Travian: Path to Pandora - mehanizam igre

 • U 2013. godini, mi (ili bolje rečeno, Brian) smo odlučili da proslavimo Travian: Legends rođendan sa specijalnim izdanjem igre. U međuvremenu je to postalo tradicija.


  Od tada objavljujemo novi godišnji specijal svakog septembra i uvijek ima naziv. Ove godine, kao što ste pretpostavili, zvaće se Travian: Path to Pandora.


  U posljednjih nekoliko sedmica objavili smo skrivene tragove i sada je vrijeme da pustimo cijeli koncept i detalje o promjenama u mehanici igre koje smo osmislili za ovu godinu.  Osnovne opcije su iste kao i u prošlogodišnjem Travian: Fire and Sand, uključujući:


  • Mapu drevne Europe, veličine 401x401, osim IR, SA, Arabia, COM i TR koji će umjesto toga imati veću mapu koja obuhvata 801x801 polja
  • 87 osvojivih regija koje proizvode pobjedničke poene
  • Prosljeđivanje vojske i spajanje vojske
  • Pobjednik servera je onaj koji ima najveći broj pobjedničkih poena nakon 200 dana


  Ovo su specijalne opcije za Travian: Path to Pandora koje smo zadržali od prošle godine. Dakle, šta će biti novo u 2018. godini?  Novi izgled građevina  Kao što ste vidjeli u Shuovoj priči, skicama i u video snimku koji smo objavili prošle sedmice, svako pleme će imati vlastiti izgled građevina (imajte u vidu da će se konačni izgled malo razlikovati od ovih slika).  Sistem osvajanja  U Travianu možete igrati samo jedan nalog na svakom serveru, ali i dalje želimo da vidite nevjerovatan novi izgled svih građevina. Tim za dizajn igre je zato odlučio da promijeni osnovnu mehaniku osvajanja i napravi stvari zanimljivijima.


  Kada osvojite selo drugog plemena u Travian: Path to Pandora, selo neće promijeniti vrstu plemena, osim Natara (pogledajte dole). Pogledajmo kako to funkcionira na vizuelnom primjeru.


  Kao što možete vidjeti, ako igrate sa hunskim nalogom i osvojite galsko selo u kojem je branilac napravio zamke, tu građevinu ćete pronaći u tom selu (jedina građevina koja neće ostati su zidovi, kao u Travian: Legends). Šta će se još dogoditi?  • Nećete moći graditi građevinu specifičnu za Hune u ovom selu, budući da selo pripada galskom plemenu.
  • Moći ćete obučavati galsku vojsku, starješine i naseljenike.
  • Ako pošaljete Vaše naseljenike iz tog sela da bi osnovali novo, novo selo će takođe biti galsko.
  • Ako pošaljete starješinu iz tog sela da bi osvojili drugo selo, osvojeno selo neće promijeniti pleme kojem pripada.
  • Ako pošaljete starješinu iz tog sela da bi osvojili natarsko selo, osvojeno natarsko selo će postati galsko.


  Šta je sa herojem?


  • Vaš heroj će uvijek pripadati plemenu naloga, pa će u ovom slučaju on uvijek biti Hun.
  • Ako pošaljete heroja u galsko selo koje ste osvojili i izabrali da to bude njegovo novo matično selo, bonus Vašeg heroja će uticati na galsku vojsku ako ga pošaljete sa njom u pojačanje, pljačku ili napad. Štaviše, ako heroj nosi galske predmete oni će takođe uticati na vojsku.
  • Ako je matično selo hunskog heroja galsko selo, heroj može pronaći galsku vojsku u avanturama.
  • S obzirom da heroj pripada hunskom nalogu i da će uvijek biti hunski heroj, on će pronaći samo hunsko oružje u avanturama.


  Šta je sa vojskom?


  • Vojska različitih plemena koja pripada istom nalogu NE MOŽE se spojiti.


  Sistem savezništva


  U Travian: Path to Pandora ćemo promijeniti način na koji savezništvo funkcionira. Samo ćete moći imati savezništvo koje sadrži četiri alijanse, a koje moraju biti međusobno povezane.  Šta to znači?

  • Alijansa A i alijansa B mogu stvoriti savezništvo; jedna od njih će poslati zahtjev drugoj, a druga će prihvatiti. Ovo funkcionira isto kao i u Travian: Legends.
  • U ovom trenutku alijansa A želi takođe imati alijansu C u savezništvu; zahtjev za savezništvo treba poslati i alijansa A i alijansa B, tek tada alijansa C će biti u mogućnosti da prihvati.


  Šta će se još promijeniti?

  • Sa novim sistemom možete slati resurse i vojsku samo Vašim selima, alijansi ili saveznicima.
  • Javne ponude na pijaci su i dalje dostupne svima osim ako ne označite opciju "samo vlastita alijansa". U ovom će slučaju ponuda i dalje biti dostupna samo članovima alijanse.


  Statistika  U Travian: Path to Pandora uklonićemo "Plus" statistike i zamijeniti ih novim sistemom koji će igraču omogućiti više uvida. Ovaj će sistem biti besplatan i dostupan svim igračima na njihovom nalogu.


  Na stranici sa statistikama ćete pronaći novu karticu "Opšte" sa tonom informacija za koje se nadamo da će Vam pomoći u upravljanju nalogom. Ova informacija je dostupna samo osobama koje imaju pristup nalogu, uključujući i čuvare naloga.


  Šta ćete moći vidjeti tamo? Puno stvari - ispod možete pronaći neke detalje, ali nećemo otkriti sve:


  • Tok servera – sa nekim uvidima o serveru, uključujući dan igre, aktivirane naloge na serveru i raspodjelu plemena
  • Rang resursa – sa detaljima pljačke, trgovine i proizvodnje u odnosu na Vašu alijansu i cijeli server
  • Rang snage sela – kako za odbranu tako i za napad u odnosu na Vašu alijansu i cijeli server
  • Rang kulturnih poena – po danu i u odnosu na Vašu alijansu i cijeli server


  Želite li vidjeti više? Onda pogledajte ove slike (imajte u vidu da će se konačni izgled malo razlikovati od ovih slika):


  Balansiranje promjena  U Travian: Path to Pandora, možete koristiti jednu umjetninu svakih 24 sata (isto kao i kantu).

  U Travian: Path to Pandora, barjak se mora promijeniti tako da funkcionira i za savezništvo.

  Troškovi izgradnje egipatskog vodovoda znatno su povećani da bi se poboljšalo balansiranje igre (pogledajte detaljne tabele ispod)

  Bonus alijanse

  da bi smo učinili bonuse alijanse korisnijima i motivirali igrače da doniraju više, mi smo promijenili bonus za filozofiju i trgovinu i smanjili troškove za prva 4 koraka.  • Bonus za proizvodnju kulturnih poena se povećava sa 2% na 4% po stepenu.
  • Trgovac kapacitet je povećan sa 20% na 30% po stepenu.

  I evo promjena troškova po stepenu:  • Resursi potrebni za stepen 1 smanjuju se na 1.200.000
  • Resursi potrebni za stepen 2 smanjuju se na 5.600.000
  • Resursi potrebni za stepen 3 smanjuju se na 17.100.000
  • Resursi potrebni za stepen 4 smanjuju se na 51.200.000
  • Resursi potrebni za stepen 5 će ostati isti (153.600.000)
  STARI troškovi vodovoda
  NOVI troškovi vodovoda  Ovo obuhvaća glavne opcije za Travian: Path to Pandora, ispod ćete naći i tabelu koja rezimira razlike između Travian: Legends i Travian: Path to Pandora


  Ako imate bilo kakvih pitanja o mehanici igre, slobodno napišite poruku na forumu i nemojte zaboraviti pogledati Q&A Livestream u četvrtak, 26.jula na Facebook sa početkom u 15:00 sati, gdje će Jake dizajner igre odgovarati uživo na Vaša pitanja.


  Vaš Travian Tim

 • Šta Travian: Legends Travian: Path to Pandora  Generalno
  Mapa Obična 801 x 801 Evropa 401 x 401
  Regije Nema regija 87 osvojivih regija
  Pobjednički poeni Ne Alijansa ima >50% teritorijalne kontrole i vrijeme za zauzimanje regije je već isteklo. Oni mogu koristiti moć artefakta i njihova alijansa sakuplja pobjedničke poene. Pobjedničke poene koje Vaša alijansa stekne svaki dan možete provjeriti u regionalnom pregledu
  Plemena 3 (Gali, Teutonci, Rimljani) 5 (Gali, Teutonci, Rimljani, Egipćani, Huni)
  Građevine plemena Građevine su vizuelno iste za sva plemena Svako pleme ima različit izgled građevina
  Svjetsko čudo Da Ne
  Spajanje vojske Ne Da
  Prosljeđivanje vojske Ne Da
  Trgovačke rute Možete napraviti trgovačke rute do vlastitih sela, do svjetskog čuda alijanse/saveznika i do sela s artefaktima unutar Vaše alijanse/saveznika. Možete napraviti rute do vlastitih sela
  Trgovački centar Normalno Udvostručen efekt
  Arena Normalno Udvostručen efekt
  Red gradnje Rimski nalozi imaju jedan dodatni red gradnje Rimska sela imaju jedan dodatni red gradnje
  Kapacitet skloništa resursa i kapacitet trgovca Svaki nalog ima kapacitet skloništa resursa i kapacitet trgovca ovisno od plemena naloga. Svako selo ima kapacitet skloništa resursa i kapacitet trgovca ovisno od sela naloga.
  Kraj servera Server se završava kada svjetsko čudo u vlasništvu igrača ili Natara dostigne stepen 100 Server se završava nakon 200 dana
  Statistika Dostupne su "Plus" i opšte statistike Uklanjaju se "Plus" i opšte statistike, a za igrače je dostupna nova besplatna stranica statistika (pogledajte post iznad).


  Artefakti
  Ime Zovu se artefakti Zovu se drevne moći
  Dostupnost Arhitekta, brža vojska, bolji izviđači, manja potrošnja hrane, brža obuka vojske, plan za veliko skladište, sklonište/slučajani cilj, artefakt luđaka, građevinski plan Arhitekta, brža vojska, bolji izviđači, manja potrošnja hrane, brža obuka vojske, plan za veliko skladište, sklonište/slučajani cilj
  Osvajanje Može se osvojiti rušenjem riznice u napadu sa herojem ako imate riznicu u Vašem selu na odgovarajućem stepenu. Kada Vaša alijansa osigura regiju dobija pristup drevnoj moći koja se može aktivirati u selu sa riznicom na odgovarajućem stepenu.
  Aktivacija Automatski se aktivira 24 sata nakon osvajanja. Potrebno je da se ručno aktivira svaka 24 sata, ista drevna moć može se aktivirati jedanput od strane svakog igrača iz alijanse.
  Trajanje djelovanja moći Trajno je aktivna. Potrebno je da se ručno aktivira svaka 24 sata, ista drevna moć može se aktivirati jedanput od strane svakog igrača iz alijanse.
  Ograničenja moći Možete osvojiti najviše tri artefakta, od kojih samo jedan može da bude jedinstveni ili da djeluje na nalog. Možete imati više od tri artefakta na Vašem nalogu. Artefakti se moraju osvojiti osvajanjem cijelog sela u kojem se nalaze.

  Samo su tri najstarija artefakta aktivna od kojih samo jedan može da bude jedinstveni ili da djeluje na nalog. Ako postoje dva artefakta sa djelovanjem na nalog među tri najstarija artefakta, četvrti najstariji će postati aktivan.

  Izuzetak za osvajanje između vlastitih sela: možete premještati artefakte između sela vlastitog naloga sa herojem čak i ako već imate tri ili više artefakata.
  Dok je u Travian: Legends artefakt uvijek aktivan u pripadajućem selu ili nalogu, drevne moći u Travian: Path to Pandora moraju da se aktiviraju. Mogu se aktivirati čim igračeva alijansa postigne >50% teritorijalne kontrole i zadrži teritoriju 24 sata. Da bi aktivirao drevnu moć član alijanse mora da ima riznicu na stepenu 10 za drevne moći koje djeluju na selo ili riznicu na stepenu 20 za drevne moći koje djeluju na nalog.

  Postoji, naravno, nekoliko ograničenja: za svako selo može se aktivirati samo jedna drevna moć, a za svaki nalog može se aktivirati samo jedna drevna moć koja djeluje na nalog. Dakle, ukupno dvije drevne moći mogu da utiču na jedno selo.  Osvajanje
  Sela: Kada osvojite selo koje pripada nalogu drugog plemena, selo mijenja pleme u pleme Vašeg naloga. Sve građevine specifične za pleme nestaju. Kada osvojite selo koje pripada nalogu drugog plemena, selo ne mijenja pleme. Sve građevine specifične za pleme ostaju, osim ako nisu uništene za vrijeme osvajanja. Vaš nalog će ostati kao pleme koje ste izabrali prilikom registracije.
  Natari Kada osvojite natarsko selo, ono će pripasti Vašem nalogu i biti istog plemena kao i nalog. Kada osvojite natarsko selo, ono će pripasti plemenu sa kojim ste osvojili selo.


  Naseljavanje
  Gdje Nema ograničenja Možete se naseliti samo u regijama koje imaju susjednu regiju sa više od 4.000 stanovnika. Postoji nekoliko regija koje uvijek možete naseliti (centralne polazne regije).
  Selo Prilikom naseljavanja novog sela, osnovano selo će pripadati istom plemenu kao i nalog. Prilikom naseljavanja novog sela, osnovano selo će pripadati plemenu poslanih naseljenika.


  Avanture heroja i predmeti
  Predmeti za heroja Nošenje predmeta drugih plemena ne poboljšava Vaše jedinice. Nošenje predmeta drugih plemena poboljšava Vaše jedinice iz tog plemena u trenutnom selu.
  Predmeti u avanturama Vaš heroj može pronaći samo predmete plemena naloga. Vaš heroj može pronaći samo predmete plemena naloga.
  Vojska u avanturama Vaš heroj može pronaći samo vojsku plemena naloga. Vaš heroj može pronaći vojsku koja pripada plemenu iz kojeg je započeo avanturu.
  Barjak Predmet heroja bajrak utiče na kretanje vojske unutar članova alijanse. Predmet heroja bajrak utiče na kretanje vojske unutar saveznika.


  Balansiranje promjena
  Umjetnine Možete koristiti umjetnine bez ikakvih vremenskih ograničenja. Možete koristiti jednu umjetninu svakih 24 sata (isto kao i kantu).
  Vodovod Ne postoji jer nema Egipćana. Pogledajte promjene u postu iznad.
  Bonusi alijanse Nema promjena Pogledajte promjene u postu iznad.


  Savezništvo
  Veličina Svaka alijansa može pripadati do trima različitim savezništvima. Svaka alijansa može pripadati jednom savezništvu koje sadrži najviše 4 alijanse (pogledajte detalje u postu iznad).
  Pojačanje Igrači mogu poslati pojačanje u svako selo. Igrači mogu poslati pojačanje sebi, svojoj alijansi i svakoj alijansi koja pripada istom savezništvu.
  Slanje resursa Igrači mogu poslati resurse bilo kojem drugom igraču. Igrači mogu poslati resurse sebi, svojoj alijansi i svakoj alijansi koja pripada istom savezništvu. Ovo ograničenje se ne odnosi na ponude na pijaci.