Minciunile și nevăstuicile – Ep. 1 – Un pergament pe jumătate ars

 • TheWeasel_1_Header-1920x1080-1.png


  Nevăstuică

  - un animal mic, subțire, asemănător unei hermeline

  - o persoană înșelătoare sau perfidă

  (Glosar antic)  Dacă l-ar fi întrebat cineva pe Cassius Aelius ce urăște cel mai mult în viața sa, el ar fi răspuns: iarna, sarcinile primite de la unchiul său și veștile proaste dis-de-dimineață.


  Cu toate acestea, iată-l acum la marginea lumii, în ținuturile barbarilor, lângă Marea Nordului. În plină iarnă. Trimis aici prin decretul unchiului său în misiune. Cassius s-a trezit buimac pentru a asculta știrile pe care i le-au adus comandanții săi adjuncți – doi daci cu aspect barbar.


  Aceștia intraseră deja în cameră, fără să bată la ușă, desigur. Bryden și Halen. Ceea ce însemna „Deal” și „Ape dure” în limba lor. Încă pe jumătate adormit, Cassius se gândea în sinea lui cât de perfect li se potriveau numele celor doi soldați. Întotdeauna încruntat, Tarabostesul cu părul întunecat Bryden arăta ca un deal, sau mai degrabă ca o stâncă solidă apărută brusc, ca printr-o glumă a Zeilor, în mijlocul dormitorului lui Cassius. Ar fi fost plăcut dacă ar fi bătut la ușă... Celălalt era exact opusul primului comandant. Mereu în mișcare și îmbrăcat într-o ținută cu glugă pentru Iscoadă, al doilea comandant îi amintea lui Cassius de felul în care un pârâu rece își caută constant drumul printre munți. Halen nu părea deloc puternic, însă Cassius nu avea niciun dubiu că, în orice conflict, acest Dac cu ochi albaștri s-ar fi dovedit un adversar mult mai periculos decât prietenul său înarmat.


  „S-a întâmplat din nou”, și-a început Halen relatarea. „Alte două sate au fost măcelărite la câțiva kilometri spre vest de aici. Niciun supraviețuitor, la fel ca până acum. Niciun martor. Arse până la temelii. Încă câteva atacuri asemănătoare și oamenii de aici vor începe o revoltă”.


  „Am auzit deja discuții pe drum aici”, a spus Bryden. Vocea profundă a Tarabostesului suna înăbușită. „Acele ținuturi s-au alăturat recent Imperiului cu promisiunea de siguranță și prosperitate, însă tot ce au obținut în schimb a fost pierderea satelor noapte de noapte, fără ca garnizoana noastră să facă ceva”.


  Încercând cu stângăcie să se trezească definitiv, Cassius a răspuns. „Nu prea avem soluții pentru apărare dacă nu primim deloc rapoarte. Nici să nu mai zic de a acționa la timp”. Între timp, continua să-și frece fața într-o încercare mai serioasă de a scăpa de somnolență. „Și nu putem face absolut nimic dacă nu știm cine sunt atacatorii. Sunt prea multe sate aici. Nu putem trimite câte o garnizoană în fiecare din ele. Acest lucru ar duce la o revoltă mult mai rapidă decât orice altceva și nu ne va lăsa să reacționăm rapid dacă se întâmplă ceva de cealaltă parte a regiunii. Știți amândoi asta”.


  „Da, știm. Dar e din ce în ce mai greu să le explicăm asta oamenilor ai căror prieteni și rude au fost ucise. În plus…” Halen părea acum nesigur, ca și cum ar fi fost în dubiu. „De această dată, oricine ar fi fost atacatorii, este posibil că au lăsat ceva în urmă. Uită-te la asta.”


  Halen a căutat în sacul său și a scos un pergament pe jumătate ars pe care i l-a dat lui Cassius.


  Ei bine... Faptul că s-a născut și și-a petrecut majoritatea vieții pe moșia unchiului său avea cel puțin un beneficiu. Cassius era obișnuit cu spionajul constant al slujitorilor și știa că toate mișcările și acțiunile sale erau raportate imediat. Fața lui nu s-a schimbat în momentul în care a deschis pergamentul.


  „Nevăstuica?” - zise el și ridică din umeri cu nonșalanță. „Ce semn ciudat... De ce sunteți siguri că le aparține atacatorilor?”.


  „Nu suntem siguri” - a răspuns Halen, urmărind dezamăgit fața lui Cassius. „Însă eu și Bryden considerăm că acest pergament este cheia și, dacă aflăm cine l-a lăsat în sat, poate vom descoperi ce puteri se află în spatele tuturor atacurilor recente”.


  „Ei bine, vă urez succes în a afla cui aparține pergamentul” - zise Cassius, ajungând în cele din urmă la biroul său. „Acum... Avem ceva de făcut aici. Trimiteți crainicii și reamintiți-le sătenilor că trebuie să raporteze orice le pare a fi neobișnuit. Puteți pleca”.


  După ce au plecat Dacii, Cassius a examinat din nou desenul. Da, nu putea fi o greșeală. A recunoscut semnul imediat. Era perfect conștient cui aparținea acest pergament pe jumătate ars.
  TheWeasel_1_Riddle-1920x1080-1.png  Misiune: Rezolvă puzzle-ul.

  Un erou trebuie să coboare de pe o stâncă de 100 de metri. Are o frânghie de 75 m și un cuțit. Cum poate face asta?


  >> Trimite răspunsul tău aici! <<


  Notă: Răspunsurile nu se mai postează pe forum, ci se trimit prin intermediul sondajului de mai sus. După accesarea sondajului, alegeți limba română din lista de limbi disponibile în partea dreaptă sus.  Informații generale despre concurs


  Data și ora de începere:
  22.02.2021 – 11:00 (UTC+2, ora României)
  Data și ora de încheiere:
  09.03.2021 – 11:00 (UTC+2)
  Câștigătorii vor primi premiile prin e-mail până la data de:
  22.03.2021
  Premii 100 vouchere x 50 Aur
  Selectarea câștigătorilor:
  100 de câștigători vor fi selectați aleatoriu dintre toți participanții care au oferit răspunsul corect
  Voucher-ul de aur este valabil până pe:
  31 decembrie 2022
  Notă Fiecare utilizator poate participa la concurs într-o singură comunitate.
 • Dragi jucători


  Ne bucurăm că ați participat în număr atât de mare la această misiune!


  Având în vedere că am primit peste 2000 de răpunsuri la acest concurs, evaluarea acestora și desemnarea câștigătorilor necesită mai mult timp decât credeam. Vă rugăm să mai aveți puțină răbdare.


  Câștigătorii vor fi anunțați în zilele următoare pe forum și vor fi contactați direct prin e-mail.
  Rezolvarea misiunii:


  Pentru a coborâ de pe stânca de 100 de metri, eroul trebuie să rezolve o problema matematică astfel:


  Taie frânghia în două secțiuni de lungimi diferite, una de 25m, cealaltă de 50m. Pentru a stabili unde e punctul în care trebuie să taie, poate plia frânghia în trei, tăind 1/3 din aceasta.

  Apoi leagă frânghia de 25m de copacul superior și leagă o buclă în celălalt capăt.

  Eroul pune secțiunea de frânghie de 50m prin buclă până la jumătatea drumului, apoi coboară pe stânca inferioară și trage o parte a frânghiei de 50m pentru a o elibera din bucla secțiunii mai scurte de mai sus.

  Pentru a depăși ultima porțiune, eroul leagă o parte a frânghiei de 50m de copac sau de stânca inferioară și coboră întreaga distantă rămasă.

  AA_SMOD_Sig.png


  It never gets old, huh? Boom de yada, boom de yada...