​Travian: Path to Pandora – Mekanisma Permainan

 • Pada tahun 2013, kami (atau Brian) memutuskan untuk meraikan hari jadi Travian: Legends dengan keluaran permainan khas. Sementara itu, ini telah menjadi tradisi.


  Sejak itu, kami mengeluarkan istimewa tahunan baru setiap September, dan ia sentiasa terkenal. Tahun ini, tentu anda dapat mengagak, ia dipanggil Travian: Path to Pandora.


  Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, kami telah melepaskan petunjuk tersembunyi dan tiba masanya untuk melepaskan konsep penuh dan butiran mengenai perubahan kepada mekanik permainan yang kami telah fikirkan untuk tahun ini.  Ciri asas adalah sama seperti Travian: Fire and Sand pada tahun lepas, termasuk:


  • Peta Eropah purba, bersaiz 401x401, kecuali untuk IR, SA, Arabia, COM dan TR yang akan mempunyai peta yang lebih besar iaitu 801x801
  • 87 wilayah yang boleh ditakluki yang menghasilkan mata kemenangan
  • Pemajuan askar dan gabungan askar
  • Pelayan dimenangi dengan mempunyai mata kemenangan tertinggi selepas 200 hari


  Ini adalah ciri khas untuk Travian: Path to Pandora yang kami telah simpan dari tahun lalu. Jadi, apa yang baru pada tahun 2018?  Seni baru untuk bangunan  Seperti anda lihat dalam kisah dan lakaran Shu dan dalam video yang kami terbit minggu lalu, setiap puak akan mempunyai seni tertentu yang tersendiri untuk bangunan (sila ambil perhatian bahawa imej tersebut adalah pemegang tempat dan visual akhir mungkin sedikit berbeza).


  Sistem penaklukan  Anda hanya boleh bermain satu akaun setiap pusingan dalam Travian, tetapi kami masih ingin anda melihat semua karya seni baru yang mengagumkan ini. Oleh itu, pasukan Reka Bentuk Permainan telah memutuskan untuk mengubah mekanik asas penaklukan dan membuatnya lebih menarik.


  Semasa anda menakluki kampung puak lain dalam Travian: Path to Pandora, kampung ini tidak akan mengubah jenis puak, kecuali untuk Natar (lihat di bawah). Marilah lihat bagaimana fungsinya secara visual.

  Seperti yang boleh anda lihat, jika anda mempunyai akaun Hun dan menakluki kampung Gaul, dan jika pembela membina pemerangkap, anda akan menemuinya di dalam kampung itu (satu-satunya bangunan yang tidak akan kekal adalah Dinding, seperti dalam Travian: Legends). Apa lagi yang akan terjadi?  • Anda tidak akan dapat membina bangunan khusus untuk Hun di kampung ini, kerana kampung ini milik puak Gaul.
  • Anda akan dapat melatih askar, pemimpin dan peneroka Gaul.
  • Jika anda menghantar peneroka dari kampung itu untuk membuka kampung yang baru, kampung baru juga menjadi Gaul.
  • Jika anda menghantar pemimpin anda dari kampung itu untuk menakluk kampung lain, kampung yang ditakluki tidak akan menukar puak.
  • Jika anda menghantar pemimpin anda dari kampung itu untuk menakluk kampung Natar, kampung Natar yang ditakluki akan berubah kepada puak Gaul.


  Bagaimana pula dengan wira tersebut?


  • Wira anda sentiasa milik puak akaun, jadi dalam hal ini dia sentiasa Hun.
  • Jika anda menghantar wira ke kampung Gaul yang telah anda takluki dan membuatnya rumah baru wira tersebut, bonus wira anda akan menjejaskan askar Gaul jika dihantar dengan mereka pada bantuan, serbuan atau serangan. Tambahan lagi, jika wira memakai item askar Gaul, ini juga akan menjejaskan askar.
  • Jika kampung utama wira Hun adalah kampung Gaul, wira boleh mencari askar Gaul semasa dihantar mengembara.
  • Oleh kerana wira adalah milik akaun Hun dan sentiasa wira Hun, dia hanya akan menemui senjata Hun dalam pengembaraan.


  Bagaimana pula dengan askar?


  • Askar daripada puak berbeza milik akaun yang sama TIDAK BOLEH digabungkan.


  Sistem gabungan


  Dalam Travian: Path to Pandora, kami akan mengubah fungsi gabungan. Anda hanya boleh mempunyai gabungan yang terdiri daripada empat perikatan, yang bersambung antara satu sama lain.  Apakah maksud ini?

  • Perikatan A dan Perikatan B boleh bergabung; salah satu dari mereka akan menghantar permintaan kepada yang lain, dan yang lain akan menerima. Ini sama seperti dalam Travian: Legends.
  • Pada masa ini, Perikatan A juga mahu mempunyai Perikatan C dalam gabungan; permintaan gabungan perlu dihantar oleh kedua-dua Perikatan A dan Perikatan B, barulah Perikatan C dapat menerima.


  Apa lagi yang akan berubah?

  • Dengan sistem baru, anda hanya boleh menghantar sumber dan askar ke akaun, perikatan atau gabungan anda sendiri.
  • Tawaran awam dalam pasaran masih tersedia untuk semua orang melainkan anda menanda pilihan "hanya perikatan sendiri". Dalam hal ini, ia masih hanya tersedia untuk ahli perikatan.


  Statistik  Dalam Travian: Path to Pandora, kami akan mengeluarkan statistik "Tambah" dan menggantikan mereka dengan sistem baru yang menyediakan lebih banyak wawasan kepada pemain. Sistem ini adalah percuma dan tersedia kepada semua orang dalam akaun mereka.


  Di laman statistik, anda akan mendapati tab baru dipanggil "Am" dengan banyak maklumat yang kami berharap akan membantu anda menguruskan akaun anda. Maklumat ini hanya tersedia kepada orang yang mempunyai akses kepada akaun, termasuk pengganti.


  Apakah yang anda akan dapat melihat di sana? Banyak perkara – di bawah anda boleh mendapati beberapa butiran, tanpa memberi terlalu banyak maklumat:


  • Kemaraan dunia – dengan beberapa wawasan mengenai dunia permainan termasuk hari pelayan, akaun diaktifkan di dunia permainan dan pengedaran puak
  • Kedudukan sumber – dengan butiran serbuan, perdagangan dan pengeluaran berbanding perikatan anda sendiri dan seluruh dunia permainan
  • Kedudukan kekuatan kampung – kedua-dua untuk pertahanan dan serangan berbanding dengan perikatan anda sendiri dan seluruh dunia permainan
  • Kedudukan mata budaya– setiap hari dan berbanding dengan perikatan anda sendiri dan seluruh dunia permainan


  Ingin melihat lebih lagi? Maka lihatlah visual ini (sila ambil perhatian bahawa imej tersebut adalah pemegang tempat dan visual akhir mungkin berbeza ke setakat tertentu):

  Menyeimbangkan perubahan  Dalam Travian: Path to Pandora, anda boleh menggunakan satu karya seni setiap 24 jam (sama seperti bekas air).

  Dalam Travian: Path to Pandora, standard juga perlu diubah untuk berfungsi dengan gabungan.

  Kos pembinaan Kerja Air Orang Mesir telah meningkat dengan agak tinggi untuk memperbaik pengimbangan (lihat jadual terperinci di bawah)

  Bonus perikatan

  Untuk membuat bonus perikatan lebih berguna dan pemain lebih sanggup untuk menderma, kami telah mengubah bonus untuk Falsafah dan Perdagangan dan mengurangkan kos untuk 4 langkah pertama.  • Bonus pengeluaran mata budaya meningkat daripada 2% hingga 4% setiap tahap.
   Keupayaan
  • Saudagar meningkat daripada 20% hingga 30% setiap tahap.

  Dan di sini adalah perubahan kepada kos setiap tahap:  • Sumber diperlukan untuk tahap 1 dikurangkan kepada 1,200,000
  • Sumber diperlukan untuk tahap 2 dikurangkan kepada 5,600,000
  • Sumber diperlukan untuk tahap 3 dikurangkan kepada 17,100,000
  • Sumber diperlukan untuk tahap 4 dikurangkan kepada 51,200,000
  • Sumber diperlukan untuk tahap 5 akan kekal sama (153,600,000)
  Kos LAMA Kerja Air  Kos BARU Kerja Air  Ini mengakhiri ciri utama untuk Travian: Path to Pandora, di bawah ini juga anda akan mendapati jadual yang meringkaskan perbezaan antara Travian: Legends dan Travian: Path to Pandora.


  Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai mekanik permainan, sila ajukannya di forum dan jangan lupa untuk menyemak Q&A Livestream pada Khamis Julai 26 di Facebook bermula dari pukul 3:00 petang CEST, di mana Jake Pereka Permainan akan menjawab soalan anda SECARA LANGSUNG.


  Pasukan Travian anda

 • Apa Travian: Legends Travian: Path to Pandora  Umum
  Peta Rata 801 x 801 Eropah 401 x 401
  Wilayah-wilayah Tiada wilayah 87 wilayah yang boleh ditakluki
  Mata Kejayaan tidak Satu perikatan mempunyai >50% kawalan wilayah dan pemasa penamatan "pegangan" telah berakhir. Mereka boleh menggunakan kuasa artifak dan perikatan mereka mengumpul mata kejayaan. Mata kejayaan yang diperolehi oleh perikatan anda setiap hari boleh disemak di dalam gambaran keseluruhan wilayah
  Puak-puak 3 (Gaul, Teuton, Rom) 5 (Gaul, Teuton, Rom, Mesir, Hun)
  Bangunan puak Semua bangunan nampak sama bagi setiap puak Setiap puak mempunyai visual bangunan yang berlainan
  WoW ya tidak
  Tentera bergabung tidak ya
  Tentera dimajukan tidak ya
  Laluan dagangan Anda boleh membuat laluan dagangan ke kampung-kampung anda sendiri, kepada Keajaiban Dunia perikatan/gabungan anda dan kepada kampung-kampung yang mempunyai artifak di dalam perikatan/gabungan anda. Anda boleh membuat laluan ke kampung-kampung anda sendiri
  Bangunan pejabat dagangan Normal Kesan berganda
  Gelanggang latihan Normal Kesan berganda
  Slot bangunan Akaun Rom mempunyai satu slot bangunan tambahan Kampung Rom mempunyai satu slot bangunan tambahan
  Kapasiti gua dan kapasiti saudagar Setiap akaun mempunyai kapasiti gua dan kapasiti saudagar bergantung pada puak akaun. Setiap kampung mempunyai kapasiti gua dan kapasiti saudagar bergantung pada puak kampung.
  Pelayan tamat Pelayan tamat apabila Keajaiban Dunia yang dimiliki oleh seorang pemain itu atau seorang Natar mencapai tahap 100 Pelayan tamat selepas 200 hari
  Statistik "Plus" dan statistik am ada disediakan "Plus" dan statistik am telah dibuang dan satu halaman statistik percuma yang baru ada disediakan bagi pemain (lihat pos di atas ini).


  Artifak
  Nama Dipanggil artifak Dipanggil kuasa purba
  Ketersediaan Perlindungan Arkitek, Perlindungan Jeneral, Perlindungan Perisik, Perlindungan Tukang Masak, Perlindungan Pengajar, Perlindungan Pereka Hebat, Perlindungan Pengesan Api, Perlindungan Emas Palsu, Pelan Pembinaan Keajaiban Dunia Perlindungan Arkitek, Perlindungan Jeneral, Perlindungan Perisik, Perlindungan Tukang Masak, Perlindungan Pengajar, Perlindungan Pereka Hebat, Perlindungan Pengesan Api
  Menakluki Boleh ditakluk dengan memusnahkan perbendaharaan di dalam serangan dengan wira anda sekiranya anda mempunyai perbendaharaan yang cukup besar di kampung anda. Sebaik sahaja perikatan anda menakluki sebuah wilayah, perikatan anda akan dapat mengakses kuasa purba yang akan diaktifkan di dalam kampung yang mempunyai perbendaharaan yang cukup besar.
  Pengaktifan Ia diaktifkan secara automatik 24 jam selepas ditakluki. Ia perlu diaktifkan secara manual setiap 24 jam, kuasa purba yang sama boleh diaktifkan sekali sahaja bagi setiap ahli perikatan.
  Tempoh kuasa Aktif secara kekal. Ia perlu diaktifkan secara manual setiap 24 jam, kuasa purba yang sama boleh diaktifkan sekali sahaja bagi setiap ahli perikatan.
  Pengehadan kuasa Anda boleh menangkap maksimum 3 artifak, dengan hanya 1 artifak yang unik atau yang mempunyai kesan pada seluruh akaun. Anda boleh mempunyai lebih daripada 3 artifak di dalam akaun anda. Artifak mesti ditakluki dengan menakluki seluruh kampung yang menyimpannya.

  Hanya 3 artifak yang tertua akan menjadi aktif, dengan hanya 1 artifak yang unik atau yang mempunyai kesan pada seluruh akaun. Sekiranya terdapat 2 artifak dengan kesan seluruh akaun di antara 3 artifak tertua anda, artifak yang keempat tertua akan menjadi aktif.

  Pengecualian bagi tangkapan sendiri: Anda boleh menukar artifak di antara kampung akaun anda dengan wira, walaupun sekiranya anda mempunyai 3 artifak atau lebih.
  Semasa di Travian: Legends, artifak tersebut akan sentiasa aktif bagi kampung atau akaun yang memilikinya; tetapi kuasa purba di Travian: Path to Pandora perlu diaktifkan. Ianya boleh diaktifkan sebaik sahaja perikatan pemain mencapai >50% kawalan wilayah dan telah memegang wilayah tersebut selama 24 jam. Untuk mengaktifkan kuasa purba, seorang ahli perikatan hanya memerlukan perbendaharaan tahap 10 bagi kuasa purba dengan kesan terhadap kampung, atau perbendaharaan tahap 20 bagi kuasa purba dengan kesan terhadap akaun.

  Terdapat beberapa pengehadan secara semula jadi: Bagi setiap kampung, hanya satu kuasa purba boleh diaktifkan, dan bagi setiap akaun, hanya satu kuasa purba yang memberi kesan kepada seluruh akaun boleh diaktifkan. Oleh itu, sejumlah dua kuasa purba boleh mempengaruhi satu kampung.  Menakluki
  Kampung: Apabila anda menakluki satu kampung yang dimiliki oleh akaun milik puak lain, puak bagi kampung tersebut akan bertukar kepada puak akaun anda. Semua bangunan yang khusus bagi puak tersebut akan hilang. Apabila anda menakluki satu kampung yang dimiliki oleh akaun milik puak lain, puak bagi kampung tersebut akan kekal sama. Semua bangunan yang khusus bagi puak tersebut akan kekal, melainkan ianya dimusnahkan semasa ditakluki. Puak akaun anda akan kekal sama seperti pendaftaran anda.
  Natar. Apabila menakluki sebuah kampung Natar, kampung tersebut akan dimiliki oleh akaun anda dengan puak-puak di dalamnya. Apabila menakluki sebuah kampung Natar, kampung tersebut akan dimiliki oleh puak kampung penghulu.


  Pengasasan
  Di mana Tiada pengehadan Anda hanya boleh tinggal di wilayah yang mempunyai wilayah di sekelilingnya yang mempunyai lebih daripada 4,000 populasi. Terdapat beberapa wilayah yang anda boleh tinggal pada bila-bila masa (wilayah pusat).
  Kampung Apabila membuka satu kampung yang baru, kampung tersebut dimiliki oleh puak yang sama dengan akaun tersebut. Apabila membuka satu kampung yang baru, kampung tersebut dimiliki oleh puak kampung bagi orang yang membuka kampung tersebut.


  Pengembaraan dan item wira
  Item wira Memakai item daripada puak lain tidak akan mempertingkatkan unit anda. Memakai item daripada puak lain akan mempertingkatkan nilai unit daripada puak tersebut di dalam kampung semasa.
  Item dalam pengembaraan Wira anda hanya boleh menemui item bagi puak akaun tersebut. Wira anda hanya boleh menemui item bagi puak akaun tersebut.
  Askar dalam pengembaraan Wira anda hanya boleh menemui askar bagi puak akaun tersebut. Wira anda boleh menemui askar daripada puak dia semasa dia memulakan pengembaraan tersebut.
  Standard Item standard wira mempengaruhi pergerakan askar di kalangan ahli perikatan. Item standard wira mempengaruhi pergerakan askar di dalam gabungan.


  Menyeimbangkan perubahan
  Hasil Seni Anda boleh menggunakan hasil seni tanpa apa-apa pengehadan masa. Anda boleh menggunakan satu hasil seni setiap 24 jam (sama seperti bekas air).
  Kerja Air Tidak wujud kerana tiada orang Mesir. Lihat perubahan di dalam pos di atas ini.
  Bonus-bonus Persekutuan Tiada perubahan Lihat perubahan di dalam pos di atas ini.


  Gabungan
  Saiz Setiap perikatan boleh memasuki maksimum 3 gabungan yang berlainan. Setiap perikatan boleh memasuki satu gabungan yang terdiri daripada maksimum 4 perikatan (lihat butir-butir di dalam pos di atas ini).
  Bantuan Pemain boleh membantu mana-mana kampung. Pemain boleh membantu diri mereka sendiri, perikatan mereka dan setiap perikatan di dalam gabungan yang sama.
  Hantar sumber Pemain boleh menghantar sumber kepada mana-mana pemain yang lain. Pemain boleh menghantar sumber kepada diri mereka sendiri, perikatan mereka dan setiap perikatan di dalam gabungan yang sama. Tawaran di pasar tidak terikat dengan pengehadan ini.