🏅 Play like a Pro! [Balkans]

 • Play-like-a-pro_800x400.jpg


  Please select your language:


  BA
  BG
  GR
  HR
  RS
  SI

  Nikola.png

  Post was edited 1 time, last by Nikola ().

 • Pozdrav, na pocetku sporijih servera najbolje razvijati resurse na pocetku da bi mogli normalno funkcionirat u buducnosti igre, sretno svima i ugodna igra

  Lord Jamesky, balkan 4

 • Jedan od saveta koji je jako bitan za pocetnike jeste da nadjete savez gde ce te biti spremni da budete tu za vase saigrace kao sto ce oni biti tu uz vas. Bilo to sa resursima, jedinicama, naseljavanja, pljackanje.. ili bilo kakav savet u vezi igre. Bez timskog rada nema nista tako da svi za jednog jedan za sve i ne zaboravite da se zabavite! Srecno :D MalaJeDroga , balkans4

 • За новите играчи препоръчвам първо да вдигнат добива на акаунта, като развиват своите ресурсни поля. Трябва да се стремят възможно най-бързо да извадят заселници и да основат нов град(най-близките до тях 9-ка или 15-ка). Това ще е тяхната столица, което много ще им помогне за в бъдеще. Съветвам новите играчи, освен всичко друго, което правят в първите дни на сървъра,e да удължат и своята протекция, така ще имат време да вдигнат скривалища, за да се пазят от грабежи, след като тя изтече.


  bunny&kowalski, balkans 1

 • Please nickname and server to all previous posts in case you didn't do it already.

  Like it's written in general contest information: To be eligible to win, you need to state your nickname and server played when giving your tip.

 • Best tips in March were written by:

  Tojaga

  MalaJeDroga

  bunnies


  We had one tip which made us all laugh, it was written by Lejla_RS, but sadly we can't reward that one as it's not helpful for all those who decide to play :)


  Please keep writing your tips and we will reward best one at the end of next month!

 • Na početku ne treba štedeti na skloništima. Ako neko šalje napade i ne uzima sirovine, neće mu se isplatiti pa će samim tim prestati i tako se ne postaje farma.


  miloss92 - Balkans 4

 • Уважавайте съотборниците си, Травиан е военна-стратегическа игра, където важно значение има организацията, работата в екип, сплотеността на играчите. Когато има отборна игра, няма голямо значение дали имаш 5, 10 или 20 села, всеки играч е ценен, от най-развитите опитни играчи, до новите, които сега се учат :). И се забавлявайте :)


  bunny&kowalski, balkans1

 • Za početnika je najbolje igrati Galima jer mogu stvoriti najbolju obranu u samom početku ako se ne igra goldima treba mudro koristiti ono što se može zaraditi i ne treba isti tren upucati golde dok se polja ne dignu na 5 da bi se potom mogao malo brže razvijati dobro je imati plus račun jer nudi kointuniranu i stalnu gradnju. Naravno galima je na prvom mjestu glina,drvo,željezo naravno hrana je bitan faktor i treba balansirati i kalkulirati da je ima dosta za gradnju ali i buduču vojsku. Na samom startu je najbolje sljediti one početne upute i ne treba forsirati s treniranjem vojske već skrovište resursa da u slučaju napada napadač ne uspije uzeti resurs tada obično i odustane trošiti vrijeme na tebe. Bitno je u kojoj fazi se počne server igrati najbolje je prvi dan tada se najlakše razvija i ne treba u samom startu paziti na resurse koji se pljačkaju i ako se igra sa goldima može se jako brzo napredovati i jačati. Ako se počne u kasnijoj fazi kad server već traje tada se definitivno treba posvetiti skrivanju resursa i kad vas napada netko puno jači nije na odmet malo vojske izmicati dok se ne skupi dovoljno za neki otpor. U svakom slučaju što se igra više razvija potrebna je veća aktivnost za dobre rezultate a kad se dođe do faze tko odluči graditi svjetsko čudo tada je potrebna 24 satna aktivnost.

 • Pozdrav svima evo saveta i od mene za nekoga ko želi brzo da diže sela rimljani su najbolji jer mogu 3 građevine u isto vreme da grade ja ih igram od 2010 godine nisam menjala i mogu reci da su baš kull i da najbrže skidaju odanost sela kada krenete u osvajanje što isto mnogo volim malo su spori po pitanju slanja vojske ali zato arenu na lvl 20 i idu dosta brže i najbolji su deff medju deferima e sad uvek budite u alijansi koja je timski nastrojena ako nije džabe igraš sa njima samo ces tupkas i nikakav skor nećeš uzeti na serveru i još nešto ako imaš strpljenja i vremena igraj ovu igricu i ako si timski igrač ako ne ne zapocinji nikako jer kada prođe početnika zaštita a tebe nema postajes farma za druge i teško će te pustiti da nastaviš igru i niko te nece u alijansi onda ti jedino preostaje da gasis nalog... Eto toliko od mene a što se tiče Travian igre moglo bi se pisati dugo dugo dok bi se sve reklo i onda nisi jos uvek sve rekao jel uvek kostoji neka nova caka kako da igra bude još bolja i drugačija lep pozdrav od Miratravijan sever Balkans s2 i Balkans s4 :rom02::rom02::rom02::rom08:

 • Dizite resursna polja i pratite online tutoriale kako igrati sa određenim plemenom.


  Pokusajte se uclaniti u najbolji savez u vasem susjedstvu i pitajte kolege za savjete.


  Uzivajte u razradivanju svoje strategije i pracenju strategije najboljih igraca 😉


  Billion, S1

 • One tip I think everyone needs to know would be...


  This is not a game in which you, as one player, should fight to win. It is a team sport. Few important things are accomplished by a single player. Being the top player in the server does not mean anything on its own. You fight with your allies, and you are saved by your allies. You win or lose with your allies. Beating one strong enemy means nothing if 10 of your allies got destroyed during the process. And letting your village be destroyed may mean a more important village of an ally was saved. You are part of a team.

 • Trojan Horse, BALKANS 1

  Pozdrav, evo vam najbolji savjeti od igrača koji je naseljavao medju prvima na serveru. Koji je prošao kroz odbrane i napade i koji je dugo na travianu. Takodje koji je bio prvi pljačkaš i pun medalja.

  Savjeta će biti mnogo, ne radi nagrade već da vam pomognem, jer jako je teško igrati kao početnik. Ako ove savjete pažljivo pročitate a i primjenite računajte da ste za 20 minuta pokupili iskustvo koje sam ja stekao godinama.
  Pa da počnemo:


  KOJE PLEME ODABRATI?

  1. Ako ste početnik igrajte gale ili rimljane
  - rimljani: brzo se razvijaju i imaju jaku odbranu, zid im je najjaci u igri.
  - kada ste rimljanin i imate napade, skloništa, zid lvl 5-10 na početku, i 100 vojnika je sasvim dovoljno (prvih 30 dana servera). Rijetko je da će vas početnike neko katati.
  - u slučaju katanja, ako napada glavni grad kamenorezac vam je obavezan da bude izgradjen što veći lvl to bolje.
  - prvo produkcija pa vojska!!! Pod tim se podrazumjeva, dižite resursna polja i jako je bitno da sklonista imate bar 3 na lvl 10.
  - imaju mogućnost da gradite dve gradjevine odjednom (sa plus nalogom 3)
  - kao početnik gradite isključivo legionare, pretorijance i cezarove konjice. Naravno i izvidjače!

  - heroj rimljana ima veću snagu u borbi!


  # gale:
  - gali imaju mogućnost zamkih, to znači da ukoliko imate napad od recimo 20 vojnika a u selu imate 10 zamkih. Napad kada prodje računaće se da vas je napalo samo 10 vojnika
  - gali imaju najbolju jedinicu za deff(odbranu) falanga! Njih nikad dosta.
  - gali imaju najjača skloništa koji čuvaju 3000 resursa lvl 10

  2. Ako ste odigrali par servera i dosadilo vam je da se branite, vrijeme je za teutonce!


  NAPOMENA: teutonce je isto moguće igrati za odbranu ali ja to ne preporučujem.

  Ako ste željni medalja prvu sedmicu, da naselite medju prvima selo tj da uzemete najbolji krop i da imate odličnu količinu vojske taman pred isteka zaštite, teutonci su vam najbolji.

  - teutonci imaju najeftiniju i odličnu vojsku za pljačkanje (batinar)
  - da bi bili medju prvim pljačkašima moja je preporuka, nadjite sebi 2-3 drugara da igraju sa vama. Ako nemate prijatelje koji igraju travian forum vam je opcija ili reddit(ako poznajete engleski).
  to vam je odlična prilika da se upoznate sa iskusnijim ljudima ili podijelite savjete jedno drugome.
  - ako već imate 2-3 prijatelja gledajte da se regirstrujete u isto vrijeme, dogovorite sat vremena nakon početka servera ( zajedničke koordinate) da bi bili blizu u lakše uradili sljedeće.
  - tvoji prijatelji za svaki nivo heroja neka stave sve poene u snagu, pogledajte oko oaze koji imaju max 10 životinja(glina, željezo, drvo), žito na početku izbjegavajte.
  - obavezno koristiti simulaciju napada, prvo sa herojima vidite koliko ostane životinja i onda tek sa vašom vojskom.
  - izbjegavati: slonove, tigrove, krokodile, (medvjede samo ako ih ima mnogo ali provjerite preko simulatora borbe).
  - gledajte da prijatelji na početku koriste kaveze pa tek onda da napadaju, zašto? Zato što će heroji biti veći nivo preko avantura i do tada imati poprilično dovoljan napad.
  - nikad ne napadajte oaze ako u njoj nema profita. Ako će vaši gubici biti preveliki i recimo izgbuite 10 batinara vrijednosti 2500 resa a u oazi ima samo 1000 resursa, tražite novu!
  - prvo idite na bliže oaze pa polako na daleke, kada dodjete do 20 polja udaljenosti oaza, krenite ispočetka na najbliže.
  - očekujte da će se dešavati da će neko prije vas napasti oazu i uzeti rese, tako da pažljivo birajte oaze.
  - nemojte se bojati rađanja životinja, to se desi samo nakon isteka žaštite od početka servera(ne vaše početničke).
  - levele vašeg heroja redajte 1 lvl snaga, 3 lvl resursi. Imaćete sigurno oko 50-150 batinara i minus žita na početku je teško kontrolisati kao početnik.
  - morate biti aktivni da bi bili u top10 i pažljivo čistiti i iskorišćavati oaze. A ako ne možete biti aktivni preko noći, slobodno pošaljite vojsku malo dalje na neku oazu gdje ima malo vojske i da
  taman bude u vašem selu do vašeg dolaska.


  3. Redoslijed gradnje:

  Mnogi početnici a i igrači koji dugo igraju naprave greške odma na početku, da se to ne desi pratite sljedeći redoslijed gradnje. Takođe uzimajte nagrade!


  - Skladište level 1

  - Željezo level 1

  - Glavna Zgrada level 3

  - Svi resursi po JEDNO polje lvl 1 (drvo, glina, željezo, žito)

  - Sklonište level 1

  - Silos level 1

  - Ambasada level 1(bilo bi poželjno da uđete u savez što prije)

  - Glavna Zgrada level 5

  - Rezidencija level 1

  - Žito level 1 , Željezo level 2 , Glina level 2

  - Pijaca level 1

  - Žito level 2

  - Svi resursi level 1

  - Skladište level 3

  - Siloslevel 3

  - 2x Žito level 2

  - Skladište level 7

  - 2x Žitolevel 2

  - Baraka level 1-3

  - Zid level 1

  - Akademija level 1

  - Kovačnica level 1

  - Žito level 3

  - Svi resursi level 2


  Nakon toga na vama je kako ćete nastaviti, (moja je preporuka da gold iskoristite samo na gradjevine koji su preko 25min)

  4. Dodatni savjeti (jako bitni)

  - Kontra napad: Ako mislite da kada neko ima zlatni klub da mu je nemoguće uhvatiti vojsku, postoji kontra napad. Da bi ovo pravilno izveli koristite travian distance calculator
  link: http://travian.kirilloid.ru/di…pd=7&art=1&boots=0&left=0
  Kada vas napada recimo teutonac, unesete koordinate vašeg sela i protivničkog sela(naravno ako ste sigurni da napada batinarima) postavite ikonicu batinara
  i vidite koliko mu treba vremena do vašeg sela. Preporučio bih vam ukoliko imate heroja ili konjicu, isto pomoću calculatora vidite koliko treba vašem heroju ili
  konjici do njegovog sela. Uzimajte u obzir da njegova vojska dolazi do vas i vraća se isto vrijeme. Primjer:

  Imate napad od teutonca kojem treba 00:20:00 do vašeg sela, a vašem heroju treba 00:10:00 do njegovog sela.
  Napad šaljete tačno 10 minuta i 1-2 sekunde NAKON njegovog napada. U tom slučaju neće uspjeti vojska izbjeći, i pošto batinari imaju slabu odbranu napravićete mu veliku štetu.

  - Imati puno stanovnika ne znači apsolutno ništa. Ne gledajte ko ima koliko populacije. Gledate da vam selo imaju građevine koje će vam pomoći u odbrani, resursima i bržoj izgradnji vojske.
  Izbjegavajte gradnju beskorisnih građevina.

  - Timska igra je sve. Ne budite sebični, ne čuvajte vojsku samo za sebe, pomozite svojim prijateljima i saveznicima. Zajedno ćete imati koristi od toga.

  - Svi prave greške pa i mnogo iskusnij od vas. Nemojte odustajati ako vam ne ide sve kako bi trebalo, ako izgubite vojsku itd. To se svima dešava i to je normalno. Glava gore i idemo dalje.

  - Ne budite špijuni. Kada uđete u savez nikada ne dajte protivničkom igraču mogućnost sitanja ma koliko god vam se lijepo predstavio i to tražio.

  - Ne selite u sivu zonu ako ne kupujete gold ili ste neiskusni. Jako je teško biti u sivoj zoni ali ako morate budite spremni da nećete imati mnogo sela osim ako kupujete umjetnine ili redovno
  održavate zabave pošto u sivoj zoni selo ne proizvodi KP. Dodatni savjeti: da vaše selo preživi 100% od napada natara izgradite 28 građevina + kamenorezac(kamenorezac zadnji pada)

  - Ne podižite svojim saveznicima na aukcijama. Time ćete steći loš glas i samim time usporiti svoje prijatelje. Biće novih predmeta ako je jak server.

  - Ukoliko ne kupujete gold a hoćete da ga steknete. Prva i najsigurnija opcija je da preko vašeg ref linka pozovete par prijatelja (što više to bolje). Druga je da prodajete predmete iz avanture.
  Pogotovo umjetine, šljem gladiatora, svitke, kavezi(na početku), masti, batina batinara i mali štit. Imajte u vidu da su male šanse da ih dobijete zato nemojte se ljutiti ako neko umjesto vas dobije.

  - Nađite sebi sigurnog igrača preko reddita koji igra u drugoj vremenskoj zoni. Po mogućnosti da vam akaunt nagleda dok spavate.


  - Ukoliko naselite krop 15c (od 75% do 150%) pratite ova uputsva: https://i.imgur.com/BqYISd1.png


  - Nikad se ne registrujte s nekim vulgarnim ili vrijeđajućim imenom. To se može protiv vas iskoristiti i dobićete ban. Takođe, ne vrijeđajte nikoga, to je samo igra.

  - 3put mjeri, jednom sjeci. Kad god planiraš napadati nekoga dobro razmisli koliki je profit. Nekad je i najbolje zaletiti se i na sreću ali to često bude prevara :).

  - To bi bilo to za sad, trenutno mi više ništa ne pada na pamet. Ima još mnogo da se nauču u ovoj igri jer je puna svega. Tako da ja vas napuštam sa ovim savjetima.
  Najbitnije je uživajte u igri, budite spremni da ćete nekad izgubiti kao i pobjediti. Nekad pobjeda nije samo u izgradnji lvl 100 Svjetsko Čudo.

  Puno sreće i katanja,
  Trojan Horse

970x250_5Tribes.png