Book of Wisdom #2 - The Secret Library

 • Még mindig emlékszem azokra az időkre, amikor fiatal voltam, szép és elég naiv. Szeretettel nézek vissza az egyik ilyen emlékre, különösen a nem-törődöttség azon idejében, melyben ma is élek: Egy hatalmas terem közepén álltam, és sok ember távolról nézett rám, tétovázva, hogy közelebb kerüljenek. Ez nem csoda, mivel hat őr biztonságban tartott engem mindenkitől, aki túl kíváncsi volt. Mindenki megpróbált kézbe venni engem. De nem tartoztam senkihez.

  A legnagyobb dicsőségem azon napjai már rég elmúltak. Be kell vallanom, alig hiányzik az az idő. Őszintén szólva, sokkal jobban szeretem a jelenlegi helyzetet, amikor sok testvérem vesz körül.


  Nyugodt hangon beszélgetünk egymással. Mindenre emlékszünk. Soha nem felejtjük el a tényeket. Ismerjük a múltat. Megjósolhatjuk a jövőt. Végül, de nem utolsósorban, a virtuózan is hazudhatunk.


  Hallottam, hogy néhány ember a bölcsességek könyvének hív minket. Ritkán van olyan név, amely kevésbé megfelelő.


  - Bölcsességek könyve? Hogyan juthatott ez az eszükbe? - A jobb szomszédom, a „Külföldi látogatók által írt vicces történetek a Travian fővárosáról”, szarkasztikusan jegyezte meg: - Először hülye dolgokat írnak az oldalainkon, majd bölcsességek könyvének hívnak minket!


  Régi, rosszkedvű társam, „Gall háború kommentárjai” erre nem válaszolt. Az utolsó vitájuk óta, amikor a „Vicces történetek” megkérdőjelezték azok megbízhatóságát, mint a Gallia forrását, a bal szomszédom folyton hallgatott. Hogyan kérdőjelezhet meg egy hülye viccgyűjtemény valamit, amit maga Julius Caesar írt?


  Három másik szomszéd, akik az út mentén éltek, a „Mecanica”, a „Pneumatica” és az „Automata” nővérek, csak felsóhajtottak, várva ezzel a végtelen vita következő fordulóját. Általában közel álltak egymáshoz, mert úgy tűnt, hogy a többi könyv nem érti meg nagyon specifikus tudományos beszélgetéseiket.


  - Mellesleg, - úgy döntöttem, hogy megszakítom a feszült csendet, - ma hallottam, hogy az emberek megemlítik, hogy újabb összejövetelt szerveznek itt. Olyan lesz, már két alkalommal. A távoli országok nagykövetei jönnek a Travian fővárosába beszélgetni A birodalom jövőjéről. Sok dolog megváltozott az előző óta eltelt évek alatt, a megbeszélések alapján, és most itt az ideje, hogy új ötleteket gyűjtsünk! Hát nem fantasztikus?


  A negyedik és a legidősebb testvér, „Metrica”, aki alig vett részt a rendszeres esti beszélgetéseinkben, hirtelen felém fordult.


  - Kíváncsi vagyok - mondta végül, és kényelmetlenül éreztem magam, amikor észrevettem őszinte érdeklődését. - Mindig részt veszel minden beszélgetésben, de még soha nem hallottuk, hogy mi íródik benned, „Shiny”. És soha nem látjuk a nevedet a borítón. Miért van az, hogy az elmúlt évszázadok során soha nem fedtél fel egyetlen tényt sem magadról ?


  Ó, nem, és ismét nem! Ez volt az egyik kérdés, amelyet mindig féltem hallani. Ezért rengeteg időt töltöttem azzal, hogy természetesnek hangzzon a felelet.


  - Elfelejtetted, „Metrica”. Már sokszor mondtam neked. - Hozzáadtam egy kis meleget a szokásos hangtalan hangomhoz, és megpróbáltam a lehető legbarátságosabbnak hangzani. - Én nagyon unalmas könyv vagyok. Mint láthatod, az embereket nem érdekli az, ami az én oldalaimon található.


  Ez igaz volt. Évről évre, évtized után évtized után az öreg könyvtáros volt az egyetlen, aki levett a polcról. Megtisztította a fedelet, letakarította a port a rólam, de valójában soha nem is megpróbálta feltörni a kódot a kapcson, amely az oldalakat összezárva tartotta.


  Ha csak megpróbálta volna, nagyon meglepődött volna.