🏅 Play like a Pro! - Játsz úgy, mint egy Profi!


 • A siker kulcsa a Travian:Legends-ben a legjobb harcossá váláshoz: az ismeretek és a stratégia. Most Titeket hívunk, nagy harcosok, hogy tanítsatok bennünket: hogyan kell meghódítani a térképet, és hogyan kell a csatában a nyerő oldalon lenni.

  Mutasd meg nekünk az utat, és mi követjük a nyomdokaidat a nagysághoz!


  Oszd meg velünk a legjobb tippeket, amelyek az új játékosok számára hasznosak lehetnek képességeik fejlesztésében. Minden hónapban a kiválasztott tippek (nincs maximális korlát) 10 arany jutalmat kapnak.

  A tippedet a közösségi média csatornáink tartalmának létrehozásához használjuk majd, és tartalmazzák majd a játékos neved.


  Kérjük, hozzászólásonként 1 tippet írj, hogy könnyebben követhessük őket.


  Oszd meg bölcsességed!


  Általános információ:


  Kezdés:

  2020.03.18. 10:00 GMT+1

  Vége:

  2020.12.31. 10:00 GMT+1

  A nyertesek kihírdetésre kerülnek:

  Minden hónap végén

  A nyertesek kiválasztása:

  Minden értékes tipp jutalmat kap

  Nyeremény:

  10 Arany

  Megjegyzés: 10 alkalommal vehetsz részt, de csak az értékes tippek kerülnek jutalmazásra, szóval válassz meggondoltan

  Kupon érvényessége:

  Magyar szervereken

  A kuponok érvényességi ideje:

  2021.12.31.

  Szükséges információk:

  Mindig add meg a játkosneved és a szervert, ahol játszol.


  Fontos!


  Ha válaszolsz erre a szálra és részt veszel a versenyen, akkor engedélyezed számunkra, hogy az általad létrehozott tartalmat felhasználjuk az összes Travian: Legends platformon végzett tevékenységre, beleértve a blogot és a Facebook oldalt is.

 • Ha valamit csinálsz, akkor azt maxon, ha nem megy, de azért elpötyögsz, legalább ne siránkozz és hisztizz ha a szomszéd fűje zöldebb.

  De komolyra véve, egy gyakorlott türelmes játékos társaként lehet a legtöbbet tanulni, aki “végig vezet” egy szerveren.

 • Egyetértek az előttem szólókkal: a legtöbbet egy tapasztalt játékos acctársaként tudtok tanulni. Ahhoz, hogy profi legyél, profitól kell tanulni, nincs mese. Ez azonban nem könnyű, mert ha eredményeket és előzetes tapasztalatot a "leendő mentorod" nem is vár Tőled, de aktivitást, tenni akarást, erős motiváltságot biztosan... Na persze azt is, hogy az alapokkal tisztában légy.

  Már egy korábbi topicban összeszedtem, de örülök, hogy lett ennek egy dedikált szál, így - talán magamtól lopni nem plágium - bemásolnám egy korábbi posztomat, kicsit kiegészítve.

  A poszt kezdő játékosoknak szól, nem szentírás, csupán a saját gondolataim, én így játszom (illetve ezek az alapok). Ha kérdés van, kérdezzetek bátran!

  Akkor, kezdjük az elejétől...


  1. Regisztráció, kezdeti fázis

  Regisztrálni ha teheted, a szerver indulása utáni leghamarabb időpontban tedd meg. Ha megfelelően építkezel (hamarosan kifejtem), nem maradsz le az élbolytól, így sokkal könnyebben be tudsz jutni az égtájad prominens klánjába, ami ugye a cél, ha nem csapattal érkezel. Ilyenkor még akár összeszokott csapatokba is bekerülhetsz, míg pár nap késéssel és lemaradással erre csökken az esély.

  Miután regisztráltál, egyből kezdj a Küldetések végigjátszásával. Ez a rész viszonylag nagyobb aktivitást követel, de a fontosabb részei pár óra alatt lezavarhatók. Ebben a fázisban a cél a minél hamarabbi település, a második falu lerakása, így két dologra kell igazán odafigyelned: nyersanyag termelés és kultúrpontok. A küldetések nagy része olyan, hogy ha teljesíted (például építs rezidenciát), akkor a jutalommal együtt pozitív lesz a nyersanyag mérleged, ezért fontos követni azokat. Amíg pozitív a mérleg a jutalmakban, addig azt csináld, majd ha elfogytak ezek a küldetések, folytasd a nyersi mezők építését. Mivel a küldetések között van a Malom épület építése, ezért én ökölszabályként a búzamezőket egy szinttel magasabbra húzom, mint a többi mezőt, és így általában szerver szinten is jó helyen helyezkedek el a nyersanyag ranglistán. Ehhez viszont kell némi arany az elején (egy 250-es pakk elég szokott lenni) a búza átváltása miatt, ha ez nem opció, akkor mehet az építés más elosztásban is. A nyersanyag termelőket a településig érdemes 5-ös szintig fejleszteni, majd a rezidenciát 10-esre. Fontos ezzel párhuzamosan kultúrpontot adó épületeket fejleszteni. Mivel itt minden pont számít, ezért az alapok (akadémia, rezi, követség, stb..) után jó stratégia lehet egy rejtekhely kiépítése, majd utána a fennmaradó helyekre 1-es szintű rejtekhelyet építeni. Ezek olcsók, és adnak 1 kultúrpontot, ami az elején nagy érték. A lényeg, hogy ki kell számolnod, hogy mikorra lesz meg a nyersanyagod a 3 telepesre, és úgy kalkulálni, hogy akkorra a kultúrpontod is összejöjjön az alapításhoz. Ha ez a kettő nem metszi egymást, nincs baj, ha a fentiek szerint csináltad az accot, értelmes, vagy kicsit az átlagnál jobb időben alapíthatsz.

  Kiegészítésként: a napi jutalmakra nagyon figyelj oda, hogy mindig felvedd azokat! Ez a felső sávban az Üzenet menüpont melletti Naptár ikon, közepén egy Q-val... A napi jutalmakból a 25 pontost el kell érned a elején minden nap, mert nyersin kívül kultúrpont is lesz benne.

  Hős tapasztalat: a hősöd kalandok és a napi jutalom végett fejlődni fog, szintet lép. A támadó erejére én maximum 2 pontot adnék, a maradékot pedig a nyersanyag termelésére. Támadó és védő bónusz attributumaira ekkor egy pontot se adj. Lesznek mások, akik ettől eltérően játszanak, és a hőssel az oázisokat ütve, alap katonákkal azokat kifosztva hatékonyabbak lehetnek, mint az én módszeremmel. Ezt a játékmódot kezdő játékosnak nem ajánlanám, mert rengeteg szimulációval, kalkulációval jár, és az általad kiütött oázist a szomszédaid is rabolhatják, tehát könnyen negatívba csúszik a nyersanyag mérleg. Ha a hős meghal, annak újraélesztése nyersibe kerül (és időbe). Az oázisok kiszámíthatatlanok lehetnek azért is, mert például a jelenlegi speeden olyan gyors ütemben teremtek újra az állatok, hogy kihívás volt őket leszedegetni, az elején pedig nagyon nem jó, ha katonákat (és így nyersit) veszítesz ezzel. Azt hiszem valamikor levezette valaki, hogy miért érdemes mégis a hőst csiszolni az oázisokon, de mivel én nem szoktam az elején, hátha majd valaki jobban elmagyarázza...

  Milyen klánt válassz: értelemszerűen az égtájadon jelen lévő klánokból válassz. Mielőtt jelentkezel azonban, vess rájuk egy pillantást a statisztikában: hány főből áll az acc? van elvárás a jelentkezésnél, vagy bárkit felvesznek? Hogy állnak a heti TOP10-ben? Itt főleg a Feltörekvő és a Rabló számít az elején. Ha egy klán gyanúsan kevés játékosból áll, vagy éppen sokból de mégis le vannak maradva a fejlődésben, akkor érdemes passzolnod. A cél megtalálni a régió legerősebb szövetségét, így a kezdővédelem lejárta után sem kell attól félned, hogy farmosítanak. A kis klánok általában félnek az erősebbektől, így ha jó csapatba tartozol, az egész égtájon biztonságban lehetsz.

  Végezetül: katonák. Többen írták felül, hogy kezdj el védőket gyártani az elején. Én határozottan úgy gondolom, hogy NE gyárts katonát, főleg ne védőt, mert nem éri meg! Ha nem használod rablásra (márpedig az elején az oázisokon kívül mindenki kezdővédelem alatt áll), akkor full kidobott nyersi, ami ráadásul a búzádat zabálja, a termelésedet csökkenti. Nagyon sok kezdő játékos pont a katona gyártás miatt marad le nagyon, mert az csak nyersi befektetés, miközben semmi hasznot nem nyújt Neked, ha nem használod. Ha lejár a kezdő védelem, akkor pár katona nem fogja megállítani a támadóidat, egyszerűen a tapasztalati pont miatt sportból le fogják azokat vágni hőssel...

  Az elején nem kell olyan támadástól tartanod, ami a nyersanyagod ellopásán kívül más kárt tudna neked okozni. Ezért katona helyett védekezz rejtekhellyel. Amennyiben a fenti módszer szerint játszol, lesz belőlük jó pár... Arra kell csak figyelned, hogy a rejtekhelyed kapacitása körülbelül vagy teljesen lefedje a raktárad kapacitását. Gallként ezt pofon egyszerű elérni. Ha nem tudnak tőled rabolni, az elején garantáltan nem lesz támadód.

  Ha mindent jól csinálsz, még kezdővédelem alatt tudsz alapítani. Sok sikert ehhez!


  2. Település, második falu fázis

  Elsőként: hova érdemes alapítani? Felmerült, hogy kezdőként érdemes lehet a peremvidékre költözni, akár több mint 100 mezőre a kezdőfaludtól. Szerintem ez mégsem annyira kezdő barát ötlet, hiszen ha a kereskedőknek több órát kell sétálni ahhoz, hogy a kezdőfaludból támogatni tudd a másodikat, azzal szintén le fogsz maradni. Ellenben, ha a fentiek szerint sikerült erős szövetséget találnod (ami a jó ütemű települési stratégiád miatt jó eséllyel sikerül is), simán mehetsz akár a közelbe is. Szokás a második falut 15 búzás faluba alapítani. Mielőtt Te is ilyet választanál, fontold meg: mennyi aranyat tudsz szánni a játékra? A 15 búzás falu búzán kívül szinte semmit nem termel, viszont a summa nyersanyag termelése nagyságrendileg nagyobb lehet más felosztású falunál, ezért a top játékosok kivétel nélkül ilyenbe alapítanak. A termelésen kívül azért is vágyott az ilyen falu, mert nagy sereg ellátásához ugye sok búza kell...

  Mivel a 15 búzás faluban jobbára csak búzád lesz, ezért folyamatosan NPC kereskedőt kell használnod a haladáshoz, ami ugye váltáskor 3 aranyat levon.... Kezdőknek talán jó opció lehet a 9 búzás falu is, ahol egy kicsit jobb a nyersanyag arány, kevesebbet kell rá költeni.

  Választáskor nagyon fontos tényező az, hogy a faluhoz milyen oázisok tartoznak. Minél nagyobb bónuszt adó oázisok csatolhatóak a búzafaluhoz, annál értékesebb. A legértékesebb a 150%-os 15 búzás, amiből viszonylag kevés van, ezért nagy is a harc érte. Kezdőként ilyet semmiképpen sem javaslok, mert könnyen konfliktusba kerülhetsz miatta egy tapasztaltabb játékossal.

  Amennyiben aranyklubot használsz (a 100 arany úgy gondolom bőven megéri), a Búzakereső funkció sokat tud segíteni Neked a megfelelő falu kiválasztásában. Ha Te nem engedheted meg, kérd meg valamelyik klántársadat, aki használ, hogy keressen Neked egyet!

  Természetesen nem kötelező 15 vagy 9 búzást alapítani második faluként, nyugodtan kísérletezz, ha van kedved. Hogy pontosan milyen falu éri meg Neked nyersanyag szempontjából, a következő alkalmazás a segítségedre lehet: http://travian.kirilloid.ru/villages_res.php

  Fontos: a hagyományos (tehát nem ókori európai) szervereken a térkép közepén van egy szürke zóna. Itt számos 150%-os búzás lehet, és itt találhatók a Világcsoda falvak is a Natar tulajdonában. Bármennyire is kecsegtető a sok, dupla értékű oázis ebben a zónában, kezdőként semmiképp se települj ide! Ha itt alapítasz falut, a Natar több hullámban meg fog támadni, és csak egy speciális építkezési sorrenddel tudod megakadályozni, hogy ne pusztítsa el a faludat (kivédeni ebben a fázisban esélytelen). A másik hátránya kezdőként a zónának, hogy az itt alapított falvak nem termelnek kultúrpontot egyáltalán! Arról nem is beszélve, hogy a centrum az égtájak találkozási helyén van, ahol más égtáj klánjai (akik ellenfeleid lesznek) könnyebben el tudnak érni, mintha az égtájad közepe felé terjeszkedsz.


  Ha sikeresen települtél, nincs más dolgod, mint az új falut minél hamarabb önműködővé tenni. Ebben az időben a kezdőfalvadból érdemes minden nyersit átpiacozni az új faluba, amíg annak a termelői nem érik el a kezdőfalu szintjét. Onnantól húzhatod mindkét falu termelését párhuzamosan. Természetesen, mint az elején, itt is a maximális nyersanyag / idő elérésére törekedj, katonát ebben a fázisban sem kell még csinálnod. A szerver más játékosai sem katapultok fejlesztésével lesznek elfoglalva...

  MIután a kezdőfalut maxoltad, és nincs feltétlenül szükség a nyersanyagára (mivel a második falud termelése már elegendő az önellátásra), elkezdhetsz védő sereget építeni a kezdő faludban. Általában az elérhető búzakapacitásig szokás a védőket itt gyártani, ezek később jók lesznek alapvédelemre, vagy néhány agresszor megfogásához.

  Fontos: a cél a fejlődési szakaszban itt is a Nyersanyag és a Kultúrpont! Miután elég magas a termelésed, építsd ki az Akadémiát 10-es szintre, majd építs Tanácsházát! A jövőben a nyersanyagodat úgy kalkuláld, hogy eleinte a Kis Ünnep majd később a Nagy ünnnep folyamatosan tudjon menni minden falvadban. Az elérhető oázisokat használdd ki a kezdőfalvadban is, legalább egy 10-es szintű hősök háza és egy oázis simán bele tud férni.

  Katona gyártás: amennyiben offenzív játékot játszol, a következő oldal lehet segítségedre: http://travian.kirilloid.ru/off_calc.php

  Ezen az oldalon ki tudod számolni, hogy egy bizonyos Kaszárnya / Istálló / Műhely szint mellett naponta hány katonád készül el, és ezek pontosan mennyi nyersanyagba kerülnek. Én azt javaslom, hogy mielőtt belekezdesz a sereg építésbe, érdemes a főfaluban a termelést annyira fejleszteni, hogy a fenti gyártó épületekben folyamatos lehessen a gyártás. Az ereklyék érkezéséig sok idő van, és a legtöbb támadó nem kockáztatja a seregét ebben a fázisban, ezért nyugodtan szánd rá az időt egy erős és stabil infrastruktúra kiépítéséhez, mielőtt harci üzemmódba állnál!


  3. Újabb falvak alapítása, seregezés

  Ahogy a főfalvaddal haladsz, és a fentieknek megfelelően folyamatosan ünnepelsz is, hamarosan újra lesz Kultúrpontod új falu alapításához. A falvakat szokás a főfalu mellé alapítani, amennyiben a második (búzás) falud a főfalvad, így terjeszkedj annak közelébe. Fontos szempont lehet az új falvak alapításakor a leendő faluhoz elérhető oázisok mennyisége és fajtája. MIvel több féle falu létezik, ezért például egy Elhagyatott oázis 4-5-3-6 típusú falut érdemes

  egy vagy több agyag bónuszt adó oázis elérhető közelébe alapítani. Ha odafigyelsz ezekre a bónuszokra, akkor egy nagyon szép össz termelés érhető el.

  A falvak funkcionalitását is érdemes figyelembe tartani: minden falu feladata a nyersanyag és kultúrpont termelés. Vannak azonban speciális falvak, amiket már az alapítás pillanatától érdemes megadott koncepció szerint építeni. Ebből kettőt említenék: a sereges falu és az úgynevezett NPC falut.

  A sereges faluban a cél a sereggyártás maximalizálása. Sokan a sereg gyártására a főfalut használják, ám a főfaluban nem lehet Nagy kaszárnyát és Nagy istállót építeni. Ezekben az épületekben a normális épületekhez képest dupla nyersanyagért tudsz katonát gyártani, viszont egy megfelelő termelés mellett a nyersanyag jelentősége kevesebb lesz, mint az időé. Fontos, hogy a Nagy gyártókat csak akkor indítsd be, ha a gazdaságod engedi! Mindenképp feltétel, hogy a normál gyártó épületekben már nehézség nélkül 0-24-ben menjen a gyártás.

  A sereges faluban szokás palotát építeni. Sok kezdő rosszul tudja, de palotát nem csak a főfaluban lehet építeni, hanem bármelyik faluban, de csak egy lehet összesen az accountban. Tehát érdemes a főfalud helyett a sereges faluban építeni Palotát, hogy ott a sereged mellé 3 foglaló egységet (például római esetén szenátort) tudj képezni. Ez azért fontos, mert falu foglalásnál nagyon sokat jelent, hogy egy támadással a lehető legnagyobb hűség csökkentést elérd. Klán szintű offenzívánál a 3 foglaló a sereg mellett elengedhetetlen. Éppen ezért a sereges faluból sose alapíts falut, illetve ha egy olyan falut nevezel ki seregesnek, ahonnan már alapítottál, akkor egy másik falvadban gyártott foglaló egységgel foglald át a sereges faluhoz tartozó falut vagy falvakat! Hogy mely falvakat alapítottál egy adott faluból, azt a Rezidencia / Palota épületre kattintva, a Kiterjedés menüpontnál láthatod. A lényeg, hogy a Sereges falunál ez üres legyen. Ennél a falunál fontos az is, hogy megfelelő mennyiségű raktár és magtár legyen nagy búzafogyasztású sereg ellátásához, illetve legyen Gyakorlótér, minél magasabb szinten.

  Az NPC falu pedig olyan falu, ahol a raktár és magtár kapacitást közelíted a maximális felé. Itt tehát szinte csak magtár és raktár szükséges, illetve az ereklyék utántól cserélni nagyraktárra, nagymagtárra. Ha a főfalud rengeteg búzát termel, ebbe a faluba átpiacozva, lényegesen kevesebb NPC (és így anyagi) ráfordítással el tudod látni az accodat.  4. Végezetül

  - Ha a termelésed biztos lábakon áll, törekedj arra, hogy minden falvadban 0-24 menjen a nagy ünnep!

  - Ha a termelésed már egy sereges falut nagy gyártókkal együtt tud pörgetni 0-24-ben, érdemes újabb sereges falut alapítani!

  - Ahol sereg gyártás történik, abban a faluban a Kovácsműhelyben fejleszd fel az egységek fegyvereit és páncéljait 20-as szintre!

  - A sereget, amelyet gyártottál használd, rabolj velük! A farmlista építésénél vedd figyelembe, hogy a rablásaid pozitív nyersanyag mérleget eredményezzenek, tehát olyan helyre ne járj rabolni, ahol egységet buksz. Javasolt az inaktívak farmolása, egy bizonyos sereg méretnél pedig a Natar falvak farmolása, itt viszont oda kell figyelni, hogy megfelelően erős csapatot küldj, hogy ne legyen veszteséged.

  - A napi küldetésekre a játék végéig figyelj oda. A 100 pontos küldetések jutalmai nagyon értékesek, érdemes minden nap elérni ezeket, ha lehetséges.


  5. Kiegészítések

  - Támadó játékosoknak: a játék középső szakaszában, amikor már stabil infrastruktúrád van, a képző helyek (kaszárnya, istálló, stb...) már teljes időben működnek, készül a fősereg... Nagyon fontos, hogy az egységeteket ne hagyjátok éjszakára a faluban és véletlenül se rejtegessétek oázisban azokat! Speed szerveren ez különösen veszélyes, ahol éjjel akár 1 óra alatt is meglephet az ellenség, és így sok hét munkáját tüntetheti el. Ha acctársakkal és helyettesekkel együtt sem tudjátok lefedni az időt úgy, hogy akár óránként benézzen valaki az accba, akkor inkább küldjétek el a támadósereget egy falvatokra, vagy esetleg klántárs falujára (farm és natar is működhet, de abban már van rizikó), úgy, hogy akkorra érjen haza, amikor már biztosan tudsz rájuk figyelni (például reggel). Főfalvas seregeknél ezt a problémát a seregmentő megoldja, ám főfaluban nem építhető nagy kaszárnya és nagy istálló, ezért jó eséllyel nem főfalvas sereget szeretnétek... Kezdő játékosoknak, akik megengedhetik a seregmentőt, persze ajánlott főfalus seregezés.

  - Romboló egzségek és kémek páncélzata: nem csak a gyalogos és lovas egységek, de a faltörők, katapultok és a kémek fejlesztése is javasolt a kovácsműhelyben. A katapult és a faltörő ezáltal erősebb rombolásra képes a támadópont növekedésen kívül. A kovácsműhelyben fejlesztett kém hatékonyabb lesz a kémlelés során. Ez a játék leírásában nincs explicit leírva, ám a harc szimulátor és a gyakorlat is alátámasztja


  A játék persze ennél sokkal több, rengeteg módon lehetsz sikeresek, rengeteg aspektus van, ha felmerül valami kérdés vagy érdekes szál, amit ebben a posztban nem érintettem, akkor arról is szívesen beszélek.

  𝖁𝖊𝖗𝖚𝖒, 𝖘𝖎𝖓𝖊 𝖒𝖊𝖓𝖉𝖆𝖙𝖎𝖔, 𝖈𝖊𝖗𝖙𝖚𝖒 𝖊𝖙 𝖛𝖊𝖗𝖎𝖘𝖘𝖎𝖒𝖚𝖒


  𝕲𝕺𝕷𝕯 𝕵𝖚𝖌𝖌𝖊𝖗𝖓𝖆𝖚𝖙 𝕮𝖔.

 • Szinte teljesen egyetertek Alkimistaval, de azert hozzatennem, hogy o elsosorban a gyors szerverekhez (3x) irta a meglatasait, mig azert egy lassu szerveren 5-os mezokkel igazi kinszenvedes lenne lerakni akar csak a masodik falut is.. oda ugyanis teljesen mas strategia kell, velemenyem szerint egy aktiv german tamado maximum buzakat huz egy lassu szerveren es folyamatosan farmol, hogy tudjon unnepelni is es mihamarabb telepulni.. oazisokat, inaktivokat.. (nagyikat,mamikat,gagyikat)

 • A Travianban, mint minden MMO (nagyon sok szereplős online) játékban, három olyan erőforrás van, amit a játékos hoz magával:


  - aktivitás

  - a mikrotranzakciók használata (a játékban arany)

  - tudás


  Előrebocsájtom, hogy nem tudom megítélni, melyik fontosabb, nem tudok fontossági sorrendet sem megállapítani. Csak amennyire tudom, részletezem.


  Arany


  Van az a régi hiedelem, hogy a világ négy elemből áll: tűz, víz föld, levegő. De van egy titkos, ötödik elem is, ennek általában még neve sincs. Ezt azért írom, mert a játékban az arany tekinthető az ötödik erőforrásnak (a fa, agyag, vas és búza mellett), a termelési bónusz +25%-a révén. De az arany hatása nem csak ennyi, sok mást is tud. A fenti hiedelemben, az ötödik elem uralja a többi négyet, a játékon belül ez ugyan nem igaz, de közel áll ehhez is. (Lehetne mondani, hogy NPC, de nem csak erre gondoltam.)


  Aktivitás


  Minél többet vagy, annál kevésbé tudnak meglepni. De ez csak egy része a dolognak. Az e-sportban szereplő RTS-eknél (valós idejű stratégia, ez is igaz a Travira) szerepel egy mérőszám: klikk/perc - ezekben a játékokban a magasabb ilyen érték általában erősebb játékot is jelent. De a stratégiai játékokban fontos az időzítés is.


  Az aranynak rengeteg olyan felhasználási módja van, ami képes növelni az aktivitást úgy, hogy maga a játékos nem fordít rá több időt.


  Az MMO-kra jellemző, hogy nem mindig vagy a gép előtt. A valós aktivitás része az az időszak is, amikor fizikailag nem ülsz a játék előtt (nem vagy bejelentkezve), de akkor is a játékon pörögsz. Ilyenkor gondolod ki, mit csinálj, mikor legközelebb belépsz, illetve a stratégiádat is csiszolgatod.


  Tudás


  Annak ismerete, hogy mi mit csinál a játékban, annak milyen hatása van a játékmenetre. A rengeteg súgó ellenére, ez azért rejtve marad, úgy kell kitapasztalni. (Nem kell okolni emiatt a fejlesztőket, ez általánosan jellemző mind az MMO-kban, mind a stratégiai játékokban.) Ezeket a játékosoknak úgy kell kitapasztalni, és ezekre építeni a saját stratégiáját.


  A tudás határozza meg, hogy a rendelkezésedre álló aranyat, és aktivitást mennyire használhatod ki. Mind a kettőt el lehet pazarolni, de lehet optimálisan is felhasználni. Ez a lényege a tudásnak: az optimalizáció.


  A Travian egy kiérlelődött játék: a játékosoknál felhalmozódott tudás ma már akkora méretű, amit önerőből senki sem képes néhány ciklus alatt összeszedni. De azoknak a játékosoknak, akik képesek az átlagosnál több (vagy inkább: sokkal több) aranyat (kb 600/szerver) és aktivitást (huh, erre nem tudok mit mondani, talán 40 óra/hét, normál sebességű szerveren), annak Alkimista leírása sokat segíthet.

 • Sziasztok,


  az én tippem a kezdő játékosoknak, nyersanyagvédelem céljából hogy az elején mikor támadják őket és nincs elég rejtekhelyük, akkor legalább legyen minél magasabb szintű piacuk.


  Én azt szoktam, hogy amíg gyűjtöm a nyersanyagot, és persze sokat vagyok online, ha támadás, fosztogatás közeleg, akkor, hogy ne legyen veszteségem:


  kiteszem piacra a többlet nyersanyagom és gyorsan egy építkezést indítok ami úgy használja/ emészti a nyersanyagom, hogy abból legyen a legdrágább amiből épp rejtekhely feletti többletem van.

  Persze némi gyors számolgatást igényel, hogy miből milyen arányban maradjon nyersanyag. és ha még mindig van "felesleg" akkor a támadás beérkezése előtt "sereget" gyártok.


  Így minimalizálhatjuk a veszteségeinket. illetve ha nem is lesz veszteségünk, de mégsem arra költjük a nyersanyagot amire eredetileg terveztük, még mindig jobb, hogyha legalább sereget gyárunk, mert az később még jól jöhet.


  Illetve nem mellékes, ha párszor megtámadnak, és látják, hogy nem járnak sikerrel, akkor egy idő után már meg sem fognak támadni. Persze ehhez, ez mellett némi kommunikáció sem árt. jelezni a támadónak, hogy most is online vagyok, és diplomatikusan jelezni, hogy mennyire, hogyan óvom a nyersanyagot. be fogja látni, hogy a kezdeti támadásokat át fogja csoportosítani inkább más falura ahonnan ténylegesen is tud majd farmolni/ rabolni.

 • Ajánlanám még a kezdőknek az elején mikor a szabad oázisokat "farmolják", hogy küljék el a hőst is 1 db ketreccel "megpakolva" de csak 1 db.


  Van, hogy mire odaér a seregünk az oázishoz addigra újra vannak benne vadállatok.


  Ha van nálunk legalább 1 db ketrec akkor nem harcolunk, hanem egy állatot fogjul ejtünk ha rablásként megyünk oda.


  Viszont ha nincs állat szimplán elhozzuk a nyersanyagot amit tudunk. Ha nem viszünk ketrecet akkor sok esetben a hős is akár meghal főleg az elején, de a sereg újra előállítása aki ott veszik az is "drága"


  ezzel az 1 db ketreccel viszont minden veszteséget meg lehet úszni.

 • Sziasztok.


  Szerintem a legfontosabb a korai rajt, vagyis egy frissen induló szerverre való regisztráció. (Nekem ez a második szerverem)


  Mivel én arany nélkül játszom, így a korai rajt adta előnyökkel jár az, hogy mégis aranyhoz jutok. (A hős kalandozásaiból eladott tárgyakból, igaz ez két élű fegyver, lassabban fejlődsz pl kevesebb lesz a támadó erőd és kevesebb megy a nyersire, de az összeszedett aranyból összejöhet egy aranyklubb ami magas rejtekhelyel kifizető lehet)


  A második legfontosabb a diplimácia.

  Merjünk ráírni a körülöttünk lévőkre, kössünk mnt-t. A "nagyobb" játékosok hidjétek el kompromisszumképesek, nem mindenki az igaz, de ha közlitek velük, hogy újak vagytok és szeretnétek kicsit bontogatni a szárnyatokat békén fognak hagyni.


  Harmadikként a napi jutalomat említeném meg. Ez is kicsit lassú fejlődést eredményez, de a +25% termelés jól jön. Igaz ez a masodik falu után megy gördülékenyebben, de fontosnak tartom a használata álltal nyújtott pluszt.


  Negyedikként az előbb említett második falu. Itt is két lehetséges eset jöhet szóba.

  Amennyibe a kezdő falud körül jóba vagy a szomszédokkal és egy korrekt klánba sikerült megtelepedned akkor a masodik falu közel legyen az elsőhöz, így gyorsabban fog menni az építkezés, fejlődés. Viszont ha nem úgy alakul akkor a kiköltözés jön, amihez nagy segítséget nyújt az aranyklubb. Kiköltözés esetén ha a második falud életképessé nőtte ki magát akkor a kezdőfalud át is adhatod ezzel is jól kijöhetsz egy mnt-vel vagy egy komolyabb klánmeghívóval. (Fontosnak tartom, hogy kezdőként a második falu egy normál falu legyen kint amiből tudod majd táplálni a búzás faludat)


  Ötödik a megfelelő klánválasztás.

  Nehéz ebből jól kijönni, nagyobb klán több pluszt adhat, magasabb a bónusz ha a klán tagjai teszik bele a nyetsit (veled együtt), de nagyobb a háború lehetősége, ahol pedig neked is be kell szálni védőkkel. Kisebb klán esetén viszont nincs garantálva semmi plusz..

  Ez lutri de ha szerencséd van ebből is jól kijöhetsz 😉


  Ennyit szerettem volna.

  Kecsó s2 szerver.


  Jó játékot!

 • Sziasztok.


  Én alapvetően kezdő játékosoknak az tudom tanácsolni, hogy legyenek kedvesek, ne adják fel azonnal, és tanuljatok.

  Hogy értelmet is nyerjen ez a mondat, így szeretném kifejteni:


  Mivel kezdő játékos vagy, így tapasztalatlan vagy, valószínűleg elég keveset tudsz a játékról, egy tapasztalt játékos könnyen megtámadhat, elveheti mindenedet egy két okos trükkel/stratégiai lépéssel. Sokan ilyenkor azonnal bezárják a játékot és azt mondják nekem ebből elég volt. Ez a legrosszabb amit tehet az ember, hiszen ezzel fel is adja minden reményét egy izgalmas játékhoz. Én azt tanácsolom, hogy ilyenkor legyél kedves, írj neki egy levelet, nem kell leírni a fél életedet benne, de próbálj meg kitérni a problémákra(tapasztalatlan vagy, kellene a segítség stb). Személy szerint, mikor ilyen levelet kapok, amennyire lehet próbálom segíteni a játékát, további fejlődését, sőt, akár még helyettesként is átnézek hozzá és "személyre szabott" tanácsokat is adok. Bár, a védekezés egy jó megoldás lehet a támadások kivédekezése ellen, azonban azzal nem fejlődik a játéktudásod, vagy csak nagyon lassan, hogy nekiállsz 5-6os mezőkkel védőket gyártani, és ha a támadónak már van katapultja ezzel ki is érdemled nála, hogy azokat ellened használja, ami miatt tényleg csak az az egyetlen esélyed marad, hogy bezárod a játékot és kezdesz egy új szervert, de mivel kb semmit sem tanultál, így hasonló koreográfia várható. Próbálj meg csatlakozni egy-egy nagyobb klánba, ott is légy őszinte, abból baj nem lehet. Én nem a klán vezetőket és a segédeiket kérdezném(van elég dolguk általában), hanem megpróbálnék a klán által használt platformon(DisCord, Skype stb) barátságokat kialakítani, beszélgetni és ott sokat kérdezni mert több véleményt is láthatsz. Bár tudom, hogy a statisztika nem mérv adó, de inkább hallgass azoknak a véleményére akik a listában előrébb helyezkednek el, mert ők feltehetőleg már egy másik réteget képeznek a játékban, ők a felső 10ezer(csak itt mondjuk a top50az).


  De a legfontosabb, ha megfogott a játék, hogy SOSE ADD FEL! - Találsz segítő embereket(szerintem mindenki segít a másiknak ahol tud), csak tényleg, az első benyomás is fontos, ahogy fentebb írtam. Hiszen úgy állnak hozzád, ahogy te is hozzájuk!


  Szerk: Nincs felhasználóm, majd a következő HuX-ra tervezek regisztrálni

 • Hozzászólásonként egy tipp, tehát:


  Kezdőknek (is) javaslom , hogy minden faluban ugyanott legyenek az épületek, mindegy , hogy hol , de minden faluban ugyanaz az épület ugyanazon a helyen. Amikor már sok falud lesz, 8-10 vagy még több sokkal könnyebb építeni, fejleszteni így. Még egy miatt fontos : ha a helyettesed belép, ő is könnyebben megtalál mindent, nem kell keresgélnie az épületeket!


  ( General_A , ts4 szerver)

 • PRO TIPPEK LÁNYOKNAK

  Használd ki, hogy nőből vagy;)

  Általában igen kevés nő játszik, azért a pasi klántársak nagyon segítőkészek szoktak lenni... ^^


  Először kérj segítséget tőlük, tippeket, oázis takarítást stb. Ha támadnak, bízd rájuk a védést, hadd érezzék fontosnak magukat.

  Aztán finoman jöhet a "nincs egy kis búzád/agyagod/fád/vasad?"

  Nagyobb támogatás esetén pedig csak meg kell találni a két legnagyobb riválist és megmondani az egyiknek, hogy a másik több védőt/nyersanyagot küldött... Próbálnak majd egymásra licitálni, amiből a végén úgyis te jössz ki jól ;)


  Az se hátrány, ha a szerver végére kész rajongótábort gyűjtesz össze... :D:D

 • 50 aranyat a kisasszonynak! Köszönöm!

 • 50 aranyat a kisasszonynak! Köszönöm!

  Ha már gold digger, akkor ennyi azért jár neki, hajrá, én is erre szavazok. Támogassuk a nők ezen szokását, hogy mindenkit csak kihasználnak a szépségükkel. :) Elvégre egy pasi hiába jóképű egy nőnek, a nők nem fognak fizetni neki semmiért, nem mintha a pénz számítana, de na, fura berendezkedésű a társadalom, hogy mindig az asszony kezében a pénztárca. És ha nem kap semmit akkor meg rinyál, vagy elmegy máshoz. És ennyi a történet.

  Am hogy hozzászóljak a témához az én tippem:
  Legyél idő és pénz milliomos, ha apuci megveszi neked a játékot puszira és alád tolják a farmok hegyeit hogy itt van vigyed csak fizess ki minket amiért neked játszunk, akkor lehetsz top acc és toparc, másképp igen csekély az esély, bár a mai világban mikor összvissz ezer player van egy szerveren a milliomosok helyett a felső tizezer is átveheti néha a vezetést, persze megfelelő kapcsolati tőkével és igen igen nagy szerencsével. :)

  Nem kértem, mégis megérkeztem, maradok míg tehetem, majd mikor felemeltek, rögtön utána el is temettek, végül odafentről lenézek rátok, közben pedig eltapossátok az emlékem...

  Post was edited 2 times, last by Raziel001 ().

970x250_5Tribes.png