Czy uważasz, że prywatne farmy na dużą skalę to oszustwo i nieuczciwa gra? 46
-
Tak (32) 70%
-
Nie (14) 30%
Słowem wstępu - zrobiłam konto dla zabawy. Gracze byli dla mnie anonimowi, nie wiedziałam kim są i jaką mają przeszłość w grze. Świetnie się bawiłam. Do czasu.
Po miesiącu gry zaczęłam odkrywać coś niepokojącego. To że są gracze znacznie odbiegający w górę, prawie niemożliwi do dogonienia w rankingu. Moja pierwsza myśl – doświadczeni gracze, którzy grają na dużej ilości monet. Ale z czasem zaczęłam poznawać bliżej innych graczy, równie doświadczonych i grających na równie dużej ilości monet. Dlaczego więc gracze będący w „topce” nadal byli nieosiągalni pomimo tego, że na serwerze grają osoby dorównujące im doświadczeniem i umiejętnościami? A no wystarczyło raz odwiedzić forum i wszystko stało się jasne. Top gracze po prostu oszukują. Chociaż ich zdaniem wcale nie oszukują, ponieważ „to co nie jest zabronione jest dozwolone”. Zapytacie jak można oszukiwać w dobie tylu organiczeń, które już Travian nałożył? Można stworzyć sojusz pełny multikont, które służą tylko i wyłącznie jako źródło do grabieży dla owych topowych graczy. „Nie ma żadnych dowodów na to że gramy nieczysto” – tak bronią się podejrzani o nieczystą grę gracze. Trzeba być chyba ślepym żeby nie zauważyć ułożenia na mapie multikont, które służą tylko i wyłącznie za farmy pod tych konkretnych graczy.
Sposób niesamowicie prosty i oczywisty. Jest to również niesamowicie proste i oczywiste oszustwo, które sygnalizowane jest na forum bardzo często. Dlaczego więc tacy gracze nie są oddelegowani na wieczną banicję? Bo bardziej opłaca się trzymać oszustów kupujących od groma monet niż wielu graczy kupujących mniej.
Tym powyższym sposobem dochodzimy do bardzo ważnego aspektu – pieniędzy. To że Travian stał się pay to win wiadomo już od dawna, nie na tym się dzisiaj skupiamy. Ja swoje monety kupowałam świadomie i nie żałuję, że to robiłam. Znam też wielu graczy, którzy pakują w tą grę niemałe pieniądze. Stąd nasze poczucie niesprawiedliwości, bo te pieniądze włożone w monety są pieniędzmi, które tą grę i jej twórców utrzymują. Dlaczego więc uczciwa rozgrywka nie może być nam zapewniona? Wiadomo że najważniejsze są pieniądze. Ale szanujmy się, przecież ta gra jest bez sensu z takimi oszustami.
A co do ekipy oszustów – nie mam pojęcia po co to robią. Niszczy to całą rozgrywkę dla całego serwera. Jak bardzo trzeba bać się porażki żeby oszukiwać na taką skale? To już dawno dla nich przestała być zabawa tylko sposób na podniesienie własnej wartości przez grę. Nie patrzą przez pryzmat zabawy i zdrowej rywalizacji. Niestety niedostatki w życiu realnym odbijają sobie przez wirtualną rzeczywistość, niszcząc rozgrywkę innym.
Niestety nie da się tak grać. Na znak małego protestu usuwam swoje konto. Być może inni też to zrobią i wtedy twórcy gry zwrócą na to uwagę, gdy pieniądz przestanie się zgadzać.
Pozdrawiam, już nie wrócę.
Ankieta dla zabawy.