.Dupa a cincea incercare nereusita am schimbat coordonatele si mi-a iesit.
  11.Au existat lucruri pe care le-ai descoperit doar pe finală? Strategii sau trucuri în joc? Oferă-ne te rog câteva exemple.
  Am invatat in permanenta, din mers. I-am innebunit pe colegii de alianta cu tot felul de intrebari, mai mult sau mai putin relevante sau logice. Am invatat spre exemplu cum poti salva un sat de la cucerire cu tablitele legii si eroul, daca esti pe faza si le activezi intre atacuri; am invatat multe despre obiectele eroului, carora nu prea le cunosteam utilitatea; am invatat cum te poti feri de spionaje, cum poti “prinde” armate inamice, cum poti deduce daca un atac e real sau fals…
  12. Au existat în Finala momente cu surprize sau evenimente amuzante de care îți amintești cu drag? Povestește-ne te rog despre ele.
  Imi amintesc si rad si-acum de o situatie din prima parte a jocului. Intr-o noapte mi-a fost atacata o oaza si au fost ucisi vreo mie de druizi. Surprinzator, atacatorul era un coleg din Dacia E care, din cauza intunericului si a catorva beri in plus, n-a mai sesizat diferenta dintre Katniss si Kalibr (“Ambele incep cu K” – asta a fost explicatia). Dupa supararea initiala ne-am amuzat si ne-am imprietenit.
  13. Ce sfaturi ai oferi jucătorilor care se gândesc să joace în Finală pentru prima dată?
  Sa se inarmeze cu multa energie, rezistenta la frustrare si toleranta. Sa se documenteze inainte de inceperea jocului si sa aiba incredere in fortele proprii si in echipa.
  14. Ce ți-ai fi dorit să știi înainte de startul Finalei? Cum ar fi afectat informația respectivă jocul tău?
  Nimic din ceea ce am aflat pe parcurs. Cred ca daca as fi avut o imagine reala despre cum va fi, m-as fi speriat putin si poate as fi decis sa nu joc. Asa am luat totul ca atare, am facut tot posibilul sa ma adaptez la situatiile limita si n-am avut prea mult timp sa intru in panica.
  15. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact
  - cea mai mare alian
  ță ca populație
  - cel mai puternic hammer
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reu
  șite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Oamenii erau foarte entuziasti si cu mult chef de lupta chiar dinainte de a incepe jocul. Pregatirea si organizarea prealabila cred ca si-au spus cuvantul, iar pe parcursul jocului moralul jucatorilor a fost mentinut sus prin comunicare si impartasirea victoriilor.
  16. Care este părerea ta despre jocul celorlalte coaliții / alianțe prezente în finală și performanța lor în joc?
  Chiar daca initial am fost oarecum suparati pe cei care au fondat in “pustiu” si au dus jocul fara nicio bataie de cap (am citit chiar pe o conferinta despre un jucator care nu primise niciun atac, nici macar un fake pe toata durata turneului), cred ca fiecare alianta a avut rolul ei, pe care si l-a indeplinit cu succes. Noi, cei din Dacia K am jucat alaturi de Dacia E la centru si ne-am coordonat foarte bine impreuna. Cei care erau prea departe ca sa aiba probleme cu atacurile inamice au ajutat cu trupe defensive, uneori cu resurse. Ne-am completat.
  17. Daca vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Mi-ar placea sa joc in aceeasi zona, cu aceiasi oameni. Probabil voi ataca mai mult, cu mai multa incredere, chiar daca voi juca tot preponderent defensiv. Poate voi alege sa impart contul cu un coplayer; in felul acesta ar fi mai putin solicitant, iar timpul petrecut pe joc ar fi ceva mai redus.
  18. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Sigur, au fost momente in care am simtit ca efectiv suntem coplesiti numeric de inamici si am avut senzatia ca toate satele Dacia din zona centru vor fi sterse. Nu s-a intamplat, bineinteles. La fel a fost un moment critic la cucerirea planurilor, cand o anumita strategie pentru cucerirea unui plan a dat gres. M-am temut atunci ca nu vom reusi sa obtinem doua planuri si in consecinta, sa ridicam Minunea la lvl 100. Mi s-a infirmat destul de repede si aceasta temere, din fericire…
  19. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  La un moment dat titularul contului Tomcats Runners a fost nevoit sa renunte la joc, din motive personale. Mi-ar fi placut ca aceste motive sa nu fi existat, sa mearga cu noi pana la capat si sa savuram impreuna gustul victoriei.
  20. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  ICS86 – pe langa faptul ca mi-a fost alaturi pe tot parcursul finalei si m-a sustinut cu sfaturi si actiuni pe cont, a dus propria lupta cu Chapaev_007 de la inceput si pana la sfarsit. Cu toate ca a jucat defensiv, a avut cateva actiuni ofensive foarte reusite. S-a dezvoltat intre cei doi o relatie speciala…
  White Death – unul din ofensivii aliantei Dacia E, a fost foarte implicat si activ aproape 24h pe zi. Avand satele invecinate, am colaborat de multe ori pentru organizarea apararii pe satele din zona;
  Tommy Gun – unul dintre ofensivii de elita ai adversarilor, a fondat chiar langa unul din satele mele. Colegii de alianta au facut mare tam-tam pe tema asta, dar s-a dovedit pana la urma a fi un vecin destul de cumsecade. N-am ajuns chiar sa ne bem cafeaua impreuna, dar nici nu ne-am deranjat prea tare unul pe celalalt.
  21. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  Imi vin in minte inceputurile. Ne-am organizat fondarea primului sat la o anumita ora, pentru a fi repartizati pe harta intr-o anumita zona, prestabilita. A fost ca si cand ne-am parasutat pe o alta planeta si apoi ne-am cautat unii pe altii, sa stabilim distante, rute, legaturi. A fost amuzant pana ne-am orientat pe harta si ne-am gasit fiecare locul.
  22. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  Cum am mai spus, sunt un om de echipa. Consider ca unul dintre aspectele minunate ale acestui joc este felul in care uneste oamenii si leaga prietenii. Am cunoscut oameni speciali in perioada in care am jucat, oameni cu care cred ca voi tine legatura multi ani de acum inainte.
  23. Deși la prima finală, mai ai experienta unei lumi de joc Travian: Legends. Mentionează câteva aspecte pe care le-ai schimba / care consideri ca ar îmbunătăti experienta de joc la nivel de aliantă, echipa, confederatie sau joc per ansamblu.
  Eu sunt adepta comunicarii pe toate planurile si la toate nivelurile. Unele decizii, informatii sau motivari nu au ajuns pana la noi, cei din linia intai. Prin urmare, cred ca se puteau transmite informatiile cu mai mult zel, se puteau da unele explicatii pentru deciziile care s-au luat la nivel de conducere, se puteau impartasi mai clar strategiile de joc. Dar e doar un punct de vedere.
  24. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Da, cu siguranta. Mi-as pastra echipa in care am jucat anul acesta. Sau poate mi-ar placea o combinatie cu cei din Dacia E. Dar mai e pana atunci. Probabil voi mai juca intre timp, voi mai cunoaste si alti oameni… cine stie?
  25. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Eu personal am aflat de aceasta decizie de la Simina (contul Snow). Nu stiu exact cine a decis, dar am fost placut impresionata de gest. Ma indoiesc de faptul ca s-ar fi opus cineva. Premiile au valoare simbolica, nu cred ca un telefon ar conta extraordinar de mult (valoaric vorbind) pentru vreunul dintre jucatorii care au fost premiati. Dar cu siguranta conteaza mult pentru asociatia respectiva, unde orice ajutor e binevenit. De asemenea, decizia cred ca s-a dorit a fi un exemplu de urmat pentru fiecare dintre noi, nu numai pentru castigatori. Sa invatam sa impartim ceea ce avem cu cei mai putin norocosi.

  Joc & comunitate
  26. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  Am jucat un server normal si finala. Evident, mi-a placut mai mult finala. Se pot organiza vreo trei pe an? :)
  27. Preferi serverele normale sau cele speed?
  Voi incerca si un speed si va raspund dupa.
  28. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  M-am vazut cu un singur coleg, Daenvgiell, cu care intamplator sunt vecina de cartier. Am povestit multe despre istoricul in Travian al fiecaruia, despre pasiunea pentru joc, secrete, strategii, felul in care vad alti oameni aceasta pasiune. M-a impresionat faptul ca lua totul foarte in serios. Cred ca pentru multi jucatori pasionati Travianul a devenit mai mult decat un joc, a devenit un stil de viata.
  29. Care sunt cele mai frumoase amintiri din Travian pentru tine și colegii tăi?
  Am multe amintiri frumoase legate de Travian. Putem vorbi de nopti nedormite in care organizam tot felul de actiuni printre povesti, glume si bancuri, de greseli amuzante sau de mici certuri copilaresti. Toate si-au adus aportul la victorie intr-o masura mai mare sau mai mica.
  30. Ce dorești să le transmiți jucătorilor începători? Dar celor care vor să revină în joc?
  Daca ajungi sa-i patrunzi secretele, exista doar doua variante pentru acest joc: il iubesti sau il urasti. Nu exista cale de mijloc. Iar daca ajungi sa-l iubesti nu-l mai poti lasa. Celor care doresc sa revina in joc le pot spune ca e in regula. Nu cred ca se poata lasa cineva vreodata definitiv de Travian. Este o dependenta placuta si, cel mai important, nu e daunatoare. Dimpotriva.


  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • Interviu 3 betivi (Dacia E)
  Clasament Finala TT2017 3 betivi
  Populație: 2816
  Ofensiv: 473
  Defensiv: 4610
  Erou: 1190

  Profil 3 betivi:


  Jucător & stil de joc
  1. Pentru început, te rugăm să te prezinți. Spune-ne numele contului pe care ai jucat în cadrul finalei / rundelor de calificare, alianța, trib, stilul de joc, poziționarea pe hartă, rolul tău pe Finala 2017.
  Cont: 3 betivi
  Copleyer: Saya
  Alianta: DACIA E, initial DACIA R insa pentru a face un joc mai bun am decis fuziunea cu DACIA E dupa o discutie cu Emil (TEAM ELITE)
  Trib: barbari
  Stil: offensiv
  Pozitionare pe harta: -69/9
  Rol: Lupta pe granita cu aliantele BAD/Cerber pentru a stopa o eventuala colaborare cu Rusii din NV, razboi total cu Rusii din NV (aliantele WINTER - Mafia) astfel asigurand linistea deplina in zona WW si pustiu pentru pregatirea endgame.
  2. Care sunt motivele pentru care ai ales aceast trib, stil de joc și poziționare?
  Barbari - pentru refacerea rapida a trupelor. Stiam dinainte de start unde voi juca si ce pericole voi infruntra, ma asteptam sa pierd des armata, sa nu fac armate super mari ci pe mai multe sate si cat mai rapida refacerea ei pentru a putea continua sa atac.
  Offensiv - in calitate de lider nu puteam cere cuiva sa atace daca eu nu atac. Clar offensiv pentru ca implica munca, gold, activitate si placerea de a ataca adversarul. Nu imi place sa stau la primire, cum a stat dacia finala trecuta, imi place sa ma duc peste adversar.
  Pozitionarea: -69/9
  3. Împărtășește-ne ceva despre persoana/ele din spatele contului de joc.
  Mircea, toti ma stiu ca Moris, Bucuresti, 34 de ani.
  Saya, Anglia, varsta nu se zice la o fata :)
  Ionut - tuicafiarta, a jucat pana la fondarea satului 2 apoi a intrat pe 3 betivi sitter
  ShowTime (Ioana - Germania si Senti - Brasov/Germania)
  Sitter alternativi: Adriana - Miuzy, Silvia - AivliS
  4. Când ai început să joci Travian și cum ai descoperit jocul?
  Jucau cativa colegi de servici, pe .net parca era, sincer nu imi aduc aminte anul.
  5. Spune-ne cum a fost drumul parcurs în joc – de la stadiul de începător, până la performanțele actuale.
  Am inceput din prima tare, coplayer direct cu jucator experimentat, un coleg de servici care mi-a zis sa joc jocul cu el. Pe el il intrebam direct multe lucruri si mi-a explicat multe din prima (imi aduc aminte ca l-am intrebat la in spionaj, unde am vazut resurse, de ce nu am luat resursele alea si cum de vin spionii fara nimic in sat - foarte amuzant apoi, dupa ce mi-a explicat).
  Am avut lideri, pana sa devin unul, jucatori de legenda de la care am furat multe si invatat multe. Nu imi era rusine sa intreb. As putea sa ii enumar:
  -Smenaru.ro- (Liviu, Viorel, Nelu, Robert, Gabi), Fanez(Cristi), OWL(Irina), Falfal, Alc, SDA, Romi, IBR, RedIris, IrishCoffee si, nu in ultimul rand, cel care m-a influentat cel mai mult in jocul meu, Marius (TheCollector, AceOfSpades).
  6. Ce te motivează să participi, să te implici, sau să faci performanță în joc?
  Echipa, dorinta de a ma perfectiona, gustul victoriei dupa un lucru muncit.
  Turneul Travian 2017, alianțe & colaborare
  7. Ai jucat în mai multe ediții ale Turneului Travian. Cum a evoluat stilul și strategia ta de joc de-a lungul anilor și rundelor?
  De la deff initial la coordonator deff celule, hemmerist, jucator la bataie si lider de alianta.
  8. Cum s-a format echipa ta pentru Turneul / Finala 2017. Cine a avut inițiativa și ce anume v-a motivat?
  Echipa eu am recrutat-o de pe s5.ro, formand Dacia R cu gandul din start de a ne bate cu rusii. O saptamana, o luna, un server, cat vom rezista, indiferent de tactica celorlalte aliante DACIA.
  Finala trecuta, cand Dacia partea NV a ras de jucatori sai adoptand o tactica gresita din start, m-a motivat foarte mult, iar acum echipa nu avea nevoie de o motivatie in plus. Toti fiind jucatori de travian, stiau ce presupune sa joci la cel mai inalt nivel. Apoi, datorita pozitionarii pe harta, a faptului ca aveam copleyera ce venea de pe speed din Elite, am decis fuzionarea cu Dacia E si sa cream doua aliante puternice pe zona centrala. Initiativa fuziunii a fost ceva normal. Dragos a creat o conferinta cu Emil si in 5 minute am facut cele doua aliante DACIA E.
  9. Cum au fost definite rolurile alianțelor și ale jucătorilor în cadrul Finalei 2017? Știai de la început cum dorești să joci sau ți-ai adaptat stilul pe parcursul finalei?
  Stiam de la inceput cum doresc sa joc. Nu stiam rolul celorlalte aliante, care unde va juca. Stiam ca va fi alianta de WW, alianta de hamere, aliante de bataie si aliante de legatura. Nu am schimbat mai nimic pe parcurs, insa m-a surprins aparitia lui Ruk (lidera BAD) lipita de capitala mea, poate si ca raspuns ca am trimis pe granita in zona 70/0, -85/0 cativa jucatori, unul jucand un rol foarte important, ShowTime. A fondat un sat lipit de un c15 rusesc, asa ca a necesitat putin mai mult efort.
  10. Ai fost implicat în activități de coordonare în cadrul alianței. Ce presupune acest lucru? Povestește-ne despre această experiență.
  In primul rand, sa lupti pentru fiecare cont, fiecare cont in parte, ca si cum ar fi al tau. Apoi, organizare de deff in timpuri record, analizarea atacurilor cand iti lasa timp si de asta (ghicirea in multe cazuri), pentru ca rusii ataca, dupa cum bine stii si tu, cam fara greseala. Cum alianta mea avea atacuri de la maxim o jumatate de ora distanta, de multe ori mergeai pe instinct, cum ai ataca tu. Au existat si alte activitati de coordonare: organizarea de planuri de atac, trasarea unor obiective de atins pentru fiecare membru, stabilirea in functie de pozitionare pe harta si adversari a deffenderilor cu catapule, organizarea de push pentru: catapulte, armate pierdute; nu a fost caz de artefacte, nu am beneficiat de ele :)
  11. A decurs totul conform asteptărilor / planului? Ce provocări au apărut? Cum ți-a afectat acest rol stilul de joc?
  Nu chiar, am intampinat un adversar redutabil in Ruk( lider BAD). A afectat planul prin plasarea ei, obligandu-ma sa scot foarte rapid catapulte, fiind cred ca primul (nu mai stiu exact, a fost diferenta mica, eu sau Alexa) care a catapultat un sat. Nu imi puteam permite ca cele 3 aliante controlate de ea sa intre in NV, sa poata colabora cu grupul Winter/Mafia. Nu i-am dat prea mult timp de gandire, atacand celula ei in permanenta, stiind ca e foarte periculoasa daca o las. Restul adversarilor, cu o singura exceptie, TomyGun, fiind slabi. Lucru dovedit de ShowTime, care s-a distrat enorm in SV, reusind si o performanta mare, mutarea lui Action (un foarte bun atacator rus) pe alt cont si cererea lui Psycho de a inceta atacurile in SV ale lui ShowTime catre Emi, ori a lui Ruk catre mine.
  Parerea mea este ca cei din K puteau mai mult, insa erau prea putini jucatori off acolo, tinand cont ca trebuiau sa ia si doua planuri de constructie.
  12. Ce te ajuta să iți ridici moralul cand înfruntai situații dificile în joc? Cum contribuiai în acest sens grupului cu care jucai/pe care îl coordonai?
  Moralul a fost mereu bun, singura situatie dificila fiind lipsa somnului. Jucand central, cu rusul la 10-30 min cu catapulte de tine, nu prea iti permiti sa dormi.
  Un grup super, mai o gluma, mai o caterinca, si uite asa treceau zilele. Grupul a fost super, sudat fie pe speed, fie pe s5.
  13. Dacia s-a aflat pe primul loc de mai multe ori în această finală:
  - fondarea celui de-al doilea sat
  - cucerirea primului artefact- cea mai mare alianță ca populație
  - cel mai puternic hammer
  - cea mai multă defensivă pe WW
  - WW lvl 100
  Ce factori au făcut aceste reușite posibile? Împărtășește-ne părerea ta.
  Ambitia de a castiga, organizarea echipelort si a jucatorilor foarte buni intrati pe aceasta finala. WW 100 - cea mai mare dorinta de a castiga de pe servar.
  14. Care este părerea ta despre contribuția și performanța alianțelor care făceau parte din coaliția câștigătoare? Prin ce s-au remarcat și / sau unde există potențial pentru mai mult?
  Mereu este loc de mai mult. Recordul de deff pe WW spune mult despre contributia fiecarei aliante.
  Cu Ucraina si Ungaria nu am avut treaba, nu ne intersectam ca si zone de actiune, ma refer la cele doua aliante din care am facut parte.
  Cu Croatia s-a intersectat doar o celula a noastra. A dus o lupta superba cu NE astfel asigurand granita, slabind adversarul, permitand capturarea planului cucerit de Florin - tanathos, si cucerindu-si zona desemnata.
  Cehii chiar au atacat cand le-am cerut pe anumite tinte.
  Italia, desi nu au fost aliati, am avut cateva colaborari zonale pe plan deff.
  15. Cum a evoluat strategia ta de joc pe parcursul finalei? Dar strategia grupului tău / alianței tale?
  A mea de cont a fost simpla, sa daram tot ce misca in apropierea mea. Cea de alianta a fost sa asiguram zona planului central, distrugerea oricarei amenintari rusesti din zona de actiune a aliantelor DACIA E. In mare parte s-a reusit, cu o exceptie, celula lui TomyGun, la asta a contribuit indirect Ruk, fiind o nuca foarte tare dupa cucerirea zonei ei de actiune, terminand rapid cu grupul naptopr si gascon, insa neavand timp apoi datorita intrarii pe linie dreapta pentru planurile de constructie, ultima saptamana inainte de aparatia lor, pentru exterminarea lui tomygun si echipei lui, principal amenintare pe zona planului central.
  16. Daca vei juca finala anul viitor, ce vei face diferit?
  Nu stiu daca voi mai juca, insa ce as schimba: modul de asezare al aliantelor. Am spus asta pe conferinta mare skype intr-o discutie cu brave: 3 aliante centrale, aceste aliante sa aiba fiecare in parte zona de actiune cate un plan de constructie si sa detina cel putin 5 jucatori de atac in fiecare alianta. Apoi, alianta 4 sa fie de legatura intre alianta planului central si alianta din zona WW, asta inseamna 300 de conturi, restul va fi bonus pentru cucerirea de artefacte si armate de endgame.
  17. A existat vreun moment în timpul Finalei 2017 în care te-ai/v-ați temut că echipa ta ar putea pierde finala? Dacă da, în ce context?
  Niciodata. Mai ales dupa formarea Dacia E eram sigur de victorie cand am vazut motivatia echipei. Stiam ca vom cuceri planul din centru pentru care eram desemnati sa luptam.
  18. Gândește-te la finala încheiată. Dacă ai putea schimba un lucru în cum a decurs jocul, care ar fi acela și de ce?
  As pune DACIA NV si o celula DACIA TM mai central si cehii sa acopere zona unde au activat cei din NV. De ce? Eram mai muti jucatori de atac pe centru, am fi distrus complet Rusia din NV si am fi fost singurul cadran care am fi terminat fara adversar aproape de noi, putandu-ne axa doar pe atacuri in alte cadrane.
  19. În Finală au fost momente tensionate, solicitante, poate chiar stresante uneori, însă cu siguranță au existat și momente/întâmplări care ti-au stârnit zâmbete sau chiar te-au făcut sa râzi. Povestește-nedespre 1-2 astfel de momente sau întâmplări.
  Au fost multe momente in care am ras, mai ales in discutiile de pe skype, astfel finala a fost usor de abordat.
  20. Numește 3-5 jucători (aliați și/sau adversari) pe care nu ii vei uita ușor și menționează de ce.
  Ioana si Senti, au avut grija de cont in momentele in care dormeam, ambii salvandu-mi cate un sat, si principalul meu sprijin pe toata durata serverului.
  Ruk, cel mai puternic adversar pe care l-am intalnit pana acum.
  Echipa DACIA E, m-au intins bine pe actiunile de atac solicitandu-mi sa fac planuri de atac, asta motivandu-ma foarte mult pe aceasta finala.
  Saya - coplayera mea, mereu sprijinandu-ma in actiunile mele, stand in umbra mereu.
  21. Menționează 1-2 acțiuni din joc în care a fost Dacia implicată și de care iți amintești cu plăcere, fie că ai participat la ele sau nu. Ce anume te încântă la acestea? (atașează rapoarte)
  Au fost multe, nu am pastrat rapoarte ca am participat zilnic la actiuni de atac sau de aparare, nu as putea specifica 1-2.
  Cea mai eficienta actiune deff a fost cand dormeam, reusita de Ioana. Am facut sat nou, am ridicat satul pe la 100 pop apoi am lasat-o pe ea pe cont ca sittter. A venit atacul lui Ruk, a trecut in prima faza, apoi in 10 min a facut deff de a rupt ambele ei armate.
  22. Cine a fost cel mai redutabil adversar (jucător sau alianță) care ai dori să joace alături de tine / echipa ta? De ce?
  Ruk a fost cel mai bun adversar, alinta BAD. Alianta clar nu as dori sa joace alaturi de mine, am distruge finala cu o alianta BAD-Dacia. Cu Ruk as juca un server, dar nu finala - pentru ca sunt clare taberele pentru care vom juca, doar pentru a vedea cum reuseste sa scoata acele armate.
  23. Povestește-ne primul eveniment la care te gândești când îți amintești de Finala Travian 2017.
  Victoria
  24. Exceptând victoria, cu ce îți va rămâne în memorie Finala 2017?
  Cea mai frumoasa echipa.
  25. Ești un veteran al mai multor lumi de joc Travian. Mentionează câteva aspecte pe care le-ai schimba / care consideri ca ar îmbunătăti experienta de joc la nivel de aliantă, echipa, confederatie sau joc per ansamblu.
  Am dat mesaj lui Yaenara in privinta asta. In primul rand, coiful pentru atelier, iar daca nu se poate micsora harta, nu mai puneti croperele in pustiu si puneti artefactele atat cele mici cat si cele mari sa cada pana in 100.
  26. Dorești să participi și în cadrul următorului Turneu Travian? În ce echipă / formă de colaborare?
  Nu stiu ce sa spun acum, depinde mult de cat timp voi avea atunci. Clar, daca voi juca, in aceeasi alianta.
  27. Dacia a anunțat că intenționează să doneze premiile într-un scop caritabil. Este un gest care a stârnit aprecierea comunității internaționale, fiind nemaintâlnit în Turneul Travian. Cum / de la cine a apărut această idee? Cum au reacționat jucătorii RO când li s-a propus acest lucru? De ce au ales jucătorii să doneze premiile?
  Ideea a fost din start ca, daca vom castiga, sa donam premiile. Nu mai stiu cine a propus asta, stiu ca am zis si eu ceva despre donare iar baw mi-a zis sa sterg pentru ca scrisesem ceva si despre ultima finala castigata cu niste atacaturi la adresa unor persone care activau pe finala. Singurul care am inteles ca a vrut telefon a fost liderul SE de pe speed, asta din ce am inteles eu. Toti jucatorii .ro au fost incantati de idee.
  Joc & comunitate
  28. Care este versiunea ta preferată a jocului?
  3.5
  29. Preferi serverele normale sau cele speed?
  Normale. Pentru cele speed nu am timp fara coplayer. Iarna joc finale iar vara nu prea am timp.
  30. Te-ai întâlnit în realitate cu colegi / adversari din Travian? Poți numi pe cineva care ți-a lăsat o anumită impresie?
  Da, chiar am organizat cateva intalniri travianiste. Ar trebui sa numesc prea multi.
  31. Care sunt cele mai frumoase amintiri din Travian pentru tine și colegii tăi?
  Daca ne referim strict la finala, este amintirea momentului cand am castigat zona in defavoarea BAD.
  32. Ce dorești să le transmiți jucătorilor începători? Dar celor care vor să revină în joc?
  Incepatorii sa intrebe orice nu pricep, vor descoperi o comunitate minunata cu oameni gata sa ii ajute.Celor ce vor sa revina in joc: cum ati reusit sa va lasati? Eu de ani buni incerc.


  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...

 • buna, scuze ca eu intru mai rarut pe forum, ,da interesanta poza, insa kim ala nu prea are ce cauta

  s5 moris_rapid si morientes
  s2 cobra_the_best
  s4 morientes si moris_rapid
  finals: moris rapid (2013,2014,2015-2016 Dacia V); ROCK FOREVER(2016-2017 Dacia R) si 3 betivi(2017-2018 Dacia E)