Hjältens äventyr 4: Dag 5 - Botemedlet


 • Dag 5: Botemedlet


  Våra hjältar hade tagit sig genom labyrinten och steg in i den inre helgedomen. Där inne låg tre flaskor på ett stenbord.  – Detta är dödens flaskor. – förklarade Nefertari. – Två av flaskorna innehåller sjukdomar som är så dödliga att alla i världen dör om vi öppnar dem. Den tredje flaskan innehåller botemedlet till en existerande sjukdom. Häller vi ut botemedlet i Nilen utrotar vi sjukdomen för evigt.  Sådana flaskor tillverkades endast av två präster – Nil och Menes. Nil skrev bara sanna påståenden på sina flaskor, medan Menes bara skrev falska. De behövde lista ut vilken flaska som innehöll botemedlet. Detta var skrivet på flaskorna:  Gul flaska Blå flaska Röd flaska
  Botemedlet är här. Botemedlet är här. Minst två av flaskorna tillverkades av Menes.

  Uppgift: Var låg botemedlet? För denna uppgift måste du både veta i vilken flaska botemedlet låg och bevisa det logiskt.

  Skriv ditt svar som ett svar på detta inlägg.

  Spelarnamn och server måste anges i svaret till gåtan eller [/i]skickas i PM (via conversations) till mig (om du vill vara anonym).
  Du har 48 timmar från publicering på dig att lösa gåtan.
  Svaren kommer att vara dolda för andra spelare tills vi väljer att visa dom.

 • Menes kan inte ha tillverkat den röda flaskan eftersom Nil då måste ha tillverkat båda de andra flaskorna. Eftersom det bara finns ett botemedel så kan inte båda innehålla botemedlet. Eftersom Nil har tillverkat den röda flaskan så måste Menes ha tillverkat de två andra. Med andra ord innehåller den blå och den gula flaskan sjukdomar.


  Botemedlet finns i den röda flaskan.


  Ryssen
  Fire & Sand x3

 • Svar: Botemedlet finns i den röda flaskan.
  Lösning: Påståendet på den röda flaskan säger emot sig själv (vare sig det vore en sanning eller lögn) om botemedlet finns i den gula eller blåa flaskan.


  Spelarnamn: Bingo
  Server: New years special - Nordics

 • Den röda flaska är den flaskan som har det mest inflytelserika påståendet, och den har enbart två olika möjligheter. (falsk/inte falsk)  Om röd inte är falsk, då är 2-3 flaskor falska -> (röd är inte falsk) -> gul och blå är falska -> botemedel i röd flaska


  Om röd är falsk, då är 0-1 flaskor falska -> (röd är falsk) -> varken gul eller blå är falska -> motsägelsefullt! (botemedlet kan bara finnas i en flaska)  Botemedlet är i röd flaska

 • Om gul eller blå flaska skulle innehålla botemedel så faller påstående tre.
  Kan endast finnas ett sant påstående.
  Alltså bör Röd flaska tömmas i Nilen.


  ts30
  Beat

 • Hej!
  Rätt svar på dagens fråga är Röd flaska. Eftersom det står att "Minst två av flaskorna tillverkades av Menes." så innebär det att om det var Menes som skrev den så var det en lögn. Om det var en lögn innebär det att båda de andra flaskorna innehöll botemedlet vilket vi sedan tidigare vet inte kunde vara fallet. Detta leder alltså till att det var Nil som skrivit på den röda vilket i sin tur ger att Menes skrivit på de båda andra. Eftersom allt som Menes skriver är lögner så är de andra flaskorna med andra ord gifterna/sjukdomarna. Så eftersom en av flaskorna innehåller botemedlet så är det den RÖDA FLASKAN.
  MVH
  ArnBer69
  The Fire & Sand x3 Nordic

 • Först måste vi bevisa att den röda flaskan är gjord av Nil (och att detta påstående är det sanna).


  Antag att den röda flaskan var gjord av Menes. Det betyder att detta påstående är falskt och alltså ska det vara minst två flaskor som är gjorda av Nil och det skulle vara den gula och den blåa flaskan.
  Detta är dock omöjligt eftersom i uppgiften så finns botemedlet endast i en flaska och kan då inte vara i den gula och den blåa samtidigt. Det innebär att den röda flaskan är gjord av Nil.
  Detta innebär att de två andra flaskor flaskorna är gjorda av Menes och båda innehåller dödliga sjukdomar och inte botemedlet.


  Botemedlet finns alltså i den röda flaskan.